CÈRBER

Cèrber, també conegut com a Ca Cèrber, era el gos d'Hades, caracteritzat per tenir tres caps amb la dorsal plena de serp, cua de drac, adoptar un aspecte monstruós. El seu alè i la seva saliva eren molt perillosos i la seva mrada et podia convertir en pedra. Cèrber era el guardià de es portes de l'inframón, vigilava  que les ànimes sortissin i que els morts entressin. 

Era fill de Equidna i tifó i germà d'Ortros, un gos de dos caps.


Els seus dos punts dèbils són a mel, que era la seva temptació i la música, que relaxava l'animal.


                                      Cèrber, William Blake 

Cèrber ha estat derrotat algunes vegades, de es quals destaquen especialment dues:

1.Hèracles
Euristeu, rei de Miscenes, va encarregar fer fer dotze treballs a Heràcles per matar als seus fills per un atac de bogeria. 

El Cèrber és derrotat per Hèracles en un d'aquests dotze. Aquest era considerat el més difícil.


Hi ha tres versions sobre com realment Hèracles va derrotar al Cèrber. La primera ens explica que Hèracles li va demanar a Hades d'emportar-se el gos amb la condició de no fer-li mal. Hades va cedir, però la condició era que l'havia de capturar ell mateix, sense l'ajuda de cap eina. 


Hèracles, amb la força descomunal dels seus braços, finalment va aconseguir-ho i el va portar a Miscenes, on llavors li va retornar a Hades.



Hi ha altres versions sobre aquest treball d'Hèracles:
Una altra versió ens explica que Hèracles va adoptar un caràcter bondadós amb Cèrber i finalment el va seguir.

              Hèracles i el Ca Cèrber, Rubens (1636-1637)

2.Orfeu
Orfeu era fill d'Apol·lo i un dia li van regalar una lira màgica. Orfeu tocava constantment aquella lira. un dia es va enamorar d'Eurídice, però el dia del casament, algun ésser misteriós la volia raptar. Ella va córrer fins que va trepitjar una serp verinosa, i es va morir. Orfeu plorava desconsolat dia i nit, fins que va tenir una idea, anar a rescatar al seu amor a l'inframón d'Hades, i havia de passar per la llacuna, on amb la seva lira va seduir a Caront i el va portar cap a les portes de l'inframón. Allà es va topar amb Cèrber, i per poder passar va haver d'adormir-lo amb el so de la seva lira. 

Altres:
També va ser derrotat per Hermes, qui va utilitzar aigua del riu Leter, Enees, que el va adormir amb pastissets de mel i Psique, que va utilitzar el mateix mètode que Enees.

Curiositats:
  • Sembla ser que la idea d'un gos que vigilés les portes de l'infern ja estava vist en alguna cultura anterior indoeuropea.
  • Fluffy, el gos de tres caps que guardava la pedra filosofal a Harry Potter, clarament estava inspirat en aquest ésser. 
  • A vegades es deia que el Cèrber tenia 50 caps o fins i tot 100.
  • Hi ha algunes teories que afirmen que Cèrber pot veure el passat, el present i el futur, i per això tenia tres caps, un per cada temps. 
  • A l'època grega, els gossos no es podian domesticar ja que viatjaven en manada per aconseguir l'aliment. D'aquí ve aquesta imatge del Cèrber. 
D'aquest vídeo podeu obtenir més informació:


Carla Erra
1r Bat

Comentaris

Anònim ha dit…
Una entrada molt interessant.
Els tres caps de Cèrber tenien nom? i si la resposta és que si, quins?
També he llegit que a vegades, en aquest gos també lel representaven com “el gos de stanàs”.
Anònim ha dit…
Molt interessant, no sabia gaires coses del Ca Cerbèr i no tenia ni idea de que apareixia en tan mites. Respecte a la derrota del Cèrber per part d'Heracles, vaig llegir una altre versió diferent a part d'aquestes dues. En aquesta versió Heracles ataca al déu de l'inframón, i després de lluitar contra ell acaba raptant el Cèrber.
Isabel Ortuño ha dit…
És ben interessant saber més coses sobre el Cerbèr. Personalment, desconeixia que aparegués a tants mites, però m'ha agradat aprendre'l as. Sabies que apareix a la primera pel.licula de Harry Potter, amb el nom de Fluffy, com a guardià de la pedra filosofal?
Anònim ha dit…
Una entrada molt interessant!
M'han semblat curioses les curiositats, havia sentit a a parlar de Cèrber i sabia la seva funció com a guardià. Però no sabia que alguns consideraven que tenia tres caps perquè cada un podia veure un temps.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)