25 de novembre del 2020

EMPERADORS ROMANS: OCTAVI I NERÓ

A l'antiga roma, els emperadors eren els que governaven durant l'Imperi Romà. L'imperi va sorgir després de la caiguda de la república, provocada per les guerres posteriors a l'assassinat de Juli Cèsar.
Els emperadors tenien un dels més alts càrrec de tots i controlaven molts dels poders de l'Imperi. Cal destacar, però, que a diferència de les monarquies actuals, els emperadors comptaven amb un senat i assembles. Això també significava que, per molt que l'Imperi sorgís després del final de la república, molts poders d'aquesta es van mantenir. De fet el títol d'emperador no era un nou i únic càrrec, sinó que era més aviat un conjunt de poders que ja existien en la república. 

Durant el període de l'Imperi Romà (27 a.c- 476 d.c) van haver-hi molts emperadors importants i destacables, però i quins van ser els primers? Tot comença amb Octavi i l'inici de la dinastia Julio-Clàudia. D'aquesta dinastia en parlaré de dos molt destacables: 

Octavi: Va gobernar entre els anys 27 a.c i 14 d.c. Era el fill adoptiu de Juli Cèsar (el governant anterior). Al cap del temps se'l va acabar coneixent com a August. 

Abans d'obtenir el poder, era un home de classe baixa (plebeu), però gràcies al seu besoncle Juli Cèsar (qui en el seu testament va escriure que Octavi fos el seu hereu), va convertir-se en Emperador de Roma. I no va ser un emperador qualsevol, sinó que Octavi és considerat un dels millors emperadors de Roma, doncs en el seu regnat no van succeir guerres importants ni enfrontaments. 
Octavi és també reconegut pel seu pla venjatiu, que va liderar junt amb Marc Antoni i Marc Lèpid, per a eliminar els assassins del seu pare adoptiu. 
Octavi va ser qui va crear la dinastia Julio-Clàudia, que va ser la dinastia governant a Roma fins la mort de l'Emperador Neró. 

Estatua d'Octavi anomenada August de Prima Porta

Neró: Va governar entre els anys 54 d.C i 68 d.C. Era fill adoptiu de Claudio, qui va governar Roma entre els anys 10 d.c i 54 d.C, però, degut a una mort sobtada (segons es diu potser va morir enverinat), Neró el va haver de succeir quan tan sols tenia 17 anys. 

Actualment es coneix a Neró com un dels pitjors emperadors de Roma, o si més no es considera el pitjor de la dinastia Julio-Clàudia. De fet molts qualifiquen el seu regnat com el regnat del terror:

En el seu moment de regnat es considerava a Neró com una persona humil i bondadosa, degut a que era un fanàtic de les arts. Però aquesta idea d'ell va durar poc, doncs la nit del 18 de Juliol del 64 d.C un gran incendi va devastar Roma, deixant una gran part dels carrers destrossats i la resta amb certs danys. Es diu (tot i que no se sap del cert, sinó que és més aviat una llegenda) que Neró va provocar l'incendi, i segons diu la llegenda, mentre Roma cremava ell es trobava a una distancia segura tocant la seva lira feliçment. 
No se sap del cert si Neró va ser el causant, però aquest esdeveniment fatal ha marcat el seu regnat, quedan gravat en la memòria de la història de Roma.
Després d'aquests successos Neró es va suïcidar i va acabar amb la dinastia Julio-Clàudia, donant pas a la dinastia Flàvia. 

Imatge de com era l'estàtua Colós de Neró

Aquests són alguns trets bàsics d'aquests dos emperadors, però hi ha molta més història sobre ells. En el següent vídeo podreu veure la biografia de Cèsar August, on s'explica pas a pas com es vivia a Roma durant el seu regnat.


Lídia Poyato
4t ESO

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Realment m'ha agradat aquesta entrada, he trobat una explicació molt correcte de tot. Per altra banda, tinc un dubte sobre el gran emperador de Roma: Juli Cèsar no va tenir cap fill biològic? I si és que no, per què?

Anònim ha dit...

Sí va tenir descendència, però per desgràcia els dos descendents van acabar morint. La filla major, Júlia, va morir en el seu embaràs l'any 54 a.C. L'altre descendent va ser Cesarió, qui era fill de Juli i Clèopatra, però Juli no el va reconèixer com a fill. Anys després va ser executat (l'any 30aC), per ordres de Octavi.

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant.
Una informació que podem afegir és que la dinastia Julio-Clàudia és la linida dinàstica dels cinc primers emperadors romans, els quals van gobernar l’imperi Romà des del 27 aC fins al 68 dC

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts