L'ART ROMÀ

Una de les civilitzacions que més ens ha influenciat a dia d'avui és la romana, i ho ha fet en molts aspectes diferents, un dells i un dels més importants és l'art.

ORIGEN DE L'ART 

L'art romà es va desenvolupar a partir de la independència respecte el poder etrusc (509a.C), els etrusc va ser una civilització que va habitar Itàlia central des del segle Xa.C i el segle Ia.C. Però a poc a poc Roma es va anar convertint en un poderós Imperi que va desenvolupar un art amb molts elements de la seva pròpia cultura però també va agafar diferents característiques dels etruscs i finalment dels grecs, per tant es podria dir que l'art romà és una mena de resposta simbòlica d'aquestes cultures. Un aspecte que influeix molt l'art d'aquella època és l'espectacular poder polític i econòmic que generen les elits de famílies imperials d'un poder adquisitiu  molt elevat que sabran admirar les obres d'art i voldran posseir-les. Aquestes ganes de posseir obres d'art va generar que els tallers dedicats a falsificar aquestes augmentin i per tant que hi hagués molta més demanda i oferta. 

De fet, l'art romà està molt condicionat per la política, ja que a mesura que l'Imperi Romà  es consolida i pren més força, l'art guanya molta importància com a mitjà de comunicació. Sobretot això es pot veure reflectit a les ciutats, ja que en elles s'evoquen i glorifiquen diverses victòries mitjançant frescos, arcs de triomf i columnes commemoratives.

                           

                                                                    Arc de Titus

ARQUITECTURA 

Un gran exemple d'arquitectura religiosa romana és el temple romà. Aquest deriva directament del grec, però els romans hi fan unes quantes modificacions: utilitzen la volta i la cúpula per cobrir els temples circulars, i, en lloc de graderia que envolta el temple grec, el romà s'aixeca sobre un sòcol amb les escales només a la part anterior (podium).


                                  Temple de Vesta - planta circular

Un altre exemple d'arquitectura romana són els altars. Aquests estaven destinats als sacrificis en honor el déus. En general eren independents dels temples i estaven en terrenys consagrats i tancats, però de vegades eren un complement d'ells i es col·locaven el seu interior o exterior.

ESCULTURA

Així com l'escultura grega, tracta de reproduir la bellesa ideal. L'escultura romana en canvi té com a principals manifestacions el relleu històric i el retrat. Però, a més, van copiar les estàtues gregues, principalment les divinitats, moltes de les quals només les hem arribat a conèixer a través de còpies romanes.

                                                                      Emperador Claudí

LES PINTURES MURALS 

Al fresc, aplicant els colors dissolts en aigua sobre estuc o arrebossat de calç encara humit, decoraven les parets interiors dels edificis públics i dels habitatges particulars. Les pintures murals més ven conservades i que, juntament les descobertes a Roma i altres localitats, ens permeten conèixer la pintura romana millor que la grega. 

                                                                   Fresc de Pompeia

Laura Font

4t ESO

Comentaris

kawtar el mouden ha dit…
Molt bona entrada! L'Art Romà sempre he pensat que és molt important saber-ho. És bastant interessant saber aquest Art Romà. Una entrada bastant interessant i mol ben informada. Bona entrada!!
Bassma Boukilou ha dit…
Bona entrada! És molt interesant veure com era l'art Romà i com ha influenciat fins avui en dia. Com has dit tu, l'art Romà s'ha anat desenvolupant a la seva manera però també ha anta agafant una mica de característiques de diferents llocs.
Lucas Torres ha dit…
Molt ben explicada l'entrada. Es impressionant l'art de les estructures a roma ja que cada mil·límetre d'aquella esta fet amb una gran decoració. També es molt curiós el material que utilitzaven. Cal recalcar que molts d'aquestes estructures eren d'inspiracions de altres arquitectes moderns.
Justie Anaman ha dit…
Una entrada interessant i molt ben explicada. Penso que aquesta entrada és molt important ja que a partir d'aquest, podem veure la gran importància que ha tingut els romans en l'actualitat. Les pintures murals romanes em fascinen per diverses raons. Com ara, ofereixen una visió de la vida quotidiana, les seves creences, els valors dels antics romans... A vegades també representen escenes de la mitologia, la natura... Són agradables i em sorprenen pels colors vius i dissenys complexos.
Sara Torres Pedret ha dit…
Una entrada interessant. Els romans van agafar el millor dels dos pobles per fer una societat més modera, amb una arquitectura civil i religiosa impressionant, decorant els interiors com a avui en dia ho faria un interiorista.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES