ELS PRIMERS 7 REIS DE ROMA

Des de la fundació de la ciutat , el 753 a.C., fins a l'arribada de la República, el 509 a.C., Roma va tenir set reis diferents. Els quatre primers eren d'origen llatí o sabí, mentre que els tres últims van ser etruscs. 



Ròmul
El seu regnat va anar del 753 al 716 a.C. Ròmul a part de ser conegut per ser el primer rei de Roma, també ho és per assassinar el seu germà Rem i per protagonitzar el rapte de les Sabines. El resultat d'aquest tràgic episodi va ser el d'una nació unida amb dos governadors; Ròmul i Taci. Tot i que aquesta unió no va durar gaire ja que el rei sabí va ser assassinat i mai s'ha sabut qui el va matar. va formar una assemblea a la qual va anomenar Senat, que ràpidament es van cansar d'ell ja que les maltractava. Es diu que un dia que estaven reunits, va apareixer molta foscor i llamps i trons i quan el dia es va tornar a aclarir, es van adonar que un  raig havia caigut sobre Ròmul per castigar-lo i el va convertir en cendres, tot i que una altra versió diu que els membres del senat el van matar tallant-lo a trosso i que cadascun d'ells es va emportar un tros. 


Numa Pompili
Va ser el primer successor de Ròmul i era d'origen sabí. Va regnar des del 716 al 674 a.C. Va ser el fundador de la regió de Roma i el que va ensenyar als romans com havien de rendir culte als déus, va establir el calendari de dotze mesos, afegint gener i febrer als deu altre mesos que havia imposat Ròmul, tot i que el febrer estava en últim lloc i uns anys més tard el van posar en segona posició, on encara es troba actualment. També va crear les primeres institucions religioses, seguint les normes que, segons deia, li dictava cada nit una nimfa que baixava des de l'Olimp. Se'l coneix per ser un dels reis més pacífics, ja que el temple de Jano, que només s'obria en temps de guerra, va estar tancat durant tot el seu regnat. 

Tuli Hostili
El seu regnat va anar de del 673 a.C fins el 642 a.C. Hi va haver un interregne d'un any entre ell i Numa Pompili, com era habitual. Al contrari que el seu antecessor, Tuli Hostili és conegut per ser un gran guerrer i organitzar els romans militarment i ensenyar-los a lluitar. Va conquerir la ciutat d'Alba Longa que rea la més important de Laci. Ho va fer enfrontant els Horacis i els Curiacis, dos grups de germans trigemins, sent partidari dels primers. Diuen que les seves accions relacionades amb la guerra van enfadar molt al déu Júpiter el qual li va llençar un raig i el va matar, tot i que Tit Livi explica que van ser uns nobles els que el van matar ja que estaven descontents amb la seva manera de governar. 

Anc Marci
Algunes versions diuen que ell va ser el que va matar Tuli Hostili i després el va succeir. Era el net de Numa Pompili, també era sabí i el seu tron va durar del 641 al 617 a.C. Va ampliar els límits de la ciutat, va construir el port d'Ostia i va fer que Roma arribés al mar per primera vegada. La construcció del primer pont de fusta del Tíber i la primera presó, se li atribueixen a ell. 

Els tres següents reis eren etruscs, de la família dels Tarquinis, i van regnar en el moment que Roma ja era una ciutat bastant important. Els reis etruscs, a diferència dels sabins i llatins, provenien d'una cultura més avançada i van ensenyar als romans la importància i avantatges del comerç i la indústria. 

Tarquini Prisc
També era conegut com Tarquini el vell, va regnar des del 616 al 578 a.C. Es diu que va ser el primer en fer un discurs per ser elegit i per celebrar el seu nomenament va organitzar els primers jocs celebrats al Circ Màxim. Es va fer construir un palau i va convertir Roma en una ciutat amb els carrers ben estructurats i barris delimitats i es llençaven els residus al riu Tíber a través de la Cloaca Màxima. 

Servi Tuli
Fill d'una esclava però criat al palau de Taqruini el Vell, s'acaba casant amb la filla d'aquest i el succeeix. Va construir la primera muralla de Roma, que es va anomenar muralla serviana i va reorganitzar la política de la ciutat, agrupant els ciutadans segons la seva riquesa per impulsar la indústria i el comerç ja que va obrir la carrera política de tothom, no només els rics. Va regnar del 578 al 534 a.C. 

Tarquini el Superb 
El seu regnat va ser l'últim i va ser des del 534 fins el 509 a.C. No se sap segur si era el fill o el nét de Tarquini el Vell i el gendre de Servi Tuli. Es va fer amb el tron després ja que va assassinar el seu sogre i va ser el primer monarca odiat pels romans i amb la seva pròpia guàrdia personal per protegir-se. va construir grans edificis a la ciutat com el Temple de Júpiter al cim del Capitoli. També vaa imposar el servei personal obligatori a la milícia i el repartiment de blat a la població, anomenat annona. la mort de Lucrècia va ser el que el va portar a la seva expulsió de la ciutat i el fi de la monarquia. 

Silvia Kanuteh Rubio
2n batx

Comentaris

Anònim ha dit…
La meva idea dels reis romans va de Ròmul a Tiberi, fent un salt enorme.
Realment la història sempre va lligada a assassinats i històries macabres. Tot i així hi ha el cas de Servi Tuli que era fill d'una esclava.
Grans emperadors romans han passat a la història, i de fet el Gran Imperi que van crear encara te efluvis a la nostra societat.
Anònim ha dit…
this you this you???

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES