LES GRANS DIONISÍAQUES

El gènere de la tragèdia i la comèdia van néixer a Atenes al segle V a.C.  Les grans dionisíaques eren unes festivitats religioses  gregues dedicades al déu Dionís, el déu de la fertilitat i el vi. No se sap ben bé quants dies duraven (es creu que uns cinc dies), però se sap que es celebraven al març de primavera, en canvi una altra versió de la mateixa festivitat, anomenada "petites dionisíaques" es duia terme al gener. Els escriptors componien una trilogia (tres obres) de tragèdia sobre un mateix mite de l'època i una satírica que el parodiés, en total el que és anomenat una tetralogia, un conjunt de quatre obres. 

Dionís, Museu del Louvre (s.II a.C)

Les obres es representaven al teatre de Dionís, sota l'Acròpolis, just al costat del santuari d'aquest mateix déu. Aquest teatre era a l'aire lliure i estava format per un semicercle de graderies. 

Els governants de les polis eren els que ho organitzaven tot perquè aquest festival es pogués dur a terme. Tot i que les polis pagaven la majoria dels costos, els ciutadans rics, anomenats "corega", també estaven obligats a pagar normalment una representació i tot el que això costava.

Procés de la festivitat:
  1. La festa començava amb el sacrifici d'un animal i també amb una desfilada on participava tothom. al front hi havien els sacerdots i seguien la gent del poble, que es disfressaven i ballaven, cantaven i reien. Sens dubte, no hi faltava mai el vi, ni estàtues de Dionís en honor seu. les dones, realitzaven libacions des del darrere. 
  2. Durant els següents dies (tres dies aproximadament) es representaven totes les obres dels autors (les trilogies de tragèdia i el drama satíric), que a vegades es repetien els dies següents. 
  3. Un cop ja s'havien representats totes les obres i ja era l'hora de donar els premis, es lliurava un primer i un segon premi a cada un dels dos gèneres diferents. Aquest constava d'una corona de fulles d'heura. 
  4. La festivitat ja s'havia acabat, però just l'endemà de que s'acabés es feia votar el poble al mateix teatre de Dionís, per saber la opinió de com havia estat l'organització, i si el festival s'havia de continuar o no.
Un dels participants més destacats de les dionisíaques es Sòfocles, qui va guanyar durant 18 anys consecutius. Èsquil també era dels més destacats, però va perdre a les dionisíaques contra Sòfocles, i des d'aquell moment van ser rivals. Entre ells dos també hi era Eurípides, qui també ha estat molt famós amb el teatre grec.

Heròdot va afirmar que Dionís era el déu de les màscares, cosa que ens mostraria que el teatre s'origina de les festes en honor a aquest déu. També, es creu que l'origen del carnestoltes també ve d'aquestes festivitats. 

Aquí teniu un vídeo on us explica el déu Dionís o on menciona aquestes festivitats!

Carla Erra
1r Batx

Comentaris

Anònim ha dit…
Molt bona entrada. M'ha cridat l'atenció perquè sóc amant del teatre. En aquest sentit hi ha un munt de dades que dones que són desconegudes per a moltes persones i que expliquen moltes coses del teatre. Desconeixia el vídeo i m'ha agradat molt.
Anònim ha dit…
He trobat molt interessant aquesta entrada, no s'havia que hi havia una festivitat religiosa relacionada amb el teatre. Bona entrada!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)