27 de novembre del 2020

SÍSIF

Sísif va ser rei d'Èfira, l'actual Corint. A la mitologia grega se'l considerava fill d'Eolo, déu del vent, i durant el seu regnat a Èfira va destacar per ser ingeniós a l'hora de governar.

      Sísif, Ticià Vecelli 1548

El mite d'aquest rei explica que va presenciar com Zeus segrestava a la nimfa Egina. Va pensar en no explicar-ho a ningú, i així va ser fins que el pare de la nimfa va arribar a Èfira preguntant per la ella. Llavors Sísif va demanar a Asopo que, a canvi de confessar-li on era ella, ell hauria de donar una font d'aigua dolça per la polis. El déu va acceptar gratament i ambdues parts van complir el seu tracte. 

Això va esdevenir un problema quan Zeus va assabentar-se'n i entra en còlera. Li envia a Sísif el déu de la mort, Tànatos, amb l'objectiu de que el matés i el portés a l'inframón. El rei de Corint, sense vacil·lar, va convidar aquest déu a una cel·la  a dinar, i quan menys s'ho esperava va tancar a Tànatos allà. Aquest fet va provocar que durant una temporada no hi haguessin morts, i per tant, no arribava gent a l'inframón. Això va molestar a Hades, qui demanà a Zeus una solució. En conseqüència, Ares va ser enviat a Corint per acabar definitivament amb la vida de Sísif.

Sísif, que ja preveia que estava a punt de morir, va demanar la seva dona que no l'enterrés amb honors fúnebres. Així quan va arribar al món dels morts, va dir a Hades que estava indignat amb el que la seva dona havia fet, i que volia tornar al món dels vius per renyar-la. El que el déu de l'Inframón no s'imaginava era que Sísif no tenia la intenció de tornar fins que fos vell.

Quan va morir per darrer cop, Zeus i Hades van imposar-li el càstig perpetu d'haver d'arrossegar una roca enorme per una muntanya amb molt pendent i que sempre que estigués a punt d'arribar al cim la roca caigués de nou, i així eternament.

Aquest mite va ser utilitzat per Albert Camus, filòsof del segle XX, per parlar sobre l'existencialisme.

A continuació es troba un vídeo que explica el mite:

Duna Garcés
1r Batx


3 comentaris:

Anònim ha dit...

M'ha agradat molt aquest mite i l'he trobat molt interessant. Però deixem afegir una petita informació.
Asop, era déu del riu. Es va casar amb Mètope, filla del riu Ladó. Van tenir 20 filles i 2 fills.

Anònim ha dit...

Realment ha estat una entrada entretinguda, m'agradaria saber si quan Sísif li demana sortir de l'inframont a Hades, aquest li permet de bones a primeres? Vull dir que no crec que el més comú sigui que Hades vagi deixant a tothom sortir de l'Inframont quan vulgui, així que Sísif va haver de fer alguna cosa a canvi per sortir?

Anònim ha dit...

Mai havia sentit a parlar d'aquest mite, l'he trobat molt interessamt. M'agradaria afegir que després d'escapar-se de les mans d'Hades, també es va escapar del déu Hermes. Bona entrada!

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts