26 de març del 2021

ES TROBA UN CARRO CERIMONIAL ROMÀ A POMPEIA

La ciutat de Pompeia és coneguda com "la ciutat atrapada en el temps". És sabuda popularment la raó per la que té aquest nom: el Vesuvi va deixar tota la ciutat completament sepultada sota la seva lava i les seves cendres.

Fins el dia d'avui, encara es segueixen duent a terme diversos descobriments relacionats amb Pompeia. L'últim d'aquests va ser un carro cerimonial gairebé en perfecte estat a finals del 2020. La importància d'aquesta troballa no és només per la sorprenent conservació de l'objecte, sinó també perquè mai s'havia trobat res així a la península Itàlica.

Fototgrafia del carro, departament d'arqueologia de Pompeia 2020

Aquesta peça està feta principalment de bronze i estany, amb algunes parts de ferro o fusta i algunes d'altres de materials orgànics, com la corda. S'ha trobat al nord de la ciutat, concretament a una zona anomenada Civita Giuliana.

Aquest objecte destaca pels relleus que hi té, la majoria representant escenes eròtiques o imatges de blat. Aquests detalls possibiliten la investigació per saber quin ús específic se li donava al carro, i van arribar a dues possibles conclusions, segons el director del parc arqueològic de Pompeia, Massimo Osanna.

Detall del carro cerimonial, departament d'arqueologia de Pompeia 2020

La primera era que hagués estat construït pel culte a Ceres, deessa de la terra, ja que això explicaria la aparició del blat; o a Venus, deessa de l'amor, perquè seria la raó per la que es troben escenes eròtiques. La segona possible utilitat del carro és que servís en unes núpcies que acabaven de succeir o que estaven a punt de començar e el moment que Pompeia va ser sepultada, i que el blat fos símbol de la fertilitat del matrimoni. Aquesta és la opció que més convenç ja que, juntament amb el carro van trobar-se les restes de tres cavalls, i un d'ells tenia les brides posades, el que significava que acabava de tornar a l'estable o que estava a punt de sortir d'aquest.

La zona d'on es va extreure el carro, la Civita Giuliana, ja era popular abans d'aquesta troballa, pels robatoris que hi havien tingut lloc, ja que es sabia que en aquella zona s'hi podien trobar objectes de gran valor. L'any 2017, es van fer túnels il·legalment per tal de poder trobar objectes pertanyents a l'època clàssica i vendre'ls al mercat negre. Aquests robatoris van ser la raó per la qual es va començar una nova excavació per trobar elements que podrien ser importants per la història abans que cap d'ells fos robat.

Duna Garcés
1r Batx.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Molt interessant! Una petita pregunta, perquè es feien servir exactament, els carros cerimonials?

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts