EL MITE D'EROS I PSIQUE

Tot comença amb Psique, filla menor del rei d'Anatòlia, que tenia una bellesa inigualable a tal punt que estava soltera perquè els homes no s'atrevien a demanar la seva mà per lo bella que era. Un dia, els habitants duna petita ciutat, van decidir adorar a Psique i se'n van oblidar d'Afrodita. La deessa, gelosa de Psique, va decidir enviar el seu fill Eros, déu de l'amor, cap a Psique per tal que ell la ferís amb una fletxa vella i oxidada que faria que Psique s'enamorés de l'ésser més terrible i horrorós. Eros, en veure-la, es va distreure i es va ferir amb una de les seves fletxes màgiques. Això va fer que ell s'enamorés instantàniament de Psique.

El pare de Psique, preocupat per la solteria de la seva filla, va decidir consultar l'Oracle de Delfos. L'Oracle de Delfos li va demanar que la portés a una roca  on: "la casarà un ésser davant el qual tremola el mateix Zeus".
Psique va ser portada i abandonada en la roca. A la poca estona, una suau brisa la va aixecar i se la va emportar suaument en un camp tranquil on es quedà adormida. Quan es llevà, es va trobar en un palau inimaginable, ple d'adorns i grans bells vestits, tot un palau d'ensomnis. A més hi havia un veus celestials que l'exaltaven i li deien que demanés tot el que volgués, però que no li respondrien sobre el seu marit i només li demanaven paciència fins que caigués la nit. Quan va aparèixer la nit, el seu marit es va estirar amb ella al llit i va aconseguir enamorar-la. L'única condició que va establir el seu marit era que mai intentés mirar-lo. Psique estava conforme i feliç.

Psique reanimada pel petó d'amor, escultura d'Antonio Canova, finals s.XVIII
Un dia, Psique va tenir el desig de veure a la seva família i se li va concedir el desig. Però el seu marit la va advertir que no anés, ja que les seves germanes li tenien enveja i la podrien temptar per veure el rostre del seu marit. Però ella en va fer cas omís del consell del seu marit, i certament, les seves germanes la van temptar i li van donar llum d'oli i un ganivet per tal que ella pogués veure el rostre del seu marit mentre ell estigui dormint.
Aquella nit, Psique va encendre la llum i va descobrir que el bell rostre del seu marit era Eros. Però en aquell moment se li va vessar una gota d'oli cap a l'esquena del seu marit, i aquest sobresaltat, es va despertar i es va decebre. Eros la va deixar, i Psique es va quedar completament sola i profundament enamorada.
Després d'un temps vagant en solitud, Psique li va demanar ajuda a la deessa Afrodita, aquesta al principi s'hi neguí perquè va trencar el cor del seu fill, però al final li va fer una prova que consistia en quatre tasques, les quals tres va complir amb èxit. En fer la quarta tasca, Afrodita li va demanar que baixés a Hades i li demanés a Persèfone l'essència de la immortalitat. Persèfone li va concedir l'essència en una caixeta d'or, i li va dir que en cap concepte l'obrís. Però Psique, temptada per la curiositat una altra vegada, la va obrir i va ser submisa d'un somni profund.
Eros, commogut per l'amor incondicional i la valentia de la seva estimada, li va demanar permís a Zeus per tal que els permetés romandre en l'Olimp. Zeus va acceptar. I Eros li va donar a la seva dona fruits de l'Ambrosia, que li atorgaren la immortalitat.

A continuació teniu unes diapositives amb informació més detallada sobre el mite:



Meryem Merimi
1r Batx

Comentaris

Anònim ha dit…
Per quin motiu Heros no volia mostrar el seu rostre a Psiqué?
Anònim ha dit…
Maria tot i que no ho sé del cert, jo diria que és per valorar la confiança i l'amor que ella li tenia, per això més tard veiem que quan Eros desperta es deceb, perquè veu que potser no l'estimava tant o no confiava amb ell tan com es pensava
Anònim ha dit…
Una entrada molt interessant! M'agradaria dir que Eros a la mitologia romana és Cupido que vol dir "desig"
Isabel Ortuño ha dit…
Poder llegir d'aquesta forma el mite de Psique i Eros m'ha agradat molt ja que es un dels meus mites preferits, però tot i així, mai he sapigut el motiu exacte pel qual l'oracle diu a Psique que es casaría amb un monstre, i tot i que Eros, cupido a la mitologia romana i com més el coneixem, no va voler mostrar el seu rostre en cap moment a la seva dona.
Podries explicar-me això i per què mai és van tornar a veure?

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES