19 de novembre del 2020

L'AU FÈNIX

La paraula "Fènix" prové del llatí phoenix i significa color de sang.

El Fènix és una criatura de foc capaç de ressorgir majestuosament de les seves pròpies cendres. Aquesta au simbolitza el poder de resiliència, aquesta capacitat inigualable de renovar-nos en éssers molt més forts, valents i lluminosos.

El mite de l'Au Fènix és pressent en totes les cultures i arrels llegendàries dels nostres països. En els mites es deia que ell tenia unes llàgrimes que eren curatives, que tenia gran resistència física, control sobre el foc i una saviesa infinita.

El Fènix Egipci: L'origen d'aquesta au el trobem a Líbia i a Etiòpia. Es deia Benuu (brillar). Era representat com una garsa i el sol. Es deia que volava per Egipte buscant branques de canyella per el seu niu. Quan li arribava la hora de la seva mort entonava melodies fins que les flames el consumien i es convertia en cendra. Al cap de tres dies ressorgia més carregat de saviesa i força.

El Fènix Grec: Els grecs van incorporar el mateix mite del Benuu però li van canviar el nom per fènix.

El Fènix a la Bíblia: Van incorporar-lo com a símbol de la immortalitat i fins i tot el van arribar a comparar amb crist. El mite explica que el fènix florí d'un arbust de roses sota l'arbre del bé i del mal a l'Edèn. Portava un plomatge colorit i un cant incomparable. Va ser l'únic a resistir a robar la fruita de l'arbre. Quan Adam i Eva van ser expulsats, va caure sobre el niu una espurna de l'espassa de foc d'un àngel, i l'ocell va cremar a l'instant. De les pròpies flames va sorgir una nova au, el Fènix, amb un plomatge inigualable, ales de color escarlata i cos daurat. 

La felicitat al Senyor li va donar immortalitat, coneixement, llàgrimes curatives i la seva increïble força. Al llarg de les seves múltiples vides, la seva missió consistiria a transmetre el saber des del seu origen a peu de l'arbre del bé i del mal.

El seu simbolisme és tan potent que avui en dia encara s'utilitza en la cultura popular. Molta gent el deu conèixer per la saga de Harry Potter com a Flawkes el fènix den Dumbledore que posseeix llàgrimes curatives.

El següent vídeo explica més coses sobre l'au fènix i serveix per entendre millor el que he explicat.


Berta Godoy 

4t ESO

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt interessant, m'ha agradat molt!!!. Però una pregunta, cada quants anys es convertía en cendres?

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant, no sabia que la au fènix provenia de un mite, ni que havia sortit a la bíblia, ja que conec a l’au fènix de Harry Potter i de uns llibres que em llegia quan er petita (Geronimo Stilton i el regne de la fantasia).

Anònim ha dit...

M'ha semblat molt interessant, sobretot el poder veure com el Fènix apareix en diferents mitologies. Respecte això deixa'm afegir que el Fènix també apareix representat en la mitologia Xinesa, només que en ella l'anomenaven Fenghuang.

Anònim ha dit...

Najlae, contestant el teu comentari et diria que no hi ha una data determinada sinó que quan ja no t'he forçes mor i resurgeix de les seves propies cendres.

Anònim ha dit...

M'ha semblat una entrada ben entretinguda! M'agradaria afegir que, fins i tot un dels personatges històrics més coneguts de l'Antiga Grècia va escriure sobre aquesta criatura mitològica: Ovidi.
Aquest explicava el procés de l'au per renéixer i donava a entendre que, cada cop que resurgia de les seves cendres, començava un nou cicle de inspiració.

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts