DIONÍS

Dionís és el déu del vi i la vinya, del teatre i de les festes. Dionís sempre surt representat amb raïm (simbolitza les vinyes, es a dir el vi) o amb una pantera negra. Dionís també se'l pot anomenar Bacus.



               Bacus, Caravaggio c.1598       



                                                Dionís cavalcant un lleopard,
                                        segle iv aC mosaic de Pel·la (Macedònia)  
                                 
El déu Dionís va tenir un naixement força estrany. La seva mare és la mortal Sèmele, una princesa tebana, la qual s'havia quedat embarassada de Zeus. Un cop més, Hera s'assabenta de la infidelitat del seu marit i decideix venjar-se. Decideix llavors assumir la forma de Bèroe, la vella nodrissa de Sèmele, per apropar-se a la noia i preparar la seva venjança: pregunta a Sèmele quina és l'autèntica aparença del pare dels déus i la noia li respon que no ho sap, perquè només l'ha vist sota alguna forma metamorfosada. 

Això sembra la llavor de la curiositat en Sèmele, qui, el proper cop que Zeus va a visitar-la, li demana poder-lo contemplar en la seva forma real. Zeus, atrapat per una promesa que prèviament havia fet a la noia (satisfer-la en allò que li demanés), accedeix a la petició: quan es mostra a Sèmele tal com és (el déu del llamp i el tro), la noia mor carbonitzada. Hermes, però, aconsegueix treure del ventre de Sèmele el fill encara no nat i l'introdueix en una cuixa de Zeus, que després cus. L'infant acabarà de gestar-se dins Zeus, fins que neix com el déu Dionís.

TEATRE DE DIONÍS:

El teatre de Dionís, ha sigut el més gran de l'antiga Grècia, li van posar el nom de Dionís ja que és el déu de la disbauxa i el teatre.



COM ERA REPRESENTAT:

El representacions de Dionís a l'època arcaica: Estava representat amb barba, coronat amb pàmpols, coberts per una pell de cérvol o pantera, amb una cràter de vi a la mà i envoltat de Sàtirs, silens o  mènades.
A l'època clàssica i hel·lenística era representat sense barba, és a dir més jove.


Bruna Riera
1r Batx

Comentaris

Justie Anaman ha dit…
Una entrada interessant. Es diu que Dionís era conegut ja sempre oferia la seva ajuda a qui ho necessitava. Degut a això, era molt estimat pels déus i els mortals i cada any se celebraven moltes festes en honor seu. No obstant això, era sovint mal entès.
Iman Barmou ha dit…
Bona entrada! També vull afegir que Díonis moria a l'hivern i renaixia a la primavera. Els grecs feien rituals i festes en honor seu per la resurrecció.
MANAL BOUKILOU ha dit…
Una entrada bastant interessant. Mai he escoltat res sobre aquest tema, i m'ha semblat espectacular com va ser el naixement de Dionís, tan la manera que el treuen del ventre de Sèmele mentre encara no és nat i com acaba de gestar-se dintre de Zeus.
M'agradaria afegir que Dionís era molt estimat per tothom, ja que sempre ajudava a tothom, era una persona molt honrada.
El representaven com un jove alegre y festiu, semidesnut, vestit amb pell de cabra o pantera, etc.
Bassma Boukilou ha dit…
Bona entrada! No s'avia gaire cosa sobre aquest tema i m'ha semblat molt interesant. M'ha sorprès molt el procediment del naixement de Dionís ja que el van treure del ventre de Sèmele no nat i el van introduir a Zeus. No s'avia que el teatre de Dionís es digues així per el simple fet de que Dionís fos una persona divertida etc.
Sara Torres Pedret ha dit…
Una entrada molt interessant! Gràcies a aquesta entrada he pogut aprofundir en el naixement del déu Dionís i qui era la seva mare, això m'ha fet que ara tingui més coneixement sobre aquest mite. Bona entrada!
Angie Soto ha dit…
Molt interessant! No tenia ni idea del naixement tant estrany d'aquest déu, a més a més penso que no s'hi parla tant d'ell com es fa amb altres deus i per aquest motiu no se sap tant de la seva història. M'ha agradat molt.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES