OLÍMPIA, L'ORIGEN DELS JOCS OLÍMPICS

Tots coneixem els jocs olímpics, els hem vist algun cop o els veiem cada quatre anys. Molts de nosaltres gaudim veient-los amb la família o els amics. A vegades, ens posicionem amb el nostre país d'origen, d'altres amb el país on vivim o fins i tot amb el país que creiem que ho està fent millor. D'aquí a uns mesos (el 26 de juliol) començaran els jocs olímpics de 2024 a París, França i per celebrar els seus cent vint anys explicaré el seu origen.

Logotip dels Jocs Olímpics de París 2024

Podem considerar que el moviment olímpic modern es va fundar a París, França el 1894. Al principi va haver-hi moltes discussions sobre el professionalisme. I es va decidir que únicament podrien participar atletes no professionals i que tampoc hi hauria premi en metàl·lic perquè volien impedir que les competicions es fessin per interès econòmic. Era un intent de promoure la pau social, entretenir i gaudir entre tots els pobles. I va continuar sent així cent anys després quan es va canviar. Per crear aquests jocs olímpics moderns es van basar en molts aspectes a l'època clàssica grega.

A l'antiga Grècia els jocs olímpics es van crear a Olimpia i també hi havia aquest problema, els de les classes baixes s'esforçaven per poder aconseguir els immensos premis en metàl·lic o materials de valor per poder canviar el seu estil de vida. En canvi, els de les classes altes el que volien era el reconeixement i la glòria. Totes les condicions van anar evolucionant fins a les que tenim actualment. Ara, per poder participar en els jocs olímpics ha de ser donat suport per una federació internacional que compleixi amb la normativa de la carta olímpica i que apliqui el codi mundial d'antidopatge (on surten les substàncies que no poden consumir els atletes).

S'ha intentat aconseguir un equilibri entre el voler un premi i el voler un reconeixement, a més cada atleta no es representa a si mateix sinó que representa a un país.

A diferència que a l'antiga Grècia els jocs olímpics ja no són celebracions religioses que ens unien per honrar a un déu grec. Els jocs olímpics ens continuen unint, però d'una manera més nacionalista o social. També ens interessa veure de què són capaços els humans (en l'aspecte físic) i quins límits tenim físicament.

El que encara és igual és quan se celebra, a Grècia i actualment se celebren els jocs olímpics cada quatre anys. Actualment, les olimpíades consten de 40 esports que s'han anat afegint durant els anys, a l'antiga Grècia constava només de 6 esports: Pancraci, Lluita, Boxa (semblant a l'actual, però amb menys regles), curses a peu, curses amb carros i Pentatló.

Atletes practicant lluita del Museu Arqueològic d'Atenes (510 a.C.)



Atletes practicant lluita en els Jocs Olímpics (2021)

Fins quan continuarem celebrant els jocs olímpics? Creus que ens continuaran unint o ens crearan més rivalitat? Deixa la teva opinió abans que comencin els jocs d'aquest any!

Amina Boukhzar

1r Batx

Comentaris

Bruna Safont ha dit…
M'ha agradat molt la teva entrada! Sobretot com connectes la història dels Jocs Olímpics amb el seu propòsit original de promoure la pau social, l'entreteniment i el gaudi entre tots els pobles. També l'encertadament la importància del reconeixement i la glòria per als atletes de diferents classes socials en l'antiga Grècia, i com aquests elements han evolucionat en els Jocs Olímpics moderns.
I també les preguntes interessants sobre el futur dels Jocs Olímpics i la seva capacitat per a continuar unint a les persones o crear més rivalitats.
Gil Claramunt ha dit…
Bona entrada, m'ha semblat molt interessant el tema dels Jocs Olímpics i com ha canviat el seu sentit al llarg dels segles. Un aspecte que encara es respecte i que ve de l'antiga Grécia és l'encesa de la flama olímpica que marca l'inici dels jocs, així com l'unitat i la pau entre els països que hi perticipen. Inicialment, la flama s'encenia amb els raig del sol en el temple d'Hera a Olímpia i està relacionat amb el mite de Prometeu, que va robar el foc als déus per donar-lo als homes. La flama també representa la connexió entre homes i déus.
Gràcies
Irene Roldán ha dit…
Molt bona entrada Amina! Doncs responent la teva pregunta jo crec que les olimpíades es continuaran fent durant molts anys, encara que també penso que tindran un final. Fins ara els jocs ens han permès unir cultures com tu dius, però els últims anys està creixent la forma de pensament extremista on cada vegada les generacions són més susceptibles i radicals veient-ho tot o blanc o negre. I crec que aquest factor acabarà amb les olimpíades o convertint-les en una mena de demostració de poder entre països, tot i que espero equivocar-me.
Maria Teresa Valls ha dit…
Molt bona entrada! Després de llegir-la m'han entrat ganes de descobrir més coses sobre els orígens dels jocs. He trobat una versió que ens presenta a Hèrcules com a fundador original dels jocs. Després d'haver aconseguit fer els 12 treballs es diu que estava tant agraït al seu pare Zeus per haver-lo ajudat que va decidir crear una sèrie de competicions esportives en el seu honor. Espero que et sembli interessant aquesta curiositat.
Aina Garcia ha dit…
Una entrada interessant! Ja sabia el origen dels jocs olimpics i el que més m'agrada esque encara es conserven tradicions o esports que ja es feien a Grècia quan es van crear fa mes de 2000 anys. Un exemple és la encesa de la flama que es fa al principi dels jocs, es va començar a fer a l'Antiga Grècia commemorant el robatori del foc a Zeus per part de Prometeu. La flama es mantenia encesa durant el curs dels jocs. L'encesa de la flama es va tornar a introduir en els Jocs Olimpics en el 1928 i encara es continua amb la tradició

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

LES CIUTATS ROMANES