25 de març del 2021

EL CALENDARI ROMÀ

Els romans antigament van fer el calendari de Ròmul, l'any 1 que per a ells seria en el calendari cristià l'any 753 aC. El calendari romà era d'origen etrusc, és a dir que estava relacionat amb la seva religió, la lluna plena i l'agricultura.

El calendari estava format per deu mesos, 4 d'ells tenien trenta-un dies i en els altres sis mesos en tenien trenta dies, o sigui que comptaven tres-cents quatre dies a l'any. I entre December fins al principi de l'any, en les tasques agrícoles, es deixaven en guaret, es a dir, no es cultivava res, ja que no coincideix en cap mes.

  1. Martius, dedicat a Mart
  2. Aprilis, dedicat a Afrodita
  3. Maius, dedicat a la nimfa Maia
  4. Iunus, dedicat a Juno
  5. Quintilis
  6. Sextilis
  7. September
  8. October
  9. November
  10. December
Amb la reforma de Numa pompili, es van afegir dos mesos més. Ianuarius, dedicat al deu Janus i Februarius dedicat a Februo i es van determinar els dies del mes.
  1. Martius 31 dies
  2. Aprilis 29 dies
  3. Maius 31 dies
  4. Iunius 29 dies
  5. Quintilis 31 dies
  6. Sextilis 29 dies
  7. September 29 dies
  8. October 31 dies
  9. November 29 dies
  10. December  29 dies
  11. Inuarius 29 dies
  12. Februarius 28 dies
Calendari Numa Pompili
Calendari de Numa Pompili

Els mesos no acabaven en parell, perquè els romans deien que donava mala sort. Tenia 355 dies l'any. Fins que el 153 aC, Imarius i Februarius van passar a ser els primers mesos de l'any.

Al 46 aC, va ser reformat per Juli Cèsar. 
  1. Inuarius
  2. Febrarius
  3. Martius
  4. Aprilis
  5. Maius
  6. Iunius
  7. Iulius
  8. Augustus
  9. September
  10. October
  11. November
  12. December 
Es diuen així perquè eren dedicats: Martius dedicat a Mart, Aprilis dedicat a Apol·lo, Maius dedicat a Júpiter, Iunius dedicat a Juno, Iulius dedicat a Juli Cèsar, després de que moris. Augustus dedicat a Cèsar August, September, October, November i December, es deien així per la seva posició al calendari. Es a dir, September setè mes, October vuitè mes, November novè mes, December desè mes.
Calendari de Juli Cèsar

Els mesos de Inuarius, Martius, Maius, Julius, Augustus, September, November,  es van afegir trenta-un dies i els altres mesos trenta dies i per la situació solar, va ordenar que s'afegís un dia més entre el 24 i el 25, Febrarius, cada quatre anys. 

Els dies eren anomenats de la manera següent:
  • Kalendae,-arum, primer dia de cada mes.
  • Nonae,-arum, el cinquè dia de cada mes menys uns mesos que era el dia setè. 
  • Idus,-uus, el tretzè dia de tots els mesos, menys uns que eren el quinzè.
Calendari actual

Aquí teniu un vídeo per aprofundir més en el tema:


Najlae Amazian
4t ESO

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant, però tinc una pregunta.
Com ´s que els romans van decidir dedicar els noms dels mesos a Mart, Apol·lo... I no van dedicar els noms dels mesos a uns déus diferents?

Anònim ha dit...

Bona pregunta Clàudia.Dot. Diria que és per la relació que tenen els deus amb el mes, per exemple: GENER ve de JANUARIUS, aquest déu estava relacionat amb tot el que hages de veure amb l'inici d'alguna cosa.

Anònim ha dit...

M'ha agradat molt! Una curiositat és que l'Idus solia ser el dia de lluna plena de cada mes. És a dir, al març, maig, juliol i octubre, era el quinzè dia del mes; a la resta de mesos, era el tretzè dia.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts