10 de febrer del 2020

ELS DOTZE TREBALLS D'HERCULES (1)

Hèracles és un dels herois més cèlebres i populars de la mitologia clàssica. 

És fill de Zeus i d'una humana, és víctima de la gelosia de la deessa Hera, esposa de Zeus. 

Hera castiga  Hèracles durant tota la seva vida: retarda el seu naixement per tal que no pugui ser rei, prova de desfer-se'n enviant-li dues serps al bressol, l'embogeix, provoca que mati als seus fills i finalment, el castiga a executar dotze treballs terribles sota les ordres del rei Euristeu. 
  • EL LLEÓ DE NEMEA            
Euristeu mana a Hèracles que li porti un lleó enorme i ferotge que volta per la regió i que en devora els habitants i els ramats.
Com que aquest lleó és invulnerable a les armes dels homes, l'acorrala a la seva cova bloquejant amb una xarxa una de les entrades. L'estaborneix amb un cop de clava d'ullastre (olivera silvestre) al musell i el mata escanyant-lo. 

El va escorxar amb les urpes de la mateixa bèstia: de la pell gruixuda se'n fa una capa, i de la testa un casc.


                        Heracles lluita amb el lleó de Nemea, Francisco de Zurbarán

  • L'HIDRA DE LERNA
En una zona pantanosa, Hèracles ha de destruir una serp d'aigua terrible: el seu alè és mortal i té nou caps que es regeneren i es dupliquen quan són tallats.

La fa sortir del llac llançant-li fletxes i contenint la respiració. Durant el combat, Hèracles és ajudat pel seu nebot Iolau. Per impedir que els caps tornin a créixer, un cop tallats en cicatritza les ferides amb foc.

Finalment agafa el cap central, que és immortal, i l'enterra sota una gran roca.


                                 Hércules y la hidra de Lerna, Gustave Moreau
  • LA CÉRVOLA DE CERINEA 
Euristeu imposa a Hèracles la cacera d'una cérvola molt veloç amb potes de bronze i banyes d'or. És una de les cinc cérvoles consegrades a Àrtemis, deessa de la caça i dels boscos, per això Hèracles l'ha de portar viva al rei.
Hèracles l'empaita durant un any i, finalment, la cérvola intenta travessar un riu. Hèrcules aprofita el moment per capturar-la disparant-li una fletxa entre les potes davanteres, sense ferir-la. Després de donar explicacions a Àrtemis, continua el seu camí amb la cérvola carregada a les espatlles.


  • EL SENGLAR D'ERIMANT 
Hèracles ha de lliurar a Euristeu un senglar salvatge que destrueix tots els sembrats.
Capturar aquest animal li suposa una dificultat extraordinària: amb crits forts, el fa sortir del seu amagatall entre els matolls i el redueix saltant-li damunt del llom. Se'l lliga i el carrega fins el palau del rei. 


                   Heracles i el senglar d'Erimant representats en un antic vas grec
  • ELS ESTABLES DEL REI ÀUGIES
Àugies és l'home més ric de la terra perquè hereta del seu pare un ramat nombrós de bous divins. Els guarda en uns estables que no s'han netejat des de fa més de trenta anys.
El rei Euristeu, per tal d'humiliar Hèracles, li mana que se n'encarregui un sol dia. Hèrcules obre les dues parets de les bandes dels estables i hi desvia els cursos dels rius Alfeu i Peneu per tal que les aigües hi corrin per dins i n'arrosseguin els fems. 
Hèracles només rep com a premi la dècima part del ramat, ja que Àugies afirma que han estat els déus fluvials qui han realitzat el treball. 


                                Heracles desviant el curs dels rius Alfeu i Peneu.

  • ELS OCELLS DEL LLAC ESTÍMFAL
Hèracles ha d'exterminar una plaga de perilloses aus amb els becs, les potes i les ales de bronze, que viuen al voltant d'un llac on es multipliquen de manera extraordinària. Quan remunten el vol, descarreguen excrements verinosos i plomes a tall de dards.
Hèracles és a la riba sense saber què fer: les aus són massa perilloses i el llac impenetrable. Atena, deessa de la guerra i de la saviesa, li dóna uns címbals de bronze. Fent-los sonar, Hèrcules provoca que els ocells s'espantin i aixequin el vol, moment en què aprofita per matar-los amb les seves fletxes.



Paula Torras
1r BATX

1 comentari:

Gil Claramunt ha dit...

M'ha agradat molt la teva entrada, i està molt ben detellada l'explicació dels dotze treballs que va haver de fer Heracles per ser perdonat per matar els seus fills en un atac d'ira. T'ha faltat comentar que es creu que aquests treballs són un recull de diferents llegendes i mites antics i que representen diferents etapes de la vida.
És molt interessant que surtin tants personatges mitologics dins d'aquesta història.
Moltes gràcies

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts