EL MOSAIC ROMÀ


Els mosaics romans ens ofereixen una nítida imatge de l'antiga vida romana. Des de dramàtics concursos atlètics fins a tendres retrats de la vida local, els mosaics són importants perquè ens proporcionen una visió de qui eren els romans, què valoraven i com vivien.

El mosaic romà es feia servir principalment  per revestir i decorar els paviments i les parets, però al llarg del temps es va anar convertint en una imitació de la pintura.
Durant l'imperi Romà l'art del mosaic va ser molt conegut i va tenir una gran difusió, podríem dir que va tenir la seva esplendor màxima. Molts dels mosaics romans estaven destinats a ser trepitjats ja que aquest tipus d'obres recobrien els terres de moltes cases riques, i per això eren capaços de guarnir una luxosa habitació i alhora suportar el trànsit de vianants.
Els mosaics estaven dissenyats per a ser observats des de diferents angles i per anar canviant a mesura que es movia la perspectiva. Escenes d'acció, caceres violentes i episodis mitològics eren els temes més freqüents en els mosaics.
Dins del mosaic romà hi havia diferents estils i tècniques.

Els mosaics estaven fets de tessel·les, que eren pedres fetes de ceràmica, vidre o pedra calcària.
                                      
Mosaic Romà d'Empúries
Tècniques:

Opus tessellatum
Era una tècnica que utilitzava tessel·les de formes cúbiques, quadrades o rectangulars fetes de ceràmica, vidre o pedra calcària amb poca varietat de colors.
Els mosaics romans de tessel·les cúbiques s'unien amb un morter en base al seu color i a la seva forma. 

Mosaic Romà tècnica Opus tesselatum
Opus Vermiculatum:
Era la tècnica que utilitzava tessel·les petites per tenir més facilitat al marcar les corbes i les siluetes tant en el contorn com en el dintorn.
     
Mosaic Batalla Alexandre el Gran contra Darío
Opus Sectile: 
Eren dibuixos fets de tessel·les més grans i de diferents mides. Per fer aquests mosaics es retallaven plaques de marbre de diferents colors per poder realitzar les diferents figures que podien ser geomètriques, d'animals o humanes.
                                                                              
Mosaic amb tècnica opus sectile
Museu: Arqueològic de Córdoba
Més informació: 

A Catalunya, el Modernisme va recuperar-ne la tradició clàssica  i en va desenvolupar noves tipologies, entre les quals cal destacar "el trencadís".

Les seves aplicacions configuren algunes de les millors obres de l'arquitectura  modernista catalana. Amb aquesta tècnica l'autor més destacat és l'Antoni Gaudí.
Escultura Mosaic Antoni Gaudí
lloc: Parc Güell
Vídeo explicatiu d'un mosaic romà que té més de 2000 anys:



        
Anna Martí
1r Batx 

Comentaris

Anònim ha dit…
Una entrada excel·lent. En el meu cas desconeixia que el mosaic tenia orígens romans. Trobo que les explicacions tècniques son molt encertades. Però sobretot, lo que voldria destacar és la relació modernisme i les creacions de Gaudí.
¿N'hi ha alguna més feta pel mateix artista amb orígens romans?
Anònim ha dit…
M'ha semblat molt interessant, saber que els mosaics tenien diferents tècniques, ja que no ho sabia. I també saber com es diu la pedra de ceràmica, el vidre o la pedra calcària. Perquè no sabia com es deia, gràcies a aquesta entrada, ara sé que es diu tessel·les. Molt interessant l'entrada.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)