ÍTACA, LLEGENDA

Ítaca, en grec Itháka i Ithaca en llatí, és una ciutat de Grècia. Està situada al mar Jònic.

                              Mapa d'Ítaca

En temps immemorials, l'illa d'Ítaca era el regne d'Odisseu, un heroi grec.

Odisseu va embarcar-se en una llarga i perillosa odissea després de la Guerra de Troia, i durant la seva absència, Ítaca va veure com el seu poble esperava amb esperança el retorn del seu amic i rei.

Penèlope, la reina d'Ítaca, va teixir i desfer un teixit cada dia, esperant el retorn d'Odisseu. Mentre els anys passaven, la llegenda de la seva fidelitat es va estendre per tota la Mediterrània. Malgrat les temptacions i els pretendents que buscaven la mà de Penèlope, ella mai va deixar d'esperar.

Finalment, després d'una llarga i perillosa jornada, Odisseu va tornar a Ítaca. Va haver d'enfrontar-se a proves i temptacions, incloent-hi la famosa ceguesa del ciclop Polifem i l'encant de les sirenes. La seva sagacitat i determinació van ser les seves guies, i després d'una reunió èpica amb la seva estimada Penèlope, va restaurar la pau a Ítaca.

Avui en dia, tenim la cançó de Lluís Llach anomenada Viatge a Ítaca la qual us en deixo un vídeo a continuació.

Pot reflectir moltes coses, i es pot interpretar de moltes maneres. Una de les interpretacions que se li pot donar és que la cançó dóna un missatge com de perseguir un objectiu, i en aquest cas l'objectiu que perseguia Ulisses, era tornar a Ítaca, que és on habitava la seva família.

També es pot entendre com el llarg camí cap a un destí llunyà (cadascú pot tenir el seu). El que ens ensenya és que en una situació o aventura és més important el camí que cal recórrer que el propi destí. 

Poema: de Kavafis (poeta). 


Tigist Masllorens

4t ESO

Comentaris

Maria Teresa Valls ha dit…
Llegint l'entrada m'ha entrat curiositat i he decidit buscar qui va ser Kavafis, el poeta que menciones al final. Coneixia la cançó de Llach, però no coneixia que estigués basada en un poema. Es veu que Kavafis va ser un autor nascut a Alexandria que va escriure la seva poesia en llengua grega. De fet, va ser una figura molt important pel renaixement de la llengua grega moderna.
Gil Claramunt ha dit…
Bona entrada Tigist!
Durant molts anys Penèlope (la reina d'Ítaca) ha representat l'ideal d'una bona esposa: una dona fidel, que calla i espera amb paciencia més de vint anys al seu marit, deixant de banda altres pretendents i temptacions. Però també se la relaciona amb l'astúcia i el poder d'enganyar per aconseguir els seus objectius i no creure que el seu espòs Odisseu fos mort.

Bona feina!!!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

LES CIUTATS ROMANES