21 de febrer del 2020

EL CAVALL DE TROIA

El mite del cavall de Troia, prové del poema èpic grec La Ilíada, escrit per Homer. Ens explica el moment en què Paris va conèixer a Helena, la dona més bella de Grècia i esposa de Menelau, es va enamorar d'ella i va decidir emportar-se-la  a Troia. Menelau, quan es va assabentar del rapte de la seva esposa, va decidir reunir a tots els reis de Grècia per declarar la guerra a Troia. 
Mentre els grecs buscaven la manera d'entrar a Troia, Odisseu, amb l'ajuda d'Atena, va ordenar la construcció d'un enorme cavall de fusta. El cavall havia de tenir una cosa especial: havia d'estar buit per dins per tal que els soldats grecs s'hi poguessin amagar. Una vegada que el cavall va ser construït per Epeu, Odisseu i trenta-nou guerrers s'hi van posar a l'interior del cavall. La resta dels soldats i tots qui formaven part de la tripulació grega (menys Sinó), es van retirar abandonant el cavall a Troia, per tal que els Troians creguessin la seva retirada.
Canakkale, Turquia 
Els troians en veure que es van retirar, van pensar que ja s'havien donat per vençuts. Així que quan van anar a la platja, es van trobar amb el meravellós cavall i el soldat Sinó. Aquest, els hi va dir que els grecs el volien sacrificar a la deessa Atena per tal de tenir un bon viatge. Malgrat això, ell va poder escapar-se gràcies al fet que va buscar refugi en aquest cavall. Per tant, va confirmar que el cavall era un regal pel poble troià.

Aquest relat va commoure a la població troiana, que malgrat les advertències de Cassandra, van decidir introduir el cavall dins la ciutat juntament amb Sinó.
Quan va arribar la nit, Sinó, va pujar a la torre més alta i amb una torxa va fer senyals a la flota grega (que es trobava en el mar ) per tal que aquests tornessin. Seguidament va acostar-se al cavall i va donar uns cops per tal que els soldats que es trobaven a dins puguin sortir amb tota la seguretat. 
Quan aquests van sortir, el primer que van fer va ser matar els vigilants de l'entrada, de manera que els grecs que venien del mar poguessin entrar sense cap problema.La ciutat va ser presa amb fúria i rancor, ja que els grecs van estar en conflicte durant molts anys per poder obtenir la ciutat. Després, Troia va ser destruïda, les dones van ser violades i també assassinades, i els homes i els nens van ser també assassinats, i finalment, la ciutat es va cremar. 

Heus aquí un vídeo més detallat sobre el mite:



Meryem Merimi
1r batx

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Quines mides va arribar a tenir el cavall per tal que hi cabessin Epeu, Odisseu i trenta-nou soldats?

Anònim ha dit...

Aquesta història és molt interessant, però m'agradaria saber quines van ser les persones encarregades de construir el cavall de fusta gegant.

Unknown ha dit...

Molt interessant, però resulta que després de llegir la Ilíada l'únic "cavall de Troia" que hi rtobo és el del gràfic de la coberta. En el text del poema no hi surt. Com pot ser que l'episodi més conegut de la Ilíada no formi part de la Ilíada?
Ho sento, sóc de ciències i aquestes coses em destaroten. Algú pot aclarir-m'ho?

Catalina ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Catalina ha dit...

En resposta a l'usuari que va deixar un comentari el 2021, l'episodi del cavall de Troia surt a l'Eneida de Virgili.

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts