DIFRENTS PERSPECTIVES EN LA MITOLOGIA GREGA I EN L'ACTUALITAT

Al llarg de tota la història, els humans hem intentat donar sentit en el món que ens envolta. A les cultures antigues d'arreu del món, ho veiem provat amb mites i històries. Ara que existeix la tecnologia i ciència, som capaços de veure com succeeixen realment els fenòmens naturals. Abans a l'antiga Grècia, quan presenciaven alguna cosa com ara desastres naturals o coses estranyes, tenien que buscar una explicació per a ells mateixos. 

En aquesta entrada, us explicaré exemples en la mitologia grega o en la vida quotidiana dels grecs que interpretaven coses diferents del que ara s'entén.

EL MITE DE MEDUSA

Medusa era una bella donzella. La seva bellesa va cridar l'atenció a Posidó, que la va desitjar i va procedir a violar-la al santuari de Atena. Quan Atena va descobrir el que havia passat, va buscar venjança transformant els cabells de Medusa en serps, de manera que qualsevol que la mirava es convertiria en pedra directament. 

Quan tots llegim el mite de Medusa, sempre se'ns acut: Per què castiga Medusa en lloc de Posidó quan ella és la víctima?  

En la mitologia, quan llegim aquest mite, entenem que Atena castiga Medusa. Però, en l'actualitat hi ha diferents interpretacions sobre aquest "càstig": En lloc de castigar Medusa amb un cap de serps que podria convertir els homes en pedra, la protegeix. És a dir, beneeix Medusa amb la capacitat de poder defensar-se dels homes, així mai més tornaria a patir. 

Un tatuatge de Medusa d'avui en dia significa algú que ha patit agressió sexual. En recuperar la identitat de Medusa, estan dissipant la creença que ser victimitzat significa que han de ser castigats. 

Tatuatge de la Medusa


  

Cap de Medusa, Peter Paul Rubens

LA DEESSA HERA I LA SEVA RELACIÓ AMB ZEUS

Zeus i Hera eren germans i es van casar. Com a déu del cel, Zeus va tenir accés més fàcils a les dones del món i en va aprofitar al màxim. A més el seu poder com a déu li feia difícil resistir-se.

La relació entre Hera i Zeus sempre havia estat tumultuosa. Hera volia Zeus per a ella mateixa, però, Zeus era constantment infidel, i Hera passava tot el seu temps venjant-se de les deesses, amants, i la descendència del seu marit.

Zeus reflectia el somni de tots els homes a l'antiguitat, i també reflectia el doble estàndard de l'època; les dones estaven pensades per ser perseguides i dedicades als seus marits, fos el que fos, i els marits podien tenir relacions i fills amb qualsevol dona que volguessin.

La pregunta que segurament us heu fet és: per què no "castiga" el seu marit però a les altres dones sí?

La pregunta que us he plantejat es mostra clarament en la nostra societat. El més probable és que la persona que és enganyat viu en un món de fantasia o en una relació idealitzada i es creu que no hi ha cap problema. 

Quan la seva parella és infidel, no poden acceptar que hagi estat la seva elecció. En canvi, acostumen a donar la culpa a la tercera persona (home o dona) que sedueix intencionadament la seva parella. Però tenen cura de no criticar mai el seu marit perquè això posaria en dubte la seva relació. Podem veure aquesta mentalitat en la deessa Hera. 

S'ha d'entendre també que ella no era capaç de lluitar directament contra el déu. Hera castigant Zeus només faria caure la seva ira sobre d'ella. En castigar els seus amants ja que eren igual que a ella com a deessa o inferior, dona mortal eren preses fàcils i era una manera d'enviar un missatge que el que esta fent està malament i una forma de venjança cap al seu marit. 

Hera i Zeus - Annibale Carracci








         
Hera enganyant a Sèmele perquè s'incirinés - Peter Paul Rubens


MITES EN L'ACTUALITAT: Des del meu punt de vista: Els significats dels mites poden canvia des de la perspectiva d'una persona ja que pot estar influenciada per diversos factors com l'entorn, la família, les experiències passades, l'educació... La idea dels mites és ensenyar-nos, analitzar un problema de diferents maneres i contribuir la nostra opinió. 

Justie Anaman

4t ESO

Comentaris

Bassma Boukilou ha dit…
Bona entrada! Com que els mites sempre tenen un missatge que ens volen transmetre avui en dia molta gent es sent "identificat" i les coses que s'expliquen en els mites, avui en dia passen exactament moltes coses iguals a les persones.
kawtar el mouden ha dit…
M'ha agradat molt la teva entrada! Una entrada molt bona. Ha estat molt bé que hagis relacionat les diferents perspectives en la mitologia grega amb l'actualitat. He trobat molt interesant la entrada i original. Bona entradaa!!!
Sara Torres Pedret ha dit…
Una entrada interessant. M'ha agradat com has explicat el mite de Medusa i la relació que té Hera amb el seu marit i totes les seves amants. Amb totes dues històries podem veure com els homes infidels creuen que no tindran cap mena de conseqüència. Avui en dia hi ha més consciencia sobre les actuacions infidels, però sempre n'hi han que no tenen conseqüències.
Maria Vasileva ha dit…
Bona entrada. Penso que la teva entrada és molt interessant i és molt important d'aprendre'n, ja que la mitologia sempre amaga un missatge darrere seu i alguna cosa que ens vol ensenyar i prendre consciència. Aquests dos fets que has explicat es poden veure clarament encara que passen en la societat d'avui en dia tristament i que algunes coses potser no han canviat tant. Hem d'entendre els mites treure una lliçó a partir d'ells.
Lucas Torres ha dit…
Molt interessant l'entrada. M'ha agradat lo forma que has relacionat els mites i els nostres punts de vistes d'avui en dia. Desgraciadament molta gent s'ha sent identificada amb aquelles mitologies i que encara es segueix passant.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES