LA MITOLOGIA

Molts de nosaltres parlem dels mites grecs i romans, fins i tot inconscientment, perquè estan tant interioritzats dins de la nostra cultura que moltes tradicions i llegendes que ens expliquen des de ben petits estan inspirats en la mitologia. 


Ara bé, tant parlar de mitologia, que aquest bloc n'està ple, d'on provenen totes les històries, mites, que inspiren les cultures d'avui en dia?

L'ORIGEN DE LA MITOLOGIA


Primerament, els mites van sorgir per tres problemes que van tenir en aquella època:
  1. L'home no comprenia la causa de molts fenòmens naturals i també socials, i com que no podia justificar per l'experiència quotidiana, va recórrer a explicacions fabuloses, mítiques. Així doncs, els déus encarnen les forces naturals; el llamp, el sol, els estels, l'origen del món... Els mites van lligats amb la religió, ja que l'existència dels déus obliga l'home a adorar-los i honorar-los.
  2. Els mites també narren esdeveniments històrics, accions dels homes que suposadament van succeir en un passat llunyà i que han estat transmesos oralment. I, tot i que alguns han estat corroborats per la investigació actual, la tradició oral ha fet que aquests fets també tinguessin escenes fantàstiques i sobrenaturals, com per exemple, la guerra de Troia. 
  3. Altres però, van ser creats amb una finalitat simplement lúdica, que només vol divertir amb una imaginativa abundància d'elements meravellosos com els monstres, transformacions, escenaris exòtics... fins arribar a un final feliç.
Aquestes tres classes de mites es poden definir d'una mateixa manera:són relats tradicionals que expliquen l'actuació d'uns personatges extraordinaris (déus i herois) en un temps llunyà. 
Així doncs, els grecs va desenvolupar un conjunt de mites molt ampli que constitueixen la mitologia grega. Estan lligats entre si pel temps i els personatges comuns. Tot i això, cal tenir present que la paraula "mitologia" també significa "ciència que estudia els mites".

ELS PERSONATGES

Els protagonistes dels mites són herois i déus, individus superiors als homes. Els déus són fets com la imatge de l'home, amb la mateixa aparença física, els mateixos sentiments i desitjos, però amb més poder, força i són immortals. 
Els herois, en canvi, són homes superiors que gaudeixen d'una vida gloriosa però mortal. Neixen de la unió entre un ésser diví i un humà.

Cada personatge mític té un camp d'acció diferent dels altres: els déus i les deesses tenen competències i camps d'actuació separats. Per exemple, Afrodita és la deessa de l'amor i del sexe, mentre que Àrtemis representa la puresa virginal. Apol·lo i Dionís són dos altres déus contraposats: Apol·lo representa la llum i la raó, i Dionís el vi i la irracionalitat. 


Tot i això, a mida que va anar evolucionant l'espècie, la mitologia va ser influenciada per les diferents cultures, i sobretot molt criticada per filòsofs i científics que feien ús de la raó. 

Alba Riera
2n batx

Comentaris

Anònim ha dit…
Em sembla molt interessant que hi hagi una entrada explicant d'on prové la mitologia. Em semblen molt curioses les raons per les quals la mitologia es va crear. Però després de llegir l'article em ve al cap una pregunta: Per què tenien la necessitat d'inventar tants Déus per adorar, saben que són invencions seves?
Anònim ha dit…
Una entrada molt interessant.
Però a mi m’han explicat, que els mites van ser creats per donar resposta a les grans preguntes de la humanitat, com per exempple, com ens vam crear els humans, i que van ser creats perquè els humans de aquella època creien que no érem capaços de compendre el món ni poder-hi donar resposta.
I no és que els filòsofs critiquéssin els mites, si no que ells, el què van fer va ser deixar de donar resposta a aquestes preguntes amb mites i van intentar contestar-les a partir de la raó, ja que ells, a diferència dels que van crear els mites, pensaven que si que podiem conèixer

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)