17 de febrer del 2023

ELS DÉUS REPRESENTATS EN ANIMALS

Gràcies al fet que els déus acostumaven a aparèixer a la naturalesa, alguns animals van començar a ser relacionats amb ells. Al principi només se'ls relacionava, però van acabar representant alguna característica coneguda del déu o la deessa tant per poders com per habilitats de tota mena.

Parlarem sobre els déus i les deesses més coneguts:

ZEUS

Zeus, el déu de tots els déus o Júpiter per als romans, era vist com un toro o una àguila per les múltiples aparicions que havia fet com aquests dos animals. 

El mite del toro és el mite d'Europa. Quan Europa estava jugant amb les seves amigues a la platja, Zeus les va veure des del cel i va quedar enamorat d'Europa. Aquest, per poder enamorar-la sense que ella s'espantés, es va convertir en un toro blanc i va aconseguir la confiança de la bella dona. Quan aquesta va pujar al toro, Zeus la va portar mar endintre fins a l'illa de Creta, on van tenir 3 fills.

El mite de l'àguila és el mite de Ganimedes. En aquest mite, Zeus també rapta a una persona de la qual s'enamora. Ganimedes era el noi més atractiu de tot Troia i, gràcies a això, tenia a molts guardes vigilant-lo perquè no li passes res. Quan Zeus el va raptar, el va deixar viure a l'Olimp com el seu amant i li va donar el nèctar dels déus perquè el seu cos deixes de desenvolupar-se i es tornés immortal.
El rapte d'Europa, Ticià (1562)

HERA

Hera, esposa de Zeus i deessa del matrimoni i la família, se la coneixia com una vaca, un paó blau, un cucúlid i algun cop el lleó. En aquest cas no tenim mites per relacionar els animals, però sí que tenim qualitats que ens poden ajudar a relacionar-los:  

La vaca era l'animal el qual se solia relacionar més amb ella, perquè estava relacionat amb protegir i nodrir tal com feia ella amb els matrimonis i les famílies. El paó blau simbolitzava l'amor que tenia per al seu marit, i el cucúlid la seva bellesa.
Juno, Jaques Louis Dubois (1800/1900)

ARES

Ares, el déu de la guerra, tenia com animal sagrat al gos, als mussols i als voltors. El gos representa la fidelitat i l'ambició, però els dos ocells representen mal auguri i ganes de sang, ja que Ares sempre estava involucrat en batalles i aquests ocells, casualment sobrevolaven camps de batalla per alimentar-se dels morts.

Les serps verinoses i els porcs senglars també estan relacionats amb aquest déu. En alguns mites, els boscos d'Ares són custodiats per les serps i, en algunes escultures, el podem veure amb una serp o alguna cosa semblant a una. Els porcs senglars també estan relacionats a ell pel fet que són animals ferotges i que quasi tothom tenia por d'atrapar, excepte els herois més divins.
Ares, Gian Lorenzo Bernini (segle II)

POSIDÓ

El déu del mar, Posidó o Neptú, tenia molts animals sagrats. El més reconegut era el cavall, doncs ell mateix els va crear. Representaven valor i bellesa. Altres animals com els dofins, els peixos i a vegades els toros (sobretot el de Creta) també estaven relacionats amb ell. 

Hi ha un mite on Posidó envia un toro a Minos i fa que la dona del rei s'enamori d'aquest perquè el reia el va ofendre greument. A partir d'aquest amor neix el Minotaure, una criatura sobrenatural que camina com una persona, però té cos de toro.
The Returne of Neptune, John Singleton Copley (1754)

ATENA

Atena és la deessa de la guerra i la saviesa. És associada a l'òliba i (molt poc sovint) amb l'oca, el gall, el colom, l'àguila i la serp. 

L'òliba és un ocell astut i mortal, però a la vegada també és savi. Té una gran capacitat per veure a la nit i, això, es relaciona amb la frase que s'utilitza per a la deessa: "Veure amb els ulls de la saviesa, on els altres no poden".
La resta d'animals també es relacionen amb ella per la seva intel·ligència.
Estàtua de Palas Atena a Viena

HADES

Per acabar, parlaré d'Hades, el déu de l'inframon. Hi ha molts animals que simbolitzen a Hades, però el més conegut és un ramat d'ovelles amb llana negra. El color de les ovelles simbolitza la mort. L'òliba xiscla també es relaciona amb aquest deu perquè se'l considera que anuncia la mort o un mal auguri, a part que apareix alguns cops al costat d'Hades en pintures i escultures.

Les serps també es relacionen amb Hades per dues característiques: el nom que tenia abans per la seva anterior professió sent deu de les serps (Zeus Melichios) i per un mite amb Persèfone, on es diu que la va seduir amb forma de serp.

El rapte de Persèfone, Gian Lorenzo Bernini (1622)

A continuació deixo un vídeo on explica més detalladament els déus:


Edurne Ruiz
4t ESO

7 comentaris:

Bassma Boukilou ha dit...

M'ha semblat una entrada molt interessat ja que no s'avia amb quins animals es podien relacionar els déus. No s'avia que a Hera se la coneixes com una vaca o els altres animals i m'ha semblat interesant el tema per el que es relacionaven amb ella i Ares també m'ha sorprès els animals amb que el relacionen ja que són animals més "poderosos" i el paper que tenien cada un són bastant interesants.
Molt bona entrada!

Iman Barmou ha dit...

Bona entrada! També voldria afegir que en el mite de Persèfone  i Hades, ell va raptar a Persèfone a l'inframon i la va convertir en reina de l'infern. Amb el temps Persèfone es va enamorar d'Hades.

Irene Altés ha dit...

M'ha agradat molt aquesta entrada. Hi ha molt animals que desconeixia que s'associessin amb aquests déus. Em sembla curiós que es pugui associar el mateix animal a dos déus diferents, com ara el toro amb Zéus i Posidó, o l'òliba amb Atenea i Hades.

Lucas Torres ha dit...

M'ha semblat molt original i interessant el tema que transmet. Hi ha que saber molt deus son representats per un símbol o un animal. Però altre banda, esta molt ben explicat.

Maria Vasileva ha dit...

Molt interessant la teva entrada, no n'havia vist cap així fins ara i en veritat m'ha agradat molt. Està molt ben feta i s'entén a la perfecció. Sabia sobre alguns animals relacionats amb déus, però no tots i he après molt més. Alguns m'han sorprès molt ja que no en tenia ni idea. És curiós veure com cada déu es relaciona amb un animal o més i que es mostren com a símbols propis d'aquest déu.

Laura Font ha dit...

Entrada molt interessant i completa! Hi ha molta informació que consoliden aquesta relació entre els animals i els déus. Trobo que és molt interessant aquesta relació ja que sempre se'ls adjudica una qualitat els animals que es propi dels humans, i es curiós veure com aquestes característiques les tenen els deus i deesses, això fa que aquestes figures celestes siguin més pròxmes a nosaltres i ens puguem identificar.

Angie Soto ha dit...

M'ha semblat una entrada molt interessant. M'he sorprès amb la quantitat d'animals que poden relacionar-se amb algun d'aquests deus. Està molt ben redactat i es bastant entretingut de llegir, m'ha agradat molt.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts