1 de juny del 2022

MITES

La mitologia grega és un conjunt de llegendes que pertanyen a la religió de l'antiga Grècia. Un mite és una paraula grega que significa "relat poètic fabulós tradicional sobre els déus, herois, els orígens d'un poble..., que expressa d'una manera simbòlica, un concepte religiós, filosòfic o social", en grec es diu mythos.

Es transmeten gairebé sempre oralment i això fa que aquestes històries consecutivament es vagin versionant. Servien per donar respostes a les grans preguntes de la humanitat. Com per exemple: L'origen de l'home, l'origen de la Terra, dels animals... Fins aleshores, la gent només havia trobat resposta a les seves preguntes en algunes religions. 

Els mites grecs ens han arribat a través de la literatura grega antiga, que és principalment mitogràfica  (els seus arguments i continguts són quasi tots temes mítics). Ens han arribat també, gràcies a autors que es dedicaven a recollir les històries que circulaven en aquells temps a Grècia.

Els mites grecs tractaven sobre:

- L'origen del món.

- L'origen dels homes i dones.

- L'origen dels déus.

- La fi del món.

- Relats sobre els déus i herois.

Quants tipus de mites existeixen?

  • Moral: que fan referència el què està bé i el que està malament.
  • Fundacionals: aquest explica com s'ha fundat una ciutat.
  • Etiològics: expliquen l'origen de les coses.
  • Escatològics: fan una predicció del futur i de la fi del món.
  • Antropogònics: narra la creació de l'ésser humà.
  • Teogònics: narren l'origen dels déus.
  • Cosmogònics: volen explicar la creació del món.

Ara, us explicaré, una mica resumits, dos mites grecs. Més que res perquè veieu què és: 

1. Naixement d'Atena

Un dia Zeus estava patint un fort mal de cap i va decidir demanar ajuda a Hefest. Aquest, després de considerar quines podrien ser les raons d'aquest mal de cap, va agafar la seva destral i li va clavar a Zeus el cap pensant que el deslliuraria de l'estrès que el devia estar turmentant. En canvi, de l'escletxa en va sortir Atena, ja en la seva forma adulta.



Atena sortint del cap de Zeus

2. Naixement d'Afrodita

Segons la llegenda, Afrodita va néixer de l'escuma del mar. Gea (mare de la Terra) només va tenir a Urà (Déu del cel), Gea es va unir amb Urà per tenir els Ciclops, Hecatonquirs i els Titans. Però ell odiava a tots els seus fills, i els va fer anar a viure amb la seva mare. 

Gea un dia els va alliberar i els hi va dir que es venguessin dels seus pares, però tots tenien por, menys Cronos. Cronos va acceptar la tasca i així va ser com va tallar els genitals a Urà, i els va llençar el mar, de manera que, la sang i el semen van caure el mar i és quan es va començar a formar l'escuma blanca i va sortir Afrodita amb forma adulta, ja que es diu que la deessa no va tenir infància.


El naixement de Venus, Sandro Botticelli


A continuació us deixaré un vídeo sobre el naixement d'Atena



Helena Rovira
4t ESO

1 comentari:

Justie Anaman ha dit...

Una entrada bastant interessant. Penso que els mites són més que simples històries i tenen un propòsit molt profund en les cultures antigues i també modernes. Expliquen el món i experiències de l'home, responen a preguntes i serveixen per a cada generació.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts