20 de juny de 2022

ZEUS I EUROPA

Europa era una princesa fenícia filla d'Aginor, rei de Tiró, i la reina Telofase. El seu nom vol dir "la del rostre ample" o "on es pon el sol", d'aquest últim ve el nom del nostre continent, ja que en l'antiguitat, es creia que Europa era el continent que estava més a l'oest, on es pon el sol. 

El rapte d'Europa, aquarel·la de G. Moreau

Europa destacava sobretot per la seva bellesa, era realment bonica i tothom, déus i herois, volien estar amb ella i la volien conquistar. Mai ho aconseguien. Un dia, però, Zeus, la va veure jugar amb les seves amigues a la platja. Aleshores, per seduir-la, el déu va adoptar la forma d'un brau blanc, ben fort i formós.

El rapte d'Europa, Tizià

Al principi, Europa es va espantar una mica en veure que se li acostava, però de seguida el va començar a acariciar. Les seves amigues la van reptar a què pugés sobre de l'animal, i tot i que al principi no li agradava gaire la idea al final hi va pujar. Però sense donar-li temps de col·locar-se, el toro va començar a córrer endinsant-se a l'aigua. Van recórrer arribar a l'illa de Creta. 

El rapte d'Europa, Francois Boucher

Allà, el déu va prendre la seva forma real i van consumar. De la seva relació en van sortir tres fills: Sarpidón, Radamantes i Minos. Perquè no se sabés de la relació de Zeus amb Europa, la noia es va casar amb el rei de Creta, Asterión. Més endavant, passaria al tron Minos, d'on sortirà el mite del minotaure.

El rapte d'Europa, escultura

Quan Europa va morir, Zeus la va col·locar al cel, en forma de brau. Així es va formar la constel·lació de Tauro. 

Constel·lació de Tauro
A continuació teniu un vídeo explicatiu del mite

Paula García Balbín
1r Batx

LA BELLESA A L'ANTIGA GRÈCIA

Els cànons de bellesa són tot allò que com a societat hem considerat "agradablement estètic" i depèn de lloc i l'època varien....