20 de novembre del 2020

ELS DÉUS DE LA MITOLOGIA GREGA I ALGUNS MITES

La mitologia grega és un conjunt de relats, mites i llegendes protagonitzades per déus, herois, monstres i altres éssers mitològics pertanyents a l'Antiga Grècia que han sobreviscut fins l'època actual i que tenen com a objectiu trobar una explicació a l'origen del món i dels fenòmens naturals.

Loggia di Psiche, Rafael (1518-1519)

El Mont de l'Olimp era la muntanya que cap mortal s'atrevia a arribar i per la mitologia grega era considerada com la "llar del déus".

Els déus que són coneguts com els déus olímpics són:

        NOM GREC        NOM LLATÍ        FUNCIÓ
1.     Zeus                 Júpiter              Déu del cel i el més poderós de    l'Olimp.
2.     Hera                 Juno                 Deessa del matrimoni i la fidelitat.
3.     Posidó               Neptú               Déu dels mars i els oceans.
4.     Ares                  Mart                 Déu de la guerra.
5.     Hermes             Mercuri             Déu missatger.
6.     Hefest               Vulcà                Déu del foc i dels ferrers.
7.     Afrodita             Venus               Deessa de l'amor, la sexualitat i la bellesa 
                                                        femenina.
8.     Apol·lo              Apol·lo             Déu de la dansa, la música i la bellesa                                                                                                   masculina.
9.     Atena                Minerva             Deessa de la saviesa i la guerra. 
10.   Artemisa           Diana               Deessa de la caça i protectora dels                                                                                                        animals.
11.   Hèstia                Vesta                Deessa del foc i la llar.
12.   Demèter            Ceres                Deessa de l'agricultura.

I, aleshores, hi ha uns déus variables que completen el Mont de l'Olimp:

        NOM GREC        NOM LLATÍ        FUNCIÓ
13.   Dionís               Bacus                Déu de la festa i el vi.
14.   Hades               Plutó                 Déu de l'infern.
15.   Persèfone          Prosèrpina         Esposa d'Hades.

Els déus mencionats anteriorment són, normalment, els més coneguts, tot i que encara n'hi ha alguns que no he manifestat però que podeu trobar a Els déus grecs.
Escultura d'Hera amb Zeus, el seu marit

Escultura d'Apol·lo amb un arc i una fletxa
Jove Bacus, Guido Reni (1615/1620)


















Els mites són relats tradicionals que s'utilitzen per explicar fets magnífics i que són protagonitzats per éssers sobrenaturals com els déus. És un primer intent de comprendre la realitat a partir de la imaginació. És una manera de veure el món ple de màgia. Aquestes llegendes fabuloses formen part de les creences d'una cultura o comunitat, la qual els considera veritables. Al conjunt de mites d'una cultura se'ls anomena mitologia. Per tant, al conjunt de mites de Grècia se'ls anomena mitologia grega.
El naixement de Venus, Sandro Botticelli (1482-1486)

A continuació veurem alguns mites de l'Antiga Grècia:

Prometeu, considerat el creador de la espècie humana i la qual estimava molt, un dia, després d'un sacrifici, havia de repartir el bou en dos munts: un se'l quedaria Zeus i l'altre seria pels humans. Però Prometeu, sentint pena per la seva creació en les fredes nits d'hivern, va dividir el bou de tal manera que els humans hi sortien guanyant i Zeus, quan ja l'havia escollit i es va adonar de l'engany, es va enfadar tan que va castigar als humans robant-los el foc. Prometeu va recuperar el foc i el va entregar de nou als humans. Zeus, quan es va adonar de la doble traïció, el va castigar encadenant-lo al Caucas. Allà cada dia hi anava una àguila a menjar-se el seu fetge, però a la nit aquest òrgan es regenerava per tornar a ser menjat l'endemà. Una completa tortura. A més a més, va fer construir una estàtua d'una dona preciosa però amb defectes, com la curiositat, i Zeus la va convertir en la primera humana, la qual va anomenar Pandora. El déu del cel la va destinar com a càstig de l'espècie humana; és a dir, va ser el regal que les divinitats van donar als humans per la seva pròpia desgràcia.
Prometeu, Rubens, Pedro Pablo (1636-1637)
Pandora, John William Waterhouse (1896)




















2. Deucalió i Pirra
Deucalió, fill de Prometeu, es va casar amb Pirra, filla de Pandora. Quan Zeus va decidir destruir la raça humana amb un diluvi, Deucalió i Pirra van sobreviure gràcies al fet que Prometeu va advertir que construïssin una arca. Quan va acabar la intensa pluja, Zeus va concedir el poder de repoblar la Terra llançant pedres que es convertien en homes, a Deucalió, i en dones, a Pirra.


Fàbula de Deucalió i Pirra, Giovanni Maria Bottala (1635)

3. Europa i Zeus
Europa un dia estava passejant a la platja amb la companyia d'altres noies. De lluny va veure un toro, Zeus, que el va fascinar i es va apropar a acariciar-lo. Zeus es va deixar tocar perquè ella anés agafant confiança i un cop va veure que no li faria res, es va enfilar sobre la seva esquena i va nedar mar endins fins arribar a la illa de Creta, on van mantenir relacions sexuals i d'aquesta unió en van sortir tres fills: Minos, Radamantis i Sarpèdon.
El rapte d'Europa, Rembrandt (1632)

4. Dèdal i ícar


Aquests són alguns dels molts mites que existeixen de la mitologia grega, però aquí en trobareu més.

Meritxell Barniol
1r Batx

4 comentaris:

Anònim ha dit...

M'ha agradat moltíssim el teu comentari! M'agradaria afegir que, sobre el mite de Decaulió i Pirra, la raó per la que comença el diluvi és la següent: Licaó assassinava tots els estrangers que s'allotjaven al seu regne, i fent això violava la llei de l'hospitalitat. Zeus, després de comprovar-ho amb els seus propis ulls, va convertir-lo en home llop. Després Licaó va tenir uns cinquanta fills, cap d'ells amb fe religiosa i tots insolents. Això va causar-li tal còlera a Zeus que va decidir acabar amb l'humanitat i crear el diluvi del que es parla al mite de Decaulió i Pirra.

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant.
Una inforació que podriem afegir, és que abans, com que no existia la filosofia, es feien servir els mites per respondre preguntes que crèien que els humans no érem capaços de respondre.

Anònim ha dit...

M'ha agradat molt. Deixa'm afegir que Pandora va ser moldejada i per tan, creada, per el déu Hefest déu també de la forja.

Anònim ha dit...

He trobat molt interessant aquesta entrada. M'ha semblat que has fet una bona explicació sobre els conceptes dels mites i la mitologia. Bona feina!

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts