L'ARQUITECTURA ROMANA

L'arquitectura romana és una fusió d'elements tradicionals grecs i etruscs, on van desenvolupar arcs i bigues horitzontals, que van ser suportades per columnes. Després d'un temps, es va introduir la cúpula. Els arquitectes romans van treure la seva inspiració de l'arquitectura grega en general.






Arc D'august, Aosta, Italià, 25ac








Panteó de Roma, Cúpula

                                                                    
Els materials de construcció de  l'arquitectura romana són les pedres, el formigó, maons d'argila i la fusta. Si els material no eren gaire bons es revestien amb plaques de marbre molt car o pintura.





Pedra


Formigó els Romans fabricaven ell seu formigó barrejant cendra volcànica amb calç i aigua del mar.








Maons d'argila

A l'arquitectura romana, els monuments són molt importants, que és per representar la importància i la immoralitat de l'imperi.

Dins d'aquesta arquitectura es fa servir la superposició entre l'obertura de l'arc la llinda.

Arc la llinda
Aquesta arquitectura no només era decorativa, sinó que pretenia que fos útil, pràctica i funcional. Per això els romans van donar molta importància i van desenvolupar les termes, carreteres...         

Els elements decoratius que destaquen són les garlandes, a més de fer servir un ordre jònic i toscà. Molts dels edificis romans es pot veure que es divideixen: planta baixa (toscà), planta mitjana (jònic), i la planta superior (corinti).

Estils de l'arquitectura romana

Els romans van fer servir 5 ordres arquitectònics: els tres ordres grecs; dòric, jònic i corinti. En cas dels romans van proporcionar l'estil toscà i compost.

Estil toscà: El més simple i sòlid de tots. És caracteritzat per columnes molt altes que es mantenen sobre una base, amb un èntasi molt pronunciat i sense estries, i finalment un entaulament amb mútuls. 


Estació de tren de Radlands California.

Estil compost: És caracteritzat per un capitell que reuneix les volutes de l'ordre jònic i les fileres de l'ordre corinti.  

Sant Bernaba, Venecia


Diferents tipus de construccions

Basíliques: La basílica romana és una gran espai format de forma allargada a què s'entrava per un pòrtic situat al lateral o en algun extrem. La part d'avantera que tenia un atri envoltat de columnes, on es passava a un vestíbul que dominava tota l'amplada de l'estructura, anomenat nàrtex. Pels romans, les basíliques eren llocs on es transmetia justícia. 

 severan basilica

Arcs del triomf: Construccions que estaven elevades amb columnes i que volien ressaltar alguns esdeveniments més importants de l'historia, es feien servir per homenatjar.    

 Arc de constantí


Amfiteatres: Edifici oval on es feien espectacles violents. Aquest tenen tres parts: La pista, el soterrani o fossae i la graderia. Eren una de les preferides pels romans, per tant, de les més abundants.

Sorres d'Arlés


Termes: Les termes romanes eren recintes públic per al bany que hi podia anar qualsevol persona. Totes les ciutats romanes en tenien, però segons la seva importància i riquesa. Això era lo típic de la civilització romana. 





Termes romanes de Caldes de Montbui











Temples: Són temples que arquitectònicament són una barreja dels estils etruscos i grecs. Els temples eren llocs cultes dedicats als déus de l'antiga Roma. Eren els edificis més destacats del fòrum. Aquest temples estaven atesos per sacerdots que els administraven i hi feien rituals.    


Temple romà de Vic

Bassma Boukilou
4t ESO

Comentaris

Yvonne.A.Frimpong ha dit…
És entretingut veure explicat d'un altre manera el coneixement adquirit a classe
Sara Torres Pedret ha dit…
Una entrada molt interessant! Eren molts bons arquitectes, ja que tot hi haver passat molt de temps, moltes d'aquestes construccions encara estan en peu. M'ha sobtat molt com feien el formigó, ja que com bé has dit ho feien amb cendra volcànica amb calç i amb aigua de mar. Trobo que feien unes construccions que són d'admirar encara ara, ja que els arcs de Triomf com bé altres, havien de ser un gran repte construir-los en aquella època, ja que no tenien les màquines que utilitzem avui en dia. Bona entrada!
kawtar el mouden ha dit…
Una entrada molt bona. En aquella època tenien molt bones arquitectures i també eren molt bons arquitectes. M'ha agradat molt, aportes molt bona informació i bastant interessant. Jo no en sabia res de les arquitectures i amb la teva entrada m'ha ajudat a entendre. Bona entrada!
Maria Vasileva ha dit…
Una molt bona entrada! Sempre m'ha semblat molt interessant l'arquitectura romana. Tots els seus amfiteatres, termes, monuments, edificis, temples... em semblen molt macos i molt ben treballats. Alguns d'aquests temples avui en dia segueixen a la vista, destruïts, però segueixen allà i es poden apreciar. La teva entrada m'ha agradat molt perquè has explicat molt detallat tot i has donat molta informació amb fotos i exemple que ajuda molt a aprendre. Ara ja sé més sobre la seva arquitectura. Bona feina.
Iman Barmou ha dit…
Bona entrada! L'arquitectura Romana va ser un gran avanç en la societat, gracies a elles avui en dia hi ha molta influencia d'aquesta arquitectura per el mon. També es conserven molts edificis, o parts de edificis... Malgrat molts edificis van ser incendiats, i per això nomes queden els edificis restaurats. Per exemple la Catedral de Sant Pedro.
Lucas Torres ha dit…
Es molt curiós que encara algunes de les estructures romàniques es mantenen gracies a els seu materials i la seva arquitectura. També hi ha que saber que algunes de aquestes construcció son inspirat per altres en món modern.
Edurne Ruiz ha dit…
L'arquitectura romana em sembla molt interessant perquè encara que han passat molts anys, moltes construccions segueixen en peu. La pintura que utilitzaven per revestir els edificis depenia d'on estigués situat. El pigment que utilitzaven eren extrets de minerals, d'animals o de vegetals. Aquests es barrejaven amb llet, ou, resines o gomes naturals per crear la pintura.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES