31 de març del 2021

L'ARQUITECTURA ROMANA

L'arquitectura romana es va centrar en l'arquitectura grega, afegint-li innovacions. Es va començar a desenvolupar a l'inici de la República romana 509 a.C.


Van barrejar l'arquitectura grega amb la seva original, que era l'etrusca. Fins el període hel·lenístic no es presentaran facetes pròpies de l'arquitectura romana, on es fusionen els estils jònic i corinti.


En els seus inicis l'arquitectura romana era molt rígida, es limitava a edificacions pràctiques, com els aqüeductes o els ponts. No va ser fins l'any 214 que l'apreci per les belles arts va arribar a Roma. En general, els romans feien edificacions per satisfer als seus clients i no pas per plasmar les seves capacitats artístiques.


INNOVACIONS TÈCNIQUES (segle II-III):

- Capitells compostos (formats per elements jònics i corintis)


- La construcció d'arcs i voltes per substituir a les columnes, que es van convertir en elements de decoració


-Utilització del formigó en comptes de la pedra o el maó


- Desenvolupament de l'arcada i la columnata 


Els murs dels edificis es decoraven amb pintures i mosaics. Els materials principals que utilitzaven en l'arquitectura eren la pedra, el marbre i el formigó. Es caracteritza per la seva immensitat i fermesa. 


Exemples d'edificacions romanes són:


-Els temples (temple romà de Vic)















-Els teatres (teatre romà de Mèrida)














-Els amfiteatres (Coliseu de Roma)












-Les basíliques (Basílica de Maxenci)





Aquí tenim un vídeo on ens explica l'arquitectura romana més detalladament

Paula García Balbín
4t ESO

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant i ben explicada.
Una informació que podem afegir és que el període hel·lenístic es considera un període de transició entre el període clàssic de Grècia i e poder de l'Imperi romà que va succeir després

Anònim ha dit...

Molt interessant. Deixem afegir que he trobat un article que parla de la resistència de les estructures romanes. Segons he trobat es diu que els romans utilitzaven una espècie de mineral que reforçava les pedres i el formigó. És gràcies a aquest descobriment que podem saber com l'arquitectura romana ha perdurat més de 2000 anys.

Anònim ha dit...

Bona entrada, però tinc un dubte. Perquè la pedra, el marbre i el formigó eren els principals materials de l'arquitectura?

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts