EL MITE DE SELENE I ENDIMIÓ

En la Mitologia grega Selene era la deessa de la lluna, filla dels titans: Hiperió i Tea. Els seus germans són: Hèlios, el déu del sol, i la deessa de l'aurora, Eos. És mol coneguda per les histories d'amor que ha viscut, com la que va viure amb Endimió un pastor de Caria net de Zeus, però no era un pastor comú, per el fet de que era net de Zeus i era rei de Elida però poc després el van destronar. El mite que hi ha entre Selene i Endimió es un mite sobre una rara recerca femenina. Aquesta historia es va convertir en la historia preferida dels artistes del renaixement per això hi ha tantes pintures sobre Selene i Endimió, aquesta n'és una:
                                  Nicolas Poussini, 1630

El seu mite comença amb Endimió que vivia en una muntanya on es dedicava al treball del camp, els astres i admirant la lluna per les nits, que era la seva única companya. Totes les nits després de fer totes les seves feines diàries, s'anava a dormir contemplant a Selene (la lluna) i enamorant-se cada dia més d'ella. Selene no era conscient del gran amor que havia inspirat en el pastor i un dia, mentre ell dormia, va baixar a la terra a visitar-lo, i en veure'l es va enamorar immediatament d'ell, des de aquell dia el visitava totes les nits mentre dormia i ella es posava al seu costat a fer-li companya. 

Selene ignorava la fascinació que el pastor tenia en ella i el pastor no era coneixedor del fet que la deessa passava les nits al seu costat. Fins que un dia Endimió va despertar-se i va trobar a la deessa al seu costat, aquella nit tots dos van declarar el seu amor secret entre ells i van ser molt feliços. Però llavors a Endimió va tenir la por de que a mesura que passava el temps el seu cos començaria a marcir-se, així que va demanar a Selene que li donés joventut eterna. 

Per tant, Selene va recórrer a Zeus i Zeus va decidir que Endimió no patiria el pas del temps mentre estigués adormit. Endimió li va fer prometre que sempre que ell dormís ella l'acompanyaria sempre, però en despertar-se ella no estaria al seu costat. Aquest mite no te cap final concret, només explica que Selene i Endimió encara continuen estimant-se en secret en algun lloc de la terra.

Aquí us deixo un vídeo on explica amb més detalls la vida de Selene i el seu mite per si voleu mes informació sobre el tema:

Franny Beltre
4t ESO

Comentaris

Anònim ha dit…
M'ha agradat molt! Una curiositat és que hi ha una altra versió sobre aquest mite. Endimió demana a Hipnos, déu dels somnis, que li permeti veure Selene mentres recorre el cel durant la nit, i com que el déu està enamorat del pastor, li atorga aquest do. I aquesta seria una altra forma en la que la deesa i el pastor aconsegueixen estar junts.
Anònim ha dit…
Una entrada molt interessant.
Una curiositat que podem afegir en aquesta entrada és que, en la mitologia grega, solien representar a Selene com una hermosa donzella, però hi havien vegades que també la representaven damunt un carruatge platejat, el qual era estirat per dos caballs alats

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES