CUPIDO I PSIQUE

Cupido també conegut com Eros, era fill de Venus, deessa de l'amor, la bellesa, la luxúria i de la fertilitat. Era l'encarregat d'ajudar-la en arribant l'amor als mortals.

Sempre duia 2 fletxes diferents, una daurada, feta amb plomes de colom, que provocava un amor instantani; i l'altra feta amb plomes de mussol, que causava indiferència per les persones fletxades.

Cupido no podia créixer sense passió, ja que l'amor creix amb passió, però quan el seu germà, Anterós, que era el déu de la passió, estava a prop, ell creixia com un atractiu jove, però quan no hi era, es tornava un nen.

Psique era una jove princesa, que no trobava espòs encara que ella era molt bonica. Venus sempre havia estat gelosa d'ella, pel fet que ella era més intel·ligent i bonica, i la gent la considerava la deessa de la bellesa en comptes d'ella. En venjança, va demanar al seu fill, Cupido, que fes que ella s'enamorés del pitjor monstre de la terra.

John William, Psique entrant al jardí del Cupido

Quan es disposava a complir l'ordre, no va poder, ja que es va enamorar d'ella i va créixer com un atractiu jove, per la passió que havia sentit. Una altra versió del mite diu que Cupido es va punxar accidentalment amb la fletxa, i a conseqüència d'això, es va enamorar instantàniament de Psique.

Els pares de Psique estaven preocupats, pel fet que ella no trobava espòs, i van anar a consultar amb un oracle que els hi va dir que ella es casaria amb un monstre, i devien deixar-la en el cim d'una muntanya i que seguis el camí de la vida. Psique esperant a dalt del cim pel seu destí, el vent de l'oest se la va emportar a un palau amb molt luxes. En aquella nit, el seu nou espòs la va visitar, i li va dir que només es podien veure a les nits, ja que com ella era immortal, no podia veure'l la cara. Psique va acceptar, ja que Cupido era gentil i suau, però encara ella sentia soledat, i va demanar que vinguessin les seves germanes al palau, i Cupido va acceptar.

Quan les germanes van anar, van tindre enveja per la vida de tenia la seva germana, i li van provocar dubtes a Psique sobre l'aparença del seu espòs. La van convèncer perquè a la nit, entres a l'habitació amb una espelma i un ganivet, per matar-lo ja que deien que potser era un monstre, incomplint les normes.

Com a càstig, va ser abandonada per Cupido, i la jove molt afligida d'haver-ho fet, el va intentar buscar, enfrontant molts reptes impostos per Venus. Un d'aquells reptes va fer que Psique caigués en un somni molt profund, i quan Cupido se'n va adonar, va desfer l'encanteri.

Antonio Canova, Psique reviscolada pel petó de l'amor

Per saber una mica més sobre la història de Cupido i Psique:

Nicole Aillon
4t ESO

Comentaris

helena rovira ha dit…
Però el final, Eros i Psique van acabar junts?
Molt bona entrada, però deixem afegir que hi ha versions que diuen que el vent de l'oest era realment el déu Zèfir. I que, a més a més, Eros, per desfer l'encanteri, va fer-li un petó d'amor verdader i finalment, Zeus va donar a Psique la immortalitat, i van poder viure per sempre més a l'Olimp.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES