LA HISTÒRIA DELS ARCS DE TRIOMF

Sabíeu que tot i que hi han arcs de triomfs de diferents èpoques i de diferents llocs del món, aquests tenen el seu origen a Roma? Així és, encara que segurament els arcs de triomf que us puguin sonar més siguin el de París o el de Barcelona, el cert, és que el concepte d'arc de triomf va ser ideat pels romans.

Abans de tot, però, cal tenir present que l'arc com a recurs arquitectònic no prové dels romans sinó que és obra dels etruscs (poble establert a la Península Itàlica). No obstant el que sí que és original dels romans és el concepte d'arc de triomf, com una edificació purament monumental. Aquests arcs es construïen en commemoració d'un heroi romà o d'una batalla guanyada. Els arcs de triomfs es podien localitzar en llocs aïllats o sinó en les "entrades" de carrers o vies importants, les quals, en alguns casos, eren utilitzades per fer desfilades militars. També s'han arribat a utilitzar com a portes d'entrada a ciutats.

Tot i que si que es van començar a construir alguns arcs a l'època de la república, la majoria dels arcs romans es van erigir amb l'imperi. Per fer-nos una idea en el moment de màxima esplendor de l'imperi, a Roma i havien fins a 36 arcs de triomf. Malauradament, actualment tant sols se'n conserven 3 dels 36 arcs que hi havien arribat a haver. Aquests són, l'Arc de Constantí, l'Arc de Sèptim Sever i l'Arc de Titus. Aquest últim és el més antic de Roma.

Arc de Titus

ARCS DE TRIOMF A CASA NOSTRA

A poc a poc, els arcs de triomf es van anar expandint per tot l'imperi fins arribar a la Península Ibèrica. Tenim sort perquè la Península Ibèrica és un dels territoris on encara conservem més arcs de triomf. Als Països Catalans hi podem trobar l'Arc de Cabanes (Província de Castelló) i l'Arc de Berà (Província de Tarragona). És curiós perquè tots dos estan localitzats a prop de la Via Augusta, fet que ens demostra la importància de les vies romanes en general i de la Via Augusta com a eix vertebrador del nostre territori més concretament.

Arc de Berà

ARCS DE TRIOMF CONTEMPORANIS

Una de les moltes mostres de que la cultura clàssica ha set i segueix sent influent en la nostra societat és que els arcs de triomf, tot i ser una idea romana, se l'han apropiat molts tipus de cultures en moltes èpoques diferents. I de fet, podem dir que n'hi han arreu del món. De fet, gairebé totes les capitals d'Estat, compten amb un arc de triomf que commemora "els caiguts i els herois de la mare pàtria". 

En el cas de l'Arc de Triomf de Barcelona, però, no té cap tipus de connotació bèl·lica, sinó que va ser construït per donar la benvinguda als visitants de l'Exposició Universal del 1888.

Una dada que m'ha fet molta gràcia, i que de fet és una altra mostra de la immensa influència de la cultura romana en el món actual, és que Corea del Nord, el país més antioccidental del món, el qual gairebé no deixa ni sortir ni entrar a ningú del seu territori, compta amb el segon arc de triomf més gran del món, després del de Ciutat de Mèxic.


comparativa de l'Arc de Triomf de Pionyang amb el de París


Arnau Espina
4t ESO

Comentaris

kawtar el mouden ha dit…
Una entrada bastant interessant! No en tenia ni idea de que els arcs de triomf eren obres dels etruscs. Hi han moltes coses que no sabia sobre els arcs de triomf, com per exemple, que els arcs eren utilitzades per fer desfilades militars, estaven utilitzades com a portes d'entrada, etc. M'ha agradat molt la informació que has aportat de cada tipus d'arc. Una entrada molt bona!!!
Laura Font ha dit…
Entrada molt interessant. Els arcs de triomf és un monument molt comú dins de les capitals europees i també d'altres llocs del món, de fet estèticament s'han fet servir molt. Em sembla molt curiós que països com corea del nord tingui un dels arcs de triomf més gran del món, ja que la seva cultura s'allunya molt de la occidental.
Bassma Boukilou ha dit…
Una entrada molt interesant! Avui en dia els arcs de triomf ja son bastant comuns en molts països i m'ha semblat molt interesant com va sorgir i per que el feien servir en el moment que va sorgir. Com has dit tu que es construïen en commemoració d'un heroi romà o alguna batalla guanyada i altres. M'ha sorprès que de 36 arcs de triomf avui en dia nomes se'n conservin 3.
MANAL BOUKILOU ha dit…
Bona entrada! És molt interessant els usos que li donen en aquests arcs i com no prové dels romans sinó que és obra dels etruscs. És molt curiós com es construïen en commemoració d'un heroi romà o d'una batalla guanyada.
Sara Torres Pedret ha dit…
Una entrada molt interessant! La veritat és que són unes estructures d'admirar, m'hagués agradat saber com els construïen en aquella època, ja que no tenien les eines que tenim avui en dia. També m'ha sobtat que realment no fos dels romans sinó que era de dels etruscs. Bona entrada!
Iman Barmou ha dit…
Bona entrada!, que curiós com de tants tipus d'arcs i estan situats en diferents llocs de tot el món són d'origen Roma.

Això significa que l'arquitectura romana ha voltat per bastants llocs per no dir tots, i la gent s'han interessat en fer córrer l'arquitectura romana.
Angie Soto ha dit…
Una entrada super interessant, no tenia ni idea de la procedència ni el significat d'aquests arcs, i em sembla fascinant.
L'entrada està molt ben redactada i fa molt entretingut de llegir.
Lucas Torres ha dit…
Molt ben explicat l'entrada. Però tinc un dubte, per que tenien un arc de triomf en Corea del Nord si no deixar entrar ni sortir de territori i bàsicament no se que han triomfat?
Edurne Ruiz ha dit…
Amb aquesta entrada ens adonem que l'arquitectura romana ha viatjat per tot el món, fins i tot a Corea. Mirant bé la imatge que compara l'arc de París amb el de Corea, podem veure que encara que l'arquitectura ha viatjat, cada arc té les característiques del lloc. El de Corea té l'estètica asiàtica que podríem reconèixer a qualsevol lloc. També em pregunto per què de tants arcs que hi havia a Roma, només n'han quedat 3.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES