18 de novembre del 2013

EL LLATÍ DELS ANYS 50

Als anys 50 l’escola encara era dividida en sexes; trobàvem els Hermanos o escola per nois i les monges o l'escola de noies. En totes elles s'aprenien unes matèries comunes tan per nois i noies que eren bàsicament les llengües i la gimnàsia (encara que els nois tractaven més temes de força i resistència i les noies tractaven temes de flexibilitat i resistència). 
En els "Hermanos" o escoles de nois, i a les "Monges" o escoles de noies ensenyaven a cosir i a ser dones de casa.

L'escola tant de nois com de noies s’estucturava en dos nivells:

El primer nivell (dels 8-12 anys) que era de caràcter instrumental, i estava destinada a proporcionar a l'alumne el coneixament de la llengua escollida, ja fós de forma oral o escrita. Tenia una durada de 5 anys dels quals estaven dividits alhora en 2 cicles: L'elemental (coneixament bàsic de la llengua), la seva durada era 3 anys; i El superior (començaven a aprofundir en aquesta llengua) i duraven 2 anys.

El segon nivell (dels 12-15 anys) era de preparació professional per tal que l'alumnat pogués dur a terme professions de traduccions o de interprets. La seva durada era de 3 anys més.

A partir dels 15 anys els joves abandonaven els estuidis; ja que ja els havien acabat i es posaven a treballar de l'ofici que havien apres. Cal tenim en compte que molta gentreballava a fàbriques per tal de poder aportar diners a casa per poder viure un dia dia digne.

Escola dels anys 50
Els "Hermanos"; escola per nois

La llengua llatina era obligatòria a les escoles dels anys 50. En ella s'estudiava la llengua en si, començant per les coses mes senzilles com l'alfavet i acabant per coses mes complicades. El llatí s'estudiava com actualmente estudiem el català o el castellà.

Una de les coses que s'aprenia des dels primers cursos era l'orates frates que es una oració de caràcter religiós on s'explica el perquè de orar. En aquesta oració es fa esment de Jehova (nom que donen els Deus en algunes versions de la "Bíblia"), Moisès i Aaron (dos germans que apareixen a la Bíblia).

Libre "la lengua latina" segundo curso
De F.San
tos Coco

Llibre "Elementos de la gramática latina"
D'Agus
tín Blàzquez

La versió original de l'"Orate fratres":


Fratres
suscepit fratres
fratres orate pro nobis
benedicite maledicentibus vobis orate pro calumniantibus vo
orate autem ut non fiat fuga vestra hieme vel sabbat
videte vigilate et orate nescitis enim quando tempus si
et ait illis quid dormitis surgite orate ne intretis in temptatione
et cum pervenisset ad locum dixit illis orate ne intretis in temptatione
vigilate et orate ut non intretis in temptationem spiritus quidem promptus caro vero infirm
vigilate et orate ut non intretis in temptationem spiritus quidem promptus est caro autem infirm
orate Dominum et desinant tonitrua Dei et grando ut dimittam vos et nequaquam hic ultra maneati
confitemini ergo alterutrum peccata vestra et orate pro invicem ut salvemini multum enim valet deprecatio iusti adsidu
ego autem dico vobis diligite inimicos vestros benefacite his qui oderunt vos et orate pro persequentibus et calumniantibus vo
et quaerite pacem civitatis ad quam transmigrare vos feci et orate pro ea ad Dominum quia in pace illius erit pax vobi
vocavit autem Pharao Mosen et Aaron et dixit orate Dominum ut auferat ranas a me et a populo meo et dimittam populum ut sacrificet Domin
vade et congrega omnes Iudaeos quos in Susis reppereris et orate pro me non comedatis et non bibatis tribus diebus ac noctibus et ego cum ancillulis meis similiter ieiunabo et tunc ingrediar ad regem contra legem faciens invocata tradensque me morti et pericul
ite et orate Dominum pro me et pro reliquiis Israhel et Iuda super universis sermonibus libri istius qui reppertus est magnus enim furor Domini stillavit super nos eo quod non custodierint patres nostri verba Domini ut facerent omnia quae scripta sunt in isto volumin



Traduït a l'espanyol seria:

"Hermano
emprendió
Hermanos, orad también por nosotros
bendecid a los que os maldicen y orad por los que os maltratan
Orad, pues, que vuestra huida no sea en invierno ni en sábado
Mirad y velad, porque no sabéis cuándo será el tiempo
Y les dijo: --¿Por qué dormís? Levantaos y orad, para que no entréis en tentación
Cuando llegó al lugar, les dijo: --Orad que no entréis en tentación
Velad y orad, para que no entréis en tentación. El espíritu a la verdad está dispuesto, pero la carne es débil
Rogad a Jehovah para que cesen los truenos de Dios y el granizo, y yo os dejaré ir, y vosotros no os detendréis más
Por tanto, confesaos unos a otros vuestros pecados, y orad unos por otros de manera que seáis sanados. La ferviente oración del justo, obrando eficazmente, puede mucho
Pero yo os digo: Amad a vuestros enemigos, y orad por los que os persiguen
Procurad el bienestar de la ciudad a la cual os hice llevar cautivos. Rogad por ella a Jehovah, porque en su bienestar tendréis vosotros bienestar.
Entonces el faraón llamó a Moisés y a Aarón, y les dijo: --Rogad a Jehovah para que quite las ranas de mí y de mi pueblo, y dejaré ir al pueblo para que ofrezca sacrificios a Jehovah
"Ve, reúne a todos los judíos que se hallan en Susa, y ayunad por mí. No comáis ni bebáis en tres días, ni de noche ni de día. Yo también ayunaré con mis damas e iré así al rey, aunque no sea conforme a la ley; y si perezco, que perezca.
--Id y consultad a Jehovah por mí y por los sobrevivientes de Israel y de Judá, respecto a las palabras del libro que ha sido hallado. Porque grande es la ira de Jehovah que ha sido derramada sobre nosotros, por cuanto nuestros padres no guardaron el mandamiento de Jehovah de hacer conforme a todo lo que está escrito en este libro."

Com a curiositat dir que en el programa de tv3; "el forester" en l'episodi de Tortellà, l'alcalde Joaquim Pagès fa esment de l'"Orate Frates" i de l'escola dels anys 50. 
(A partir del minut 15:24)


Episodi del Forester a Tortellà

Alba Sabadell
1r batx

6 comentaris:

Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...

Molt interessant l'entrada Alba!
Veig que des dels anys 50 les escoles han estat sempre estructurades de la mateixa forma pel que fa respecte als nivells, però les edats han canviat molt. Sort ja que no hagués sigut capaç de treballar als 15 anys.

Unknown ha dit...

Si Aida, molta gent no hagués estat capaç de treballar als 15 anys, però si et trobes en les situacions que es trobaven ells; no tenien cap altra alternativa.

Unknown ha dit...

Molt curiós això de la llengua llatina dels anys 50, que s'estudiava com qualsevol altre; també de manera que estava dividida l'escola; els plans d'estudis; els nois i les noies; de manera que es aprofundia a la llengua llatina.

Carla Erra ha dit...

Quin gran canvi en comparació a les escoles d'ara! Avui en dia molts adolescents es negarien rotundament a treballar als 15 anys i en aquella època era obligatori. També m'ha cridat molt l'atenció el sistema educatiu del llatí i com les religió cristiana formava part de l'educació tant si volies com si no. Havia de ser tot molt dur...

Arnau Espina ha dit...

De fet, el meu pare que va anar a un col·legi de Capellans, m'explica que el llatí era una assignatura capdalt, i que a diferència de nosaltres, ells tant sols aprenien sobre la llengua llatina. Es veu que els hi posaven molts deures i la majoria de cops els hi feien transcriure textos del castellà (i d'amagat també del català) al llatí. Sort que les coses han canviat!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts