24 de febrer del 2020

HIPÀTIA D'ALEXANDRIA

Hipàtia va néixer a Alexandria, Egipte l'any 370 i va morir el 415.  Era filla de Teó, un matemàtic que era un dels encarregats de la llibreria d'Alexandria i el seu mestre, qui li va proporcionar una bona educació. Aquesta educació que Hipàtia va rebre era un fet molt inusual ja que la societat no permetia que les dones poguessin estudiar i les seves vides transcorrien dins els espais privats de les cases, fent el tipus de feines que es consideraven femenines. Així va ser, doncs, com es va convertir en una de les primeres dones matemàtiques. A més de matemàtica va ser astrònoma, filòsofa, neoplatònica i política.

Durant vint anys, Hipàtia es va dedicar a ensenyar molt àmbits diferents al museu d'Alexandria. El seu ensenyament va tenir tanta repercussió que a les seves classes van arribar a assistir-hi alumnes de diferents parts del món. També va arribar a ser càtedra de Filosofia Platònica. 

Retrat d'Hipàtia, Rafael Sanzio
En l'època d'Hipàtia, el segle V,  els romans poc a poc començaven a tenir poder, i el cristianisme cada vegada anava creixent i s'anava convertint en la religió predominant. Egipte també s'anava convertint en el centre on hi havia més cristianisme, i Hipàtia, ja que vivia a allà, en va patir les conseqüències: el març del 415  va ser assassinada per un grup de cristians. Després de cremar i destruir totes les fons de coneixement gregues, van fer convertir a tothom al cristianisme i qui no ho feia havia de morir. Hipàtia va renunciar a deixar enrere tot el seu coneixement. 

Les seves obres i descobriments més destacats
  • La perfecció de l'astrolabi (instrument per determinar la posició i l'altura de les estrelles, fet servir en l'astronomia)
  • Densímetre (instrument per determinar la densitat d'un líquid)
  • Va escriure 13 volums de comentaris a l'Aritmètica de Diofant
S'han fet moltes pel·lícules basades en la vida  d'Hipàtia. Una de les més rellevants és Àgora, una películ·la del director espanyol Alejandro Amábar estrenada el 9 de'octubre del 2009.


Aquí teniu més informació sobre Hipàtia:

Carla Erra
1r Batx

3 comentaris:

Judith Rodríguez ha dit...

Molt interessant l'entrada, deixa'm afegir però que, amb els segles aquesta pensadora ha passat a la història com la icona del pensament pegà davant del cristià; de la ciència davant de la superstició. És inspirador veure com ja des dels inicis les dones hem lluitat per poder disposar del coneixement i així poder posar-lo en joc.



Alba Le Riera ha dit...

Deixa'm afegir que aquests cristians que la van assassinar pertanyien a l'ordre de cristians partriarques d'Alexandria, per tant, també influenciats pel gran problema del mascilsme. És clar, que si en aquella època començava a créixer el cristianisme, encara s'infravalorava més la dona.
A més, a la pel·lícula d'Àgora, la representen com a símbol de la filosofia, la ciència i la llibertat.
Bona feina!

Anònim ha dit...

M'ha agradat molt la història de Hipàtia! Em sembla molt interessant el fet de que un historiador d'art, anomenat Iain Pears, va dir que, contràriament del que molta gent pensa, Hipàtia no va ser assassinada per ser una dona (encara que aquest factor empitjorés bastant les coses), sinó perquè era tan sumament savia que trobaven impossible discutir qualsevol tema amb ella sense quedar en ridícul. Va ser assassinada quan tenia uns 45-60 anys.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts