EL MITE DE PROMETEU


El mite de Prometeu consisteix en una llegenda de la mitologia grega. Prometeu era considerat com un deu. Va tenir un impacte molt gran i va jugar un paper molt important durant la creació humana i en haver aconseguit foc per millorar els éssers humans. 

D'aquest mite, hi ha moltes versions diferents que diuen i expliquen coses desiguals. Però hi ha una versió, que és la més coneguda, que es troba entre les obres d'Hesíode: La TeogoniaEls treballs i els dies.  

El mite consisteix en què Prometeu havia creat els primers éssers humans fent servir aigua i fang. Prometeu volia ajudar l'espècie humana. Aleshores, va donar intel·ligència i coneixements sobre la vida. Ell, va fer un acte molt mal fet, que va ser, que va robar el foc dels déus, per donar-lo als humans. 

Prometeu va voler donar foc a la humanitat perquè era un element que era essencial per la supervivència. A més a més, perquè amb el foc, els humans van poder començar a cuinar per fer-se menjar, van poder mantenir-se calents amb l'escalfor que els transmetia i els  va ajudar per poder avançar en les tecnologies i en les arts. 

Poc després del acte que va fer Prometeu, el rei dels déus, Zeus, es va enfadar tant amb ell, que li va condemnar un càstig, un càstig cruel. El càstig que va rebre ell va ser que Zeus el va lligar contra una roca i cada dia li venia un ocell i s'ha li menjava el fetge. Prometeu va estar patint durant molt de temps, desitjant que no li toqués la mort. 

Al cap d'uns mesos va venir, de sobte, un heroi grec, anomenat Hèracles. Gràcies a aquest heroi, Prometeu no va veure les estrelles i va poder tornar a viure a la normalitat.

Aquest mite destaca que la relació entre els déus i els éssers humans no era gaire bona i que tenien molts conflictes entre ells, això diuen. 


                                           Càstig de prometeu, Rubens i Snyders

Ishtar Botey
1r Batx

Comentaris

Aina Garcia ha dit…
Bona entrada! Arrel d'aquest mite, existeix un altre mite sobre el segin castig que li va posar Zeus a Prometeu. El mite de la caixa de Pandora. Pandora va ser creada per Zeus per ser enviada a Prometeu amb la caixa amb tots els mals del món fent així que alliberes els mals a tot el món i fes patir als humans que Prometeu tant havia ajudar
Gil Claramunt ha dit…
M'agrada molt el mite de Prometeu, explica molt bé com els déus poden arribar a ser cruels amb aquells que ajuden a la humanitat. Fer que cada dia una àguila es mengi el fetge de Prometeu i que durant la nit se li torni a regenerar perque el dia seguen l'ocell se'l pugui tornar a menjar, és un càstig etern molt cruel. Heracles va conseguir alliberar-lo disparant a l'àguila amb una fletxa matant-la i va desencadenar a Prometeu salvant-lo d'aquest càstig diví.

Gràcies
Nora Agulló ha dit…
Que interessant Isthar! M'ha agradat molt la teva entrada, per això m'he informat més sobre aquest mite, i he trobat una curiositat que potser t'interessa.
El cas és que en algunes versions del mite, Prometeu té un germà anomenat Epimeteu, el nom del qual significa "pensament posterior". Epimeteu va ser encarregat per Zeus de distribuir les habilitats i dons entre els animals, deixant poc per als humans. Prometeu va intervenir per ajudar la humanitat en proporcionar-los el foc.
Que interresant la teva entrada!

Aquest mite m'agrada molt perqué ens parla sobre la importància del
coneixement de la valentia la solidaritat i de tindre una bona relació entre els déus i els éssers humans.

Molt bona feina!
Paula Soldado ha dit…
Bona entrada! M'ha agradat molt la teva explicació del mite. Tot i així, saps com va reaccionar Zeus, quan van veure que Heracles el salvava després d'haver-li imposat el càstig?
Bruna Safont ha dit…
Bona entrada! M'agrada com destaques clarament els elements clau del mite, com la creació dels primers éssers humans per part de Prometeu, el seu acte de robar el foc dels déus per a beneficiar a la humanitat, i el càstig posterior impost per Zeus. I també m'han agradat els detalls sobre com el foc va ser crucial pel desenvolupament de la societat humana, com la capacitat de cuinar, mantenir-se calents i avançar en tecnologia i art.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)