HISTÒRIA DELS NÚMEROS ROMANS

A tots ens han fet aprendre els números romans des de petits, però realment sabem tota la seva història? De ben segur que molts de vosaltres no la teniu gaire clara, així que la explicaré una mica per sobre. 

Aquest gran sistema de números romans és capaç d'expressar tots els números des de l'1 fins a 1.000.000 utilitzant únicament set símbols. 

1 - I 
5 - V
10 - X
50 - L
100 - C
500 - D
1.000 - M


Taula números romans

Avui en dia, aquests números es fan servir per a la història i per fins decoratius, però té un clar inconvenient, que no permet fer càlculs escrits amb rapidesa. Pràcticament tots els països del món occidental tenen coneixença d'aquests números, tenint en compte que s'ensenyen a l'escola, els podem observar en els crèdits de moltes pel·lícules, marquen els segles, es fan servir per diferenciar els reis que tenen el mateix nom, es troben en molts rellotges,...

Potser algun de vosaltres s'ha fixat que en alguns rellotges el número quatre surt expressat de la següent forma: IIII. Realment hauria de ser escrit així: IV. En sabeu el per què?

Es diu que aquest sistema de números prové del que feien servir els etruscs, civilització que vivia a Itàlia entre els segles VII i IV a.C. Els romans van fer servir aquest sistema que es basava en el mètode aditiu: I i I eren II, i II i II eren IIII. El número 40 era XXXX i el nou es representava de la següent forma: VIIII. A mesura que va anar passant el temps, van començar a fer servir un altre mètode, el substractiu. En aquest mètode un número anterior resta la seva quantitat al següent. D'aquesta manera, el número 10 en comptes d'escriure's traduït com 5+4 s'escriu com 10-1 i queda així: IX. Escrivint d'aquesta forma feien servir menys símbols. 

Aquest sistema va ser molt utilitzat en l'època de l'Imperi Romà. En els rellotges medievals el número 4 s'escriu IIII perquè creien que hi podia haver confusió entre aquest número i el IV, i escrivint-ho d'aquesta manera creien que es diferenciava molt millor. Altres fonts diuen que ho van escriure així perquè d'aquesta manera tenia més simetria amb el 8, que es trobava a l'altra banda del rellotge. 
Rellotge medieval

Paula Campelo
4t ESO 

Comentaris

Llúcia Gómez ha dit…
Sempre m'ho havia preguntat, no li trobava una explicació, ara sí, i molt interessant a més a més. És cert que des de ben petitets ens han fet aprendre els números romans, penso que estaria bé que també ensenyessin la historia per poder comprendre millor.
No sabia que primer s'escrivia de una altre forma, com el numero 9, VIIII i finalment IX, entre d'altres.
Unknown ha dit…
Bona entrada Paula!

Mai havia caigut que amb 7 símbols es puguin expressar 1.000.000 de números, realment és molt interessant i ben pensat.

Pel que fa el que esmentes sobre que en alguns rellotges surti expressat el IIII en lloc del IV mai m'havia fixat, em sembla que jo sempre tinc el IV. Mai havia sentit a parlar sobre aquest sistema dels etrucs, sincerament em sembla més senzill utilitzar 7 símbols en compte de menys ja que sinó és molt més llarg. Respecte al motiu perquè van fer aquest canvi, em decanto més al motiu de que així es diferencia molt millor, tot i que també trobo molt curiós que hi hagi una possibilitat que sigui perquè d'aquesta manera tenia més simetria amb el 8 a l'altra banda del rellotge.

Molt interessant l'entrada Paula, com sempre!
Carla Espinosa ha dit…
Bona entrada Paula!

La veritat que sempre he pensat d'on sortien els números romans. No tenia ni idea que amb únicament 7 símbols es poguessin expressar tants números.
Tampoc sabia el fet de que en l'època romana haguessin canviat el IV per IIII per evitar confusions.

La veritat es que es bastant interessant saber coses com aquestes!!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES