SEMBLANCES ENTRE LA MITOLIGIA GREGA I LA BÍBLIA

  • La Bíblia és una col·lecció de llibres sagrats, que conté les històries, doctrines, tradicions... que orienten els cristians. És un conjunt de 76 llibres d'estils diferents organitzats en dos parts: "L'Antic Testament" i el "Nou Testament".
  • La mitologia grega és un conjunt de llegendes i mites que pertanyen a la religió de l'antiga Grècia que tracten dels seu herois, déus...
Les històries bíbliques i la mitologia grega tenen moltes similituds, ambdues tenen les històries de la creació de l'ésser humà, personatges semblants, històries tràgiques, etc.

ADAM I EVA, LA CAIXA DE PANDORA I EL MITE DE PROMETEU

Suposo que tots coneixem el mite de la caixa de Pandora, Prometeu i la creació de la part de la religió Cristiana. 

Eva i Pandora comparteixen el paper de "la primera dona" i de la mateixa manera totes dues són representants a la temptació: Pandora va obrir la caixa i va escampar el mal per tot el món mentre que Eva menjar-se la fruita prohibida per aquesta raó, ells i els seus descendents es van veure obligats a seguir una vida difícil. 
Eva menjant-se la fruita

             
Pandora, interpretació artística de Pandora obrint la caixa

Epimeteu sembla ser anàleg d'Adam mentre que Eva sembla ser anàleg de Pandora. De la mateixa manera que Epimeteu té l'encàrrec de donar atributs a tots els animals, Adam també té una tasca semblant de donar noms els animals. Tan els personatges de la mitologia i els de la bíblia es descriuen com a mancats de saviesa; Pandora en obrir la caixa, i Adam i Eva en menjar-se l'arbre de coneixement. En les dues històries, l'home va ser creat a partir de fang i la dona va ser creada abans que l'home. Déu posa un objecte prohibit investigar, l'arbre de coneixement i a Pandora, la capsa. La curiositat de Pandora la porta a obrir la caixa de la mateixa manera que la curiositat d'Eva la porta a menjar de la fruita prohibida: en ambdós casos, la dona és la culpable.


Aquestes figures revelen les opinions culturals que tenen cap a les dones, Déu i el món que ens envolta. 

ORFEU I EURIDÍCIE I LA HISTÒRIA DE LOT I LA SEVA ESPOSA

"Segueix caminant, no mires enrere. Si mireu enrere, el vostre amant, es perdrà a l'infern per a tota l'eternitat, o us dissoldreu en un pilar de salt."

Les seves tràgiques històries ens explica la història de perdre algú que estimes per no seguir una regla senzilla. 

Hades, rei d'inframón, va quedar captivat pel cant d'Orfeu i va acceptar que podria tornar a portar a Euridície en el món dels vius amb la condició que no és girés per veure-la en el camí. La dona de Lot, personatge bíblic, una persona desobedient que es va convertir en un pilar de sal per mirar enrere per veure la destrucció de Sodoma i Gomorra mentre ella i la seva família fugien.

A diferència de l'esposa de Lot, Hades no castiga Orfeu pel seu acte, però l'home, desconsolat es queda, tanmateix, caminar pel món desesperat per la pèrdua d'Euridície. Hi ha diferents perspectives de la raó per la qual Orfeu es gira: l'acció neix d'una falta de confiança en la promesa d'Hades. Però en la meva opinió, igual que la dona de Lot, es gira com a conseqüència de temptació. 






                   







Orefeu i Euridície, Christian Gottlieb Kratzenstein

Pilar de Sal, al costat Jordà del mar Mort, coneguda com l'esposa de Lot


HÈRACLES I SAMSÓ

Samsó era un llegendari guerrer i es caracteritzat per la seva immensa força física, que va utilitzar durant vint anys contra els filisteus, derivava dels seus cabells sense tallar. 

Hèrcules va ser el més gran dels herois mitològics. És conegut per la seva increïble força, coratge i intel·ligència. Hèrcules és en realitat el seu nom romà, però els grecs l'anomenen Hèracles.

- DERROTAT PER DONES
La captura de Samsó pels filisteus és causada per la seva segona esposa, Dalila, que pressiona Samsó que li expliqui el secret de la seva força que rau dels seus cabells sense tallar. L'afaita completament d'aquesta manera, és capturat fàcilment i el torturen i el empresonen. 

Hèracles també és abatut per la seva dona. La seva segona dona, Deianira, té un abric lligat amb un verí d'hidra que creu que farà que Hèracles l'estimi més. Quan finalment el sospita d'adulteri, li dona l'abric perquè s'ho posi només per descobrir que crema la carn del seu marit i el mata. 

- COSES QUE VAN FER
Els dos són coneguts pel seu és característics de maces com a armes. Van beure aigua que venia miraculosament d'una roca, van enderrocar les portes d'una ciutat, van matar un lleó amb les seves mans nues...





                















UNA REFLEXIÓ SOBRE LES SEMBLANÇES I L'ACTUALITAT
Amb aquests exemples donats, podem treure moltes conclusions. Segons  cada persona, i la seva opinió, podran dir que aquests fets realment van passar o no. En altres paraules, tot depèn de la nostra creença. Els mites són històries basades en tradicions. Hi haurà mites amb orígens actuals mentre que altres poden ser completament ficticis. Per molt que siguin ficticis per ambdues vessants, tenen una finalitat ja sigui en l'antiguitat o en l'actualitat: ensenyar i oferir lliçons valuoses. És el millor d'aquests dos conceptes. No depèn de la teva cultura, creença, etc. Ofereixen grans descobriments, temes importants, reptes de la vida... dels quals tothom pot aprendre. 
 
Justie Anaman
4t ESO 




Comentaris

kawtar el mouden ha dit…
Aquesta entrada es molt interessant. Mai n'he vist una igual i es bastant original. M'ha agradat molt les semblances que has fet entre la mitologia grega i la bíblia. M'ha agradat que hagis profunditzat una mica de cada semblança que has posat. Una entrada molt bona.
Laura Font ha dit…
La Bíblia i la Mitologia mai hagués pensat que haguessin anar tant i tant lligades, en el sentit que comparteixen histories molt semblants que van explicar el mateix però em diferents personatges. La mitologia i la Bíblia són coses que es van inventar fa molts i molts anys i tot el seu temps d'existència segueixen influenciant i donant tema de debat.
Maria Vasileva ha dit…
M'ha encantat la teva entrada. No havia llegit ninguna així i estic molt sorpresa. Coneixia una mica sobre el fet que la bíblia i la mitologia estaven relacionades per les seves llegendes i mites, però no en sabia tant profundament. Penso que la teva entrada està molt bé, hi ha molta informació i està súper ben explicada i es nota molt que has buscat molta informació. És curiós veure les semblançes immenses que podem trobar i que són pràcticament iguals. M'ha agradat molt la teva reflexió i estem completament d'acord amb el què has dit.
Iman Barmou ha dit…
Bona entrada! Molt curiosa no sabia que la bíblia i la mitologia estiguessin connectades, fins ara que he llegit la teva entrada. Me donat de moltes coses que desconeix-ho com les històries i mites recollides per parts de les dues, son semblant i algunes iguals diria. Però com ha arribat aquesta informació en les dues bandes? qui s'ha encarregat de fer arribar aquesta informació?
Lucas Torres ha dit…
Una entrada molt interessant. Es molt curiós que hagis comparat amb la bíblia i la mitologia grega on sabem que cada escuna te creences diferents, i veure les similituds entre les histories es bastant interessant
Gina Rodrigo ha dit…
Trobo molt positiu que s'escriguin entrades així que ens permetin veure les semblances amb una societat més actual o amb elements que ens semblen més propers! Felictiats!
MANAL BOUKILOU ha dit…
Bona entrada! Mai he arribat a pensar que la bíblia i la mitologia poguessin estar tan igualades i tinguessin tantes semblançes, ja que en realitat cada persona té les seves creences.
Angie Soto ha dit…
M'ha agradat molt la manera de relacionar successos de la Bíblia i mitologia grega, penso que tens raó en que depenent de la teva creença es tindrà una opinió o una altre respecte a això. Està tot molt ben explicat i argumentat.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES