16 de novembre del 2020

ASTÈRIA

Sabem que en la mitologia, aquest nom és el de tres personatges diferents.

Titànide

Era filla dels titans Ceo i Febe, pel que la fa una de les titànides de la segona generació igual que a la seva germana, Leto.
Per una banda se la considerava una deessa dels rituals nocturns i la nigromància, va aprendre aquestes coses gràcies a la seva mare que li va ensenyar en secret.  Per una altra banda la consideraven la deessa de les estrelles fugaces, l'astrologia i l'endevinació, pel que solen confondre-la amb la deessa Nix
Amazones
Fou assassinada pel semidéu Hèracles al buscar el cinturó d' Hipòlita que era la reina de les amazones. Totes elles sabien que era un ser invencible, però tot i saber que lo més probable era morir, van  lluita i fer tot el possible per protegir-ho.
Danaide
Era ni més ni menys que una de les 50 filles que va tenir el rei grec DànauI també, com tots els personatges que estan relacionats amb aquesta branca fantàstica de la història, existeix un mite que depèn de la versió que llegeixis o escoltis varien algunes coses.

Com va succeir amb moltes altres deesses al llarg de la mitologia, Zeus s'obsessionà amb ella i volia tenir un affaire, però ella no li va posar gens fàcil i esdevingué una guatlla i començà a volar. Quan el deu cap estava a punt d'atrapar-la en forma de falcó, ella va tocar l'aigua i es va convertir en una illa errant amb l'ajut del trident de Posidó, que agafà el nom d'Ortígia.  

Leto que era la seva germana sí que va caure les enredades de Zeus i va quedar embarassada de bessons. Quan Hera se n'assabentà, va fer que ningú volgués donar-li refugi, però l'illa que esdevingué la seva germana li donà refugi. El déu dels trons i els raigs, volent garantir la seguretat dels seus fills, li va donar quatre pilars a l'illa ancorant-la al terra. Durant l'embaràs va patir molt però encara més al part, doncs així ho va ordenar Hera per la gelosia que tenia. Tot i així en aquella illa va tenir els seus fills, Àrtemis i Apol·lo.

Seguidament, va rebre el nom de 
Delos on es va construir el principal temple en honor a Apol·lo, i on també estava prohibit néixer i morir.

Actualment, aquesta illa forma part d'un petit conjunt d'elles verges que reben el nom de: Les cíclades. 


A continuació us mostraré una cançó basada en aquest mite, que forma part d'un disc en el que totes les cançons estan basades en diferents històries sobre personatges de la mitologia grega.


Isabel Ortuño
4t ESO 

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt interessant, no havia sentit a parlar d'Astèria. He trobat molt curiós, el fet que en la mitologia, un mateix nom, tingui tres personatges diferents.

Anònim ha dit...

Molt interessant!!!Però, perquè estava prohibit néixer o morir a la illa de Delos?

Anònim ha dit...

Molt ben explicat.
Mai abans havia sentit a parlar d’Asteria ni sabia que aques era el nom de tres personatges diferents en la mitologia.
Tampoc havia sentit a parlar sobre cap dels tres peronatges que has explicat, i m’ha semblat molt interessant.

Isabel Ortuño ha dit...

Responent a la najlae.amazian,es va prohibir néixer i morir a Delos perquè és considerava una illa tan sagrada, que es deia que ningú en tenía dret. També hi ha una altre versió que diu que per la gelosia d'Hera, qui donés vida allà tindria un part tant o més dolorós que el de Leto.

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts