DEMÈTER

Demèter era una de les deïtats més antigues del panteó grec, ella garantia la fertilitat de la terra i protegia els cultius així com a la vegetació. També deien que Demèter protegiria els seus adoradors a l'altre vida, per els romans la deessa va conservar la seva popularitat i va ser coneguda com a Ceres. 

Demèter, museu del Prado


Demèter i Persèfone per als romans les deesses eren bessones percebudes com a mare i filla, representaven per als pobles de l'antiguitat els poders de la naturalesa, la seva transformació i emergència cíclica.

Demèter i Persèfone

El principal mite de Demèter explica que Hades, el seu germà, va raptar Persèfone amb el consentiment de Zeus. La deessa va començar a buscar la seva filla per tota la terra, sense èxit, fins que el sol li va dir el que havia passat. Demèter, irritada, va decidir abandonar l'Olimp i, com a conseqüència, la terra va deixar de donar fruits i els humans van començar a morir de fam.
Així que Zeus, enviat per Hermes va demanar a Hades que tornes Persèfone a la seva mare. Però Hermes li havia donat una fruita per menjar a Persèfone i s'ho va menjar, Persèfone no sabia que si ho menjar hi hauria d'esta allà per sempre. Zeus i Hades van fer un acord per evitar la fúria d'hades. Persèfone romandria a l'infern mig any i la resta de temps estaria a la terra. Així doncs, quan Persèfone estigui amb Hades, Demèter no farà collites i les plantes no creixeran i serà hivern, i quan Persèfone estigui amb Demèter estarà amb alegria, per tant, serà la primavera.

Us deixaré un vídeo que explica més a fons.


Fatima Kachout
4t ESO

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES