LA SOCIETAT I VIDA URBANA EN L'ANTIGA ROMA

La societat romana estava estructurada en diferents classes, estava dividida en dos grups de ciutadans anomenats els patricis i plebeus.

Patricis: Aquests eren els ciutadans romans que gaudien dels seus drets i participaven al senat. Ells ocupaven els alts càrrecs polítics i militars. La seva organització es basava a la gens, vivien en funció del dret patriarcal, tenien la terra i solucionaven els problemes en els comicis curials. 

Plebeus: Aquests estaven privats en el tema dels drets polítics, el seu origen esta en poblacions forasteres (llatines, etruscs...) establides a la ciutat. Aquests eren petits propietaris, pagesos, comerciants i artesans que després d'haver lluitat molt van poder aconseguir jurats que van defensar els seus interessos, tenir accés als comicis i al dret per el vot.

Els estrangers que vivien en la ciutat de Roma fossin patrícies o plebees, aquests no els consideraven ciutadans, no podien participar en la política.
Estructura de les diferents classes socials
                                         
Com ja se sap, algunes de les civilitzacions antigues, la romana era una ciutat esclavista. Aquests eren els presoners de la guerra o fills dels esclaus. Ells els consideraven propietat dels seus amos i fracassaven en el tema de drets. Aquests esclaus per ser lliures tenien q comprar la seva llibertat a traves dels seus amos i si la compraven ja podien ser lliures.

societat esclavista
La vida urbana
Les ciutats de l'imperi roma durant la seva època van tenir molt de protagonisme. Com que havia tingut molt de protagonisme van arribar a ser més d'un milló d'habitants en una ciutat. Durant l'imperi algunes de les ciutats van ser el centre polític, econòmic i cultural.

El tema de l'habitatge depenia de la riquesa dels Romans. Els que tenien més diners vivien en cases individuals domus i els altres vivien de lloguer en diferents pisos insulae.  
L'urbanització
 A continuació, us deixo un vídeo amb més detalls:

Bassma Boukilou
4t ESO

Comentaris

Sara Torres Pedret ha dit…
Una entrada interessant, podem veure com la societat actual té moltes característiques de l'antiga societat romana, ja que la societat actual també fa diferències entre les classes socials segons els orígens familiars, i la quantitat de diners en efectiu o de patrimoni de què disposen. I de les coneixences de gent important, encara que avui en dia hi ha la possibilitat de escalar en la societat amb un esforç molt gran i amb una gran remuneració.
Irene Altés ha dit…
Bon tema per desenvolupar. Si ens hi fixem, no ha variat molt la societat d'aquells temps als d'ara. Per sort, ja no tenim esclaus, però continuem separant la gent en classes socials segons la riquesa que posseeixin. Tot i que no ho sembli, també es sol tractar als estrangers amb una mica de despreci, de fet, si no tenen els papers o la nacionalitat del país on emigren no se'ls permeten un munt de coses.
Al cap i a la fi, som un reflex de la societat grecollatina clàssica en molts aspectes.
kawtar el mouden ha dit…
Una molt bona entrada! M'ha semblat molt interessant aquesta entrada. M'he fixat que en la societat de abans hi han molt poques coses que han canviat a l'actualitat, és a dir, encara seguim tenint coses en comú. És una entrada que és molt bona, aportes molta informació important.

Bona entrada!!
Maria Vasileva ha dit…
Bona entrada. Penso que has explicat com estava estructurada la societat romana. Com avui en dia sempre hi ha hagut una divisió de la població on els rics i la gent important tenen més drets i privilegis que els altres i encara avui en dia ho podem veure clarament. I igual que avui en dia als estrangers encara se'ls tracta una mica malament i diferent que a la resta de població d'un país. Bona feina.
Justie Anaman ha dit…
Una entrada interessant. Deixa'm afegir que l'estructura social de l'antiga Roma té algunes similituds i diferències en comparació amb la societat moderna. Tot i que la societat moderna ha evolucionat significativament des de l'antiguitat, algunes de les estructures i normes socials encara perduren fins ara. A l'antiga Roma, els rols de gènere estaven estrictament definits ja i els homes tenien la major part del poder mentre que les dones tenien drets i oportunitats limitats. Tot i que els rols de gènere han canviat a la societat, les dones encara s'enfronten moltes formes de discriminació i sovint tenen menys accés al poder i als recursos que els homes.
Lucas Torres ha dit…
Molt bona entrada. Segons que ens expliquen a l'entrada, en la època dels romans hi havia molts esclaus i si volen ser lliures havien de compra-la. Des de el meu punt de vista crec que comprar la llibertat es un insult ja dient que mai seran lliures. Normalment els amos ficaven preus molt elevats que un esclau no se'ls podia permetre convertint-se casi impossible comprar-la. Alguns ho aconseguia, però ho feien ja vells ja que passaven la majoria de la seva vida recaudant els diners.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)