7 de novembre de 2013

LA CAIXA DE PANDORA

Aquest mite prové del mite de Prometeu,el lladre del foc.
Prometeu va tornar al foc als humans,i Zeus, enfadat, per venjança va manar a Hefest que fes una criatura de terra. Aquesta criatura era Pandora, una dona. Hefest li va donar forma, Atena li va donar vida i Afrodita li va donar bellesa. Hermes li va ensenyar la seva astúcia i també va concertar el casament amb el crèdul germà de Prometeu, Epimeteu. Prometeu va advertir al seu germà sobre Pandora,però aquest no li va fer cas i es va casar amb ella. Es més, la parella va acceptar molts regals divins,entre ells un pithos (gerro). Però el que Epimeteu no sabia era que el pithos contenia tots els mals del món.Una versió del mite diu que Prometeu coneixia el contingut del pithos i l'havia omplert d'afliccions: malalties, treballs, vicis, bojeria, vellesa... Diuen que l'únic bo que hi havia era l'esperança que hi descansava al fons.


Però un dia, Pandora, no va poder aguantar la temptació d'obrir la caixa, i del pithos es van escapar les coses dolentes menys l'esperança que va quedar tancada dins el pithos.


Una altra versió del mite diu que el pithos contenia totes les coses bones i en obrir la caixa va sortir tot el contingut.


VOCABULARI


Pithos: Un pithos és una gerra d'un metre d'alçada que s'utilitzava per guardar cereals i oli,però al mite el pithos es representa com una caixa i no com una gerra.  Es decorava, i al cap del temps la seva utilitat va canviar,ja que la gent va començar a guardar altres coses.
AVUI EN DIA


L'expresió "Caixa de Pandora" no s'ha perdut, i actualment s'utilitza per dir que comences una acció aparentment inofensiva,però que acaba desencadenant grans conseqüències. També, significa que fas alguna cosa sense voler, és a dir, que no te'n adones,però que aquesta cosa acaba portant problemes al cap del temps. 

I per últim dir que és una Caixa de Pandora s'utilitza per expressar sorpresa.


Irene Ruiz
Júlia Ribó 
4t ESO 

1 comentari:

Carla Espadaler ha dit...

El mite està molt bé però la frase del final és bastant desconcertant, ja que si es canvia el contingut de la caixa es canvia per complet el mite i el seu significat. Estaria bé saber quina de les dues versions és la verdadera.7