11 de febrer del 2020

LA DEESSA NYX

Nyx (o nit), era la deessa de la nit. És una de les deesses més antigues, ja que va sorgir del principi de tot, del Caos o el no-res. Nyx va ser molt important pels antics grecs, ja que va ser la responsable de l'existència de molts dels déus més importants. 
Va tenir dos fills amb el seu germà Èreb: Èter (déu del cel) i Hemera (deessa de la llum del dia). Els grecs deien que el dia començava quan Hemera sortia del Tàrtar a la superfície, substituint a la seva mare Nyx, i que la nit arribava quan Hemera tornava a l'inframón i tornava a sortir la progenitora. 
La resta de la seva descendència va ser engendrada per ella mateixa. 

"La nuit", William-Adolphe Bouguereau, 1883

Alguns fills de Nyx:  

- Els bessons Hypnos i Tànatos, esperits del somni i la mort. Solien acompanyar a la seva mare durant les nits a sobrevolar la terra. 

- Les Keres, eren esperits femenins, conegudes amb varis noms diferents, per exemple: les Fúries o les deesses de la mort violenta (aquest nom era per les morts en els camps de batalla, per assassinats, per accidents o per malalties especialment cruels). 

- Nèmesi, aquesta, era la deessa de la justícia divina i l'equilibri. s'encarregava de repartir tant la felicitat com la desgràcia, o el càstig o recompensa merescuts. 

- Les Hespèrides, eren les guardianes de les pomes d'or del jardí amb el mateix nom. 

- Styx, era la deessa de la personificació de l'odi.

Nyx va tenir molts més fills, la gran majoria d'ells eren de caràcter fosc i malèfic. Els grecs sempre la representaven com una dona bella i alada que conduïa un carro, sempre acompanyada dels seus fills Hypnos i Tànatos. El seu culte era tant poderós que es duia a terme a tota Grècia, i els seus poders excedien als de qualsevol altre déu. 



NYX I ZEUS: 

Aquest és un petit mite que no es te gaire en compte, però que existia. Aquest va tenir lloc entre el fill de Nyx, Hypnos, i Zeus. 
Hera, l'esposa de Zeus (deessa del naixement i el matrimoni), li va demanar a Hypnos que poses al seu espòs a dormir, li va demanar això perquè ella intentava conspirar en contra seva entre ell dormia. 
Però va sorgir un problema, i es que Hypnos no era prou fort com per venç i adormir al déu del cel, així va ser que aquest se'n va adonar i li va donar caça a l'esperit del somni. Però Nyx va permetre que el seu fill es refugies a la seva cova per amagar-se. Zeus, tenía molta por de Nyx i més com per enfadar-la, així que es va retirar i va tornar a l'Olimp. 


Judit Contreras
1r Batx

3 comentaris:

Judith Rodríguez ha dit...

Nyx era altament poderosa; es creia que els seus poders eren superiors als de qualsevol altre déu, es deia que fins i tot generava terror al mateix rei dels déus, Zeus. La tasca que duia a terme cada dia no només es limitava en ser la nit per ella mateixa, sinó que tots els seus actes formen part d'un complex mecanisme que assegurava l'estabilitat de l'univers.
Molt interessant!

Carla Erra ha dit...

Desconeixia completament l'existència d'aquesta deessa, ni tampoc coneixia cap dels fills que va engendrar, amb exepcio de Nèmesi! Això demostra que la mitologia grega és més extensa del que ens pensem i que hi ha moltes divinitats que desconeixem a causa de les poques referències que es fan.
Bona feina!

Isabel Ortuño ha dit...

La de esa Nyx és una que sempre m'ha generat curiositat. Però en sabies que Hypnos, Tanatos, Némesi, Styx, les Keres i les Espèrides les va tenir ella sola?

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts