12 de febrer del 2020

ELS DOTZE TREBALLS D'HERCULES (2)

En el primer apartat vam veure els 6 primers treballs que el rei Euristeu va encarregar a Hèracles. Aquí van els 6 que segueixen:
  • EL BRAU DE CRETA
En morir el rei de l'illa de Creta, el tron se'l disputen els seus tres fills: Minos, el més gran, demana a Posidó (déu del mar) que l'ajudi i el déu li envia un brau preciós com a senyal del reconeixement del seu dret a governar. Ara bé, cal que el sacrifiqui com a signe de lleialtat divina. Però, quan el veu, Minos se sorprèn, se'l queda i en sacrifica un altre. Com a càstig, Posidó embogeix el brau.
Euristeu mana a Hèracles capturar-lo viu. Se'n va a Creta i, llançant-se des d'un arbre, comença una lluita per domar-lo. Finalment, li posa una anella al nas.

                                          Heracles i el brau de Creta
  • LES EUGUES DE DIOMEDES 
Diòmedes és el rei d'una tribu que habita la regió de Tràcia. En uns estables té unes eugues tan feres que s'alimenten amb la carn dels hostes.
Hèracles s'embarca cap a Tràcia i se les enduu per a Euristeu. Perseguit per la tribu fins la platja, les deixa a càrrec del seu amic Abderos, que mor devorat pels animals. 
Hèracles es desfà dels animals obrint un canal per inundar el territori amb l'aigua del mar, i venç Diòmedes amb un cop de clava i el dóna a les eugues perquè se'l mengin. 


                                                      Diomedes devorat pels seus cavalls
  • EL CINYELL D'HIPÒLITA
Admete, filla d'Euristeu, demana el cinyell d'Hipòlita, reina de es amazones, unes dones guerreres que se serveixen dels homes per fer les tasques domèstiques mentre elles lluiten i governen. Duen arcs de bronze, destrals, escuts en forma de mitja lluna i llueixen cinyells fets amb pells de feres.
Hipòlita li ofereix a Hèrcules el seu sense condicions. Però Hera, disfressada, fa córrer el rumor que ell vol capturar la reina. Les dones se senten amenaçades i ataquen a Hèracles, que fa presonera a Hipòlita, la capitana. Ella li entrega el seu cinyell com a rescat.
  • ELS BOUS DE GERIÓ
El rei Euristeu envia a Hèracles a Erítia per tal que en torni amb un ramat de bous rojos. L'amo del ramat és Gerió, un gegant de tres cossos i tres caps, sis braços i sis cames), que el fa custodiar al fidel pastor Euritió i el seu gos Ortre.

L'heroi s'embarca per arribar a l'occident llunyà i, després de moltes aventures, mata el pastor, el gos i després Gerió, travessant-li els tres cossos amb l'espasa. Finalment, entrega els bous a Euristeu.


                                                         Heracles lluitant contra Gerió
  • LES POMES D'OR DE LES HESPÈRIDES
Com a regal de noces per al déu Zeus i la seva esposa Hera, Gea, deessa de la terra, els regala unes pomes d'or. Hera les planta al seu jardí, vigilades per un drac-serp i les tres nimfes Hespèrides. Són filles d'Atles, el tità condemnat per Zeus a aguantar els pilars que separen la terra del cel. 
Per aconseguir les pomes, tal com li mana el rei Euristeu, l'heroi ha de fer un pacte amb Atles: li sostindrà la càrrega mentre el tità va a buscar-les.
Quan torna amb les pomes, Atles proposa portar-les ell mateix al rei, però és enganyat per Hèracles, que li demana que aguanti els pilars un instant, però fuig ràpidament amb el trofeu.



  • EL CA CÈRBER 
Hèracles ha de baixar a l'Inframón i emportar-se'n Cèrber, el gos guardià que hi impedeix la sortida de les ànimes i l'entrada dels vius. És gegantí, té tres caps dels quals vessa una baba verinosa, una cabellera de serps i una cua acabada en fibló d'escorpí. 
Per complir el treball, Hèracles és preparat per Hermes, déu missatger, i Atena, deessa de la guerra i la saviesa. L'heroi es presenta davant d'Hades, déu dels morts, i aquest li diu que li permetrà emportar-se el gos si aconsegueix dominar-lo sense armes. Dit i fet!


                             Cèrber, en una aquarel·la de l'anglès William Blake

Paula Torras
1r batx

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts