1 de febrer del 2023

ANDRÒMEDA

UNA MICA D'INTRODUCCIÓ SOBRE ANDRÒMEDA

Andròmeda era una princesa d'Etiòpia, filla de Cassiopea i Cefeu, el rei d'Etiòpia. El seu nom significa governant dels homes. Es va casar amb Perseu i va tenir set fills: Perses, Gorgòfone, Alceu, Heleu, Electrió, Màstor i Estènel.

Andròmeda, de Pedro Pablo Rubens

MITE D'ANDRÒMEDA

La mare d'Andròmeda estava molt orgullosa de la seva bellesa i la de la seva filla i deia que eren molt més guapes que les Nereides. Aquest fet va fer enfadar a aquestes filles del mar i es van queixar al deu Posidó, el qual les va amenaçar dient-los que inundaria el seu regne i enviaria un monstre marí anomenat Cetus; que avui en dia és la constel·lació de la balena, perquè destruís tota la seva ciutat. 

Cetus

Per por a perdre el seu poble i els habitants d'ell, els reis van consultar l'oracle d'Amon, que els hi va dir que l'única manera de salvar al seu poble era entregar la seva apreciada filla Andròmeda al monstre. Els reis davant la por, no van tenir més opció que encadenar-la a unes roques i entregar-la i que Cetus posés fi a la seva vida i van prometre que si algú la salvava d'aquest horrible destí, li entregarien la seva mà al matrimoni.

Andròmeda encadenada a una roca, Gustave Doré

Despullada i vestida de joies, la jove desesperada i negada a morir va cridar ajuda sense parar, els seus forts crits van ser sentits per un genet, anomenat Perseu que volava just en aquell moment pel cel amb el seu cavall. Acabava de decapitar a medusa, tallant-li el cap i duia el seu Pegàs. 

Perseu i el cavall Pegàs, Paul Joseph Blanc

Quan Perseu va veure la jove encadenada, cridant i com el monstre anava cap a la noia, va decidir salvar-li la vida. Es va posar el seu casc d'invisibilitat i les sabates alades que li havia donat el déu Hermes. Va apropar el cap de medusa al monstre i d'aquesta manera el va convertir en pedra i es va enfonsar al mar. Una altra versió del mite diu que el va matar clavant-li una espasa de diamant.

Perseu salvant a Andròmeda,  Peter Paul Rubens

Va desencadenar a Andròmeda i una vegada la va salvar, el mite diu que es van quedar mirant els ulls de l'altre i es van enamorar. Els pares de la jove, els quals havien promès la mà de la seva filla a qui la salvés, no van complir la seva paraula, ja que abans ja li havien promès al príncep Agènor, la mà de la seva filla i això va provocar una batalla contra Perseu i el príncep i de nou Perseu va guanyar utilitzant el cap de medusa. La mare d'Andròmeda (Cassiopea) va intentar matar en Perseu, però ell per defensar-se va convertir en pedra els dos reis també. 

Zeus després d'aquest fet, va projectar les imatges de Cassiopea i Cefeu al cel i Posidó va castigar a la reina per la seva traïció col·locant-la en el cel asseguda en el seu tron de tal forma que en algunes estacions de l'any quedes boca avall. 

Constel·lació de Cassiopea

Constel·lació de Cefeu

Perseu va retornar a l'illa per casar-se amb Andròmeda i van tenir els set fills nomenats anteriorment. 

Els seus descendents van governar Micenes. I segons la mitologia grega, la similitud que hi ha amb el nom de Perseu i el poble de Pèrsia, esdevé perquè es creu que aquest va tenir un altre fill amb Andròmeda amb el seu mateix nom, criat per Cefeu i fou fundador del poble persa. Es pot donar com a prova, el vestit oriental que mostra Perseu a la pintura d'alguns gots conservats, símbol típic d'allà.

Un dia Perseu va participar en una competició d'atletisme, on va llançar un disc que es va desviar i va caure sobre un home, que va acabar sent el mateix avi d'Andròmeda, Acrísios, rei d'Argos. 

Finalment, quan Andròmeda va morir, la deessa Atena va col·locar les seves imatges en el cel, a prop dels pares d'Andròmeda, del cavall de Perseu i del monstre marí Cetus. I d'allà tenim les constel·lacions que coneixem avui en dia. 

Sòfocles i Eurípides, van escriure diverses tragèdies a partir de la història i els seus incidents van ser representats en nombroses obres d'art antigues.

CONSTEL·LACIÓ D'ANDRÒMEDA

La constel·lació d'Andròmeda, és una constel·lació boreal situada al sud de Cassiopea i a prop de Pegàs, el cavall de Perseu. La seva principal estrella és (a Andromedae), que és compartida per Pegàs. Té una magnitud de 2,06 i es troba a 97 anys llum. Està en la galàxia que conté també el seu mateix nom (M31). I ostenta el lloc 19è en extensió de les 88 constel·lacions. 

Constel·lació d'Andròmeda

Maria Vasileva
4t ESO

2 comentaris:

Justie Anaman ha dit...

Un mite molt interessant. Deixa'm afegir que hi ha una pel·lícula basat en aquest mite anomenat "Furia de titanes". La majoria dels elements s'han extret de la mitologia grega, però hi ha un seguit de diferències, com ara Perseu va matar a Medusa i va salvar Andròmeda, en el mite es tractava d'un monstre marí enviat per Posidó i no per Hades...

Edurne Ruiz ha dit...

Una entrada molt interessant. Mai havia acabat d'escoltar el mite, no sabia que Perseu va petrificar als pares d'Andròmeda per poder casar-se amb ella. Una cosa curiosa és que amb tota la gent amb la qual lluitava sempre feia servir el cap de Medusa. Trobo una molt bona curiositat el fet que hagis explicat les constel·lacions, jo no en tenia ni idea que Cefeu i Cassiopea en tenien una.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts