PIGMALIÓ I GALATEA, SIMBOLOGIA

Pigmalió era en mitologia grega, escultor i rei de la illa de Xipre i descendent de Posidó, deu del mar. Un dia Pigmalió va esculpir una estàtua d'una dona, una dona més bella que qualsevol dona viva, era perfecte, Pigmalió al veure l'escultura va enamorar-se cegament de la dona esculpida en aquesta, va intentar trobar una dona que fos de pell i ossos que tingués les mateixes característiques de l'escultura, al no trobar les característiques de l'escultura en cap dona viva va començar a tractar a l'escultura com si ho fos. L'estàtua com és obvi no va donar resposta alguna davant l'enamorat i Pigmalió. Ell es va sentir miserable, ofès i molt trist davant el que li passava amb la estàtua i gran obra de la qual s'havia enamorat. Pigmalió, desesperat va començar a pregar a Afrodita que li portes una dona idèntica a la de l'estàtua i Afrodita, complint el que Pigmalió li demanava va donar vida a  l'estàtua. Un bon dia Pigmalió va besar l'estàtua però al fer-ho va notar que els llavis ja no eren freds, tenien una certa calidesa i un tacte com si fossin de veritat, va ser llavors quan Pigmalió va saber que l'escultura estava viva i que Afrodita va complir el seu gran desig. Pigmalió i Galatea van casar-se convertint-se en rei i reina de Xipre que van tenir una filla.

Pigmalió i Galatea, Jean Léon Gerome

Aquest mite dona la visió de l'esposa ideal en l'antiga Grècia. L'estàtua no parla, no es mou, no es queixa i és bonica, no se'n destaca cap altre qualitat física o psicològica. A més a més tots els relats en què apareix Galatea, només es dona la visió d'una dona silenciosa, que no s'excedeix en res, només se li dona la importància de mare i esposa, és a dir quan pareix a la seva filla i de quan passa de ser una estàtua a una dona per casar-se amb  Pigmalió, és la única finalitat que té.
Els temes clau d'aquest relat són també l'amor del creador cap a la seva  obra i la comparació de la bellesa física d'una dona amb la perfecció tot i que no es mencioni cap característica del caràcter o personalitat d'ella.

Laura Rovira
1r Batx

Comentaris

Núria González ha dit…
Una entrada encisadora! M'agradaria afegir que també es va agafar el mite de Pigmalió i Galatea per explicar l'anomenat efecte Pigmalió. Aquest, sosté que allò que pensa un subjecte sobre un altre pot tenir influència sobre l'exercici d'aquest segon individu.

Un exemple d'aquest d'ús seria quan un docent pot tenir certes expectatives respecte als estudiants, determinant finalment el rendiment dels alumnes mitjançant les seves previsions. Així mateix, també pot aparèixer quan una persona aconsegueix concretar les expectatives a partir del seu convenciment de poder-ho fer. L'efecte Pigmalió pot manifestar-se de diferents maneres i actualment és un comportament estudiat per la psicologia.

Raquel Larrubia ha dit…
Interessant!
Voldria afegir que per què Afrodita fes cobrar vida a l'estàtua, Pigmalió va haver de pregar-li. També Galatea es va convertir en reina de Xipre i van tenir més d'una filla!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)