CRIATURES MITOLÒGIQUES POC CONEGUDES (II)

En una de les meves últimes entrades vaig parlar sobre alguns éssers mitològics poc coneguts. En aquesta entrada explicaré la història i les característiques d'unes altres bèsties també força oblidades.

Myrmekes

Els myrmekes eren unes estranyes criatures de la mitologia grega. El seu nom vol dir literalment "formiga" o "formiga índia". El seu nom ve de que, tal i com explica la traducció, tenien una aparença igual a la de les formigues que coneixem actualment. Però amb la gran diferència de que aquestes criatures tenien la mida normalment d'un gos (tot i que a vegades se les ha descrit com a animals encara més grans). 

Els myrmekes són descrits en el llibre Històries, de Heròdot (un historiador grec). En aquest llibre s'explica com, en les regions desèrtiques de l'Imperi Persa hi habitaven unes formigues gegants que mostraven molt interès per l'or. De fet en el text s'explica que els myrmekes es dedicaven a fer forats en la sorra per trobar aquest metall, i llavors els nòmades de la zona ho recollien per enriquir-se fàcilment.

Tres gossos com formigues ataquen un camell lligat, un home amb túnica

Ocells del llac Estimfal 
Els ocells del llac Estimfal (també anomenats aus estimfàlides) vivien a Arcàdia, concretament a una poca distància de la ciutat de Estimfal. 
Es caracteritzaven per tenir un gran bec de bronze i unes grans ales metàl·liques que feien servir per destrossar els camps i ferir als pagesos (per posteriorment menjar-se'ls).

Aquests estranys ocells no són tan desconeguts, doncs apareixen en alguns mites famosos, com per exemple en els dotze treballs de Hèracles, però tot i així no s'han vist reflectits de manera sovint en la cultura actual. 

En aquest mite, Hèracles no va tenir suficient amb la seva força per vèncer les bèsties, sinó que va necessitar la ajuda de la deessa de la saviesa. Atena li va donar un cascavell màgic que feia un soroll molt desagradable i estrident. Hèracles el va sacsejar i per culpa del soroll les aus van acabar fugint. Així Hèracles va poder demostrar que la força no era el seu únic talent, sinó que també era molt intel·ligent. 

Hèrcules mata les aus de l'estimfal, d'Alberto Durero

Aquí adjunto un breu vídeo que explica més detalladament la història dels ocells del llac Estimfal:


Lídia Poyato
4t ESO

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)