GALATEA I POLIFEM

Galatea era filla de Nereu (fill de pont i Gea) i d'una nimfa marina molt bella. La filla va heretar la bellesa de la mare, vivia al mar i era l'objecte de desig del ciclop Polifem. 

Polifem era tot el contrari a la bella Galatea; era monstruós, gegant i brut. Era fill de Posidó i de la nimfa Toosa, i estava bojament enamorat de Galatea, però com solia passar, no li feia cas. La jove estava enamorada d'un jove que es deia Acis, que a la vegada era fill del déu Pan i una altra nimfa. Aquest amor sí que li corresponia. Així doncs, els joves amants es veien en moltes ocasions. 


El triomf de Galatea, Rafael

En una ocasió, mentre els dos descansaven a la vora del mar, Polifem els va descobrir. El ciclop acudia sempre per observar a la seva estimada Galatea, però sí que és cert que quan va arribar va veure una escena que no li va agradar. Acis, espantat, va intentar escapar. No obstant això, l'enfadament del ciclop era descomunal, tan gran com la seva força, i amb molt poc esforç li va llençar una roca (que pesava molt), sobre el jove, que va acabar aixafant-lo i matant-lo. 


El ciclop Polifem llança una roca a Acis, Carracci Annibale

Galatea al veure allò, va començar a cridar desesperadament i va córrer cap al seu amat plorant. Va intentar salvar-lo amb tots els remeis que sabia, però res va funcionar, Acis havia estat aixafat per una roca molt pesada i la seva vida desapareixia entre els plors de la seva amada. L'única sortida era plorar i suplicar als déus. Així, els piadosos déus van convertir la sang que brollava d'Acis al costat de les desconsolades llàgrimes de Galatea en un riu cabalós, sent aquesta l'única manera d'estar eternament al costat del seu amor. 

Com sempre, els mites tenen diverses versions. N'hi ha una altra en què segons sembla, Galatea està destinada en cos i ànima a Polifem. Així, quan Acis se n'amora i intenta separar-la de ciclop, aquest actua ple de còlera contra ell.

Ara us deixaré un vídeo on també s'explica el mite de Galatea i Polifem.


Helena Rovira
4t ESO

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)