HELENA DE TROIA

Helena, era filla del déu Zeus i de Leda, tot i que, la va criar Leda i el seu espòs el rei Tíndaro d'Esparta. Tenía tres germans més: Càstor, Pòl·lux i Clitemnestra. 
Quan ella era encara una nena, Teseu la va raptar amb la intenció de casar-se amb ella, ja que la seva bellesa era increïble, però els seus germans la van rescatar de les mans d'aquest. Però després de tot va acabar casant-se amb el rei grec, Menelau. 

Al seu palau sempre feien unes festes amb els troians, però una nit Helena va conèixer al jove Paris, príncep de Troia. Ràpidament es van enamorar, i Paris va decidir raptar-la i portar-la amb ell a Troia, la seva pàtria. Afrodita va ajudar molt a Paris, ja que aquest la havia triat com la deessa més bella de l'Olimp. Però la cosa no va acabar bé, ja que quan el rei Menelau se'n va esdevenir de que la seva esposa havia fugit amb el príncep Troià va acudir immediatament a tots els reis de Grècia perquè formessin un gran exèrcit i atacar contra Troia per la traïció. I així va ser que els grecs van atacar Troia. 

Helena de Troia, Evelyn de Morgan, 1898

Durant la guerra, Helena es passava hores i hores a la torre del Palau de Troia, allà teixia totes les seves desgràcies, i se'n penedia d'haver fugit de la seva pàtria per marxar amb un estranger. 
Durant la guerra els grecs van tenir un pla, que va ser amagar-se dins d'un cavall gegant de fusta i per les fronteres de Troia. Aquest cavall el van deixar a la porta de Troia, i quan els troians el van veure el van acceptar i entrar dins la ciutat, ja que, es pensaven que era una ofrena dels grecs, perquè s'havien retirat de la guerra. Aquella nit els troians van celebrar la seva victoria, però quant van anar a dormir, els grecs que s'amagaven dins del cavall van obrir les portes de Troia perquè entressin les seves altres tropes, i així va ser que durant la nit i sense que els troians s'ho esperessin van atacar Troia. 

Durant la guerra Paris va ser moltes vegades protegit per la deessa Afrodita, però en una ocasió Paris va rebre una fletxa de Filoctetes, un antic company d'Heràcles i hereu del seu arc. La fletxa que va ser clavada al príncep Paris, no era una ferida mortal, però aquesta, estava enverinada d'un verí molt potent, i així poc a poc va anar matant al jove Paris fins acabar amb la seva vida. 
Fins que finalment els grecs van destruir la ciutat de Troia, i molts dels habitants que vivien en ella. 

En el següent vídeo podem veure una mica més el mite i la història de la  ciutat de Troia:

Quan la guerra va acabar Helena va ser raptada per Atreu, el fill de Menelau, que la va portar fins a Grècia per obtenir el perdó de Menelau i tot continués sent com abans. Així que la va portar fins a Grècia (en un viatge molt complicat ple de tempestes al mar). En arribar a Esparta, Menelau la va perdonar i va continuar vivint feliç al costat d'aquest durant mots anys. 

Però, quan aquest va morir, Helena va ser explusada per indigna, així que va buscar refugi a un altre lloc, fins que va arribar a la ciutat de Rodes, on va demanar refugi a la reina Polyxo, qui la va acollir. Però tot i això, la reina va ordenar que mentre Helena estigués al bany l'ofeguessin i la pengessin d'una forca.

I per més informació, aquí teniu un petit resum de la vida d'Helena:

En aquest vídeo podem veure la batalla entre Paris i Menelau per veure qui es quedava amb Helena: 


Judit Contreras
1r Batx

Comentaris

Meryem Merimi ha dit…
M'ha semblat una entrada molt interessant!Aprofito per afegir que la causa perque la reina Polyxo va ordenar la seva mort, va ser perquè se'n volia venjar de la mort del seu espòs, Tlepòlem, que va morir en la guerra de Troia.
Judith Rodríguez ha dit…
Deixa'm afegir que, nombrosos autors grecs com per exemple Homer, han fet d'Helena la representació de la pura bellesa femenina i el desig, però a la vegada l'encarnació de la lleugeresa moral que al final acaba sense cap càstig pel seus actes. Molt interessant!
Alba Le Riera ha dit…
Les guerres sempre es causen per conflictes minoritàris, com ara l'amor del rei Menelau per Helena.
Deixa'm afegir que Helena va néixer a un ou, com a evidència que el seu origen era diví. I quan va arribar a l'adolescencia, va obtenir molta fama per la seva bellesa.
Bona feina!
Evelyn Gilberte ha dit…
L'amor de Menelau per Helena és el detonant de la batalla, una causa molt insignificant, com totes les causes bèl·liques. No sabia aquest mite i m'ha agradat molt. Molt bona feina!
Anònim ha dit…
Trobo molt interessant aquesta història, tot hi que m’agraderia saber perquè Helena va ser criada per la seva mare i el marit d’aquesta en comtes de ser criada per el seu pare.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)