LA MONARQUIA I ELS REIS ROMANS

La monarquia és una forma de govern en la que la prefectura de l'Estat resideix en una persona, un rei o una reina. Aquest càrrec pot ser atorgat de manera vitalícia o com era habitual en l'antiga Roma, elegits democràticament. 

La monarquia a l'antiga Roma 

A partir de Ròmul; 753 aC. i fins l'any 509 aC., el govern de Roma va ser monàrquic. Durant l'etapa monàrquica, hi van haver set reis, els quals es poden dividir en dos grups: els llatinosabins amb els quals la monarquia no era una institució hereditària (aquests eren els quatre primers) i els etruscs, amb es quals la monarquia va ser una institució hereditària (aquests eren els tres darrers).

Excepte Ròmul, que havia estat el fundador de la ciutat, tots els reis van se escollits amb la finalitat de governar de manera vitalícia. Segons els historiadors, el rei era triat per les seves virtuts, no per la seva ascendència. També se sap que a partir del cinquè rei, Tarquini Prisc, la monarquia va ser hereditària.

En aquella època, els reis tenien l'exclusiu dret d'auspicium, es a dir, la capacitat d'interpretar els designis dels deus en nom de Roma.

Per altra banda, el rei també disposava d'un poder anomenat imperium, que li atorgava, d'una banda, poders militars i, de l'altra, la capacitat d'emetre judicis legals.

El rei era qui triava els senadors, a més d'això, el senat només es podia reunir per orde del rei, i només s'hi discutien els temes que aquest escollia. Així doncs, el Senat podia aconsella el rei en les seves decisions, però no imposar-li la seva opinió. L'única ocasió en què el rei havia de comptar amb l'aprovació del Senat era quan volia declarar la guerra a un poble estranger.

Els símbols de poder dels reis de Roma eren en un seguici de dotze persones que els portaven les insígnies o fasces, el dret d'asseure's sobre la cadira curul (el seu tron), la toga picta; una túnica porpra, un calçat vermell i una diadema de color plata sobre el cap. 

Aquí hi tenim una imatge d'un exemple de la cadira curul 

Imatge amb les parts de la toga romana

Els reis de Roma 

Ròmul: Durant el seu regnat es va produïr el rapte de les savines. Va nomenar un senat nomenat per cent senadors. Es diu que va ser arrastrat fins al cel durant una tempesta divinitzat amb e nom de Quirí. 

Durant el període en el que aquest rei va governar es van produïr episodis com el del rapte de les Sabínes, en el qual els homes de la ciutat de Roma van organitzar una festa amb el pobre veí, el dels Sabins, per tal de robar'ne les dones. En la següent imatge en tenim una representació: 

Les sabines, Jacques-Loues David 1748-1825

Numa Pompili: INspirat en la ninfa Egèria, va establir els fonaments de la religió, creant col·legis ceçardotals i elaborant el calendari de dotze mesos. 

Tul·li Hostili: VA iniciar un període bél·lic que va arribar al punt àlgit amb la destrucció d'Alba Longa. Aquesta construcció comportà la consolidació de ROma com a ciutat més important de Laci.

Anc Marci: Va continuar les gestes del seu predecessor, expandit el poder de Roma cap a altres ciutats del Laci en direcció al mar.

Tarquini Prisc: Va dur a terme grans reformes polítiques i urbanístiques. Entre d'altres, va construir la cloaca màxima que va permetre disminuir malalties com el paludisme.

Servi Tul·li: Va fer el primer padró de la població Romana i va instaurar un sistema de divisió de la pobació segons el patrimoni de cadescú. A més, Servi Tul·li va ser l'artífex de la construcció de la primera muralla de protecció de la ciutat. 

Tarquini el Superb: Com indica el seu sobrenom, va ser un rei tirànic i cruel, va començar el seu regant assassinant a Servi Tul·li, amb l'ajuda de la filla d'aquest; Tul·lia. Durant el seu regnat es van produir tensions importants amb el senat, que finalment va aconseguir que ordenar que s'exiliés. Amb l'exili de Tarquini, s'encetà a Roma l'etapa republicana. 


Tal com hem pogut comprovar en aquesta entrada, antigament, els antics reis romans, tenien i exercien molt poder. En canvi, a dia d'avui, el monarca del nostre país, segueix sent el cap de l'Estat tot i que té un paper més aviat testimonial, és a dir comparant el poder dels antics reis amb l'actual podem veure que han perdut una quantitat de poder significant.

En el següent enllaç hi podem trobar més informació sobre els reis romans i la monarquia: 


Maria Pou 
4t ESO 

Comentaris

Anònim ha dit…
Molt interessant. Deixem afegir que aquests reis van fer molts altres actes importants. Per exemple Tarquini Prisc també és conegut per construir diversos llocs d'oci, com n'és el Circ Màxim.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)