MINOS

Fou un llegendari rei de l'illa de Creta, fill de Zeus i Europa. Era un rei just i respectava tant als deus que li van concedir el títol de jutge en el tribunal d'Hades juntament amb el seu germà, Radamantis, i el seu germanastre, Èac. 
En ser el rei de Creta, vivia en el palau de Knossos durant nou anys i després se'n anava a una cova sagrada on Zeus li deia com havia de governar. Gràcies a ell es van construir moltes de les obres de creta, això va provocar un gran desenvolupament social i econòmic per als habitants. 

Les ruïnes del palau de Knossos

Pasífae fou l'esposa de Minos, van tenir bastants fills, entre ells Ariadna, Fedra i Glauc. També podríem dir que el Minotaure era fill seu, no biològicament, ja que la seva esposa es va enamorar d'un bou blanc que el rei va conservar en lloc de sacrificar-lo per Posidó, això va fer enfadar al deu i aquest va castigar a Minos amb la infidelitat de la seva dona. Pasífae es va disfressar de vaca per aconseguir quedar embarassada del bou. Així és com neix el minotaure. Avergonyit i furiós, Minos va ordenar a Dèdal la construcció d'un laberint on poder-lo tancar. 

El minotaure de Watts, G. F. Walls

Un cop acabat el laberint, el rei, va empresonar a Dèdal i Ícar en el mateix laberint. A diferència, ells dos podran escapar. Es diu que van poder escapar desprès de molts anys gràcies a que Dèdal va tenir l'idea de construir unes ales amb plomes d'ocell i cera de les abelles. Abans de sortir volant del laberint el pare va dir a Ícar que no volés ni molt a prop del terra ni molt a prop del sol. El jove va ignorar l'advertiment del seu pare i va acabar volant molt proper al sol, això va fer que la cera de les seves ales es comencés a fondre. En quedar-se sense ales, Ícar va caure al mar i va morir ofegat. Dèdal el va anar a buscar i el va enterrar en una illa, la qual va anomenar Icària.

Dèdal i Ícar, Charles Paul Landon
Es creu que Minos va morir a Creta quan perseguia Dèdal. Fou assassinat per les filles de Còcal, les qual li van tirar aigua bullint per sobre mentre ell es banyava. Les seves restes van ser enviades a Creta on els habitants van enterrar-lo amb una petita inscripció que deia: "tomba de Minos, fill de Zeus."

Íngrid Tornamira
1r Batx

Comentaris

Meryem Merimi ha dit…
M'ha semblat una entrada molt interessant! Aprofito per afegir que les coves del laberint tenen més de tres quilòmetres de túnels amb cambres més amples, que s'han visitat per molts viatgers , però que des del seu tancament a la fi del segle XIX es van abandonar i fins i tot l'exèrcit nazi les va usar per a emmagatzemar municions en la Segona Guerra Mundial.
Carla Erra ha dit…
aprofito per afegir que la civilització minoica, de Creta, rep aquest nom especialment en honor a Minos. Es tracta d'una civilització que tenia grans avenços tecnològics i també una gran flota amb la qual conqueria!
Anònim ha dit…
Deixem afegir que segons el que jo he trobat, Dèdal i el seu fill Ícar, van ser tancats al laberint, perquè Dèdal li va ensenyar a Ariadna la manera que Teseu podia sortir del laberint que ell havia construït.
Quan Teseu va matar al Minotaure, Minos, irritat, els va tancar al laberint.
Una entrada molt interessant.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES