PEDERÀSTIA A L'ANTIGA GRÈCIA

El terme "pederàstia" deriva de l'arrel "paid-" de "pais, paidos" que vol dir "nen" i d' "erastes" que vol dir "amant". La pederàstia a l'antiga Grècia estava idealitzada des de l'època arcaica, era una relació entre un adolescent, eromenos i un home adult que no formava part de la seva família, erastes.  Va aparèixer com una tradició de l'aristocràcia de l'educació i la formació moral. A diferència del que es coneix actualment com a pederàstia, a Grècia, l'eromenos era un jove que ja estava a la pubertat, en canvi, actualment solen ser nens. La diferència d'edat entre l'eromenos i l'erastes era igual que la dels matrimonis entre les dones, d'entre quinze i divuit anys, i els homes d'uns trenta anys. Estava molt relacionada amb la tradició artística i atlètica del nuu (en la gimnàstica),  amb els banquets, el fet que les dones estiguessin a casa recloses i el fet que els homes es casessin a una edat més avançada, i també era fonamental  per l'entrenament militar i per la formació de les tropes. 


Parelles pederastes en un banquet

La pràctica de la pederàstia era diferent depenent de la regió i el període on es duia a terme. A Beòcia, per exemple, l'home i el noi vivien en parella després d'haver-se unit formalment. A Elis o Atenes, es feien regals als joves perquè mantinguessin la relació. En canvi, a Jònia, aquest tipus de relació estava completament prohibida. Tot i que hi havia les diferents maneres de practicar-ho, tots tenien en comú que l'erastes es convertia en tutor legal, mentor i amic de l'eromenos. La pederàstia canviar al llarg del mil·lenni fins que va desaparèixer com a institució oficial. A Atenes, la pràtica d'aquestes relacions va ser més discreta a l'època arcaica i sense tantes restriccions a l'època clàssica, però va tornar a una forma més espiritual, semblant al principi, a mesura que arribava al seu final.  
Detall d'una àmfora atenesa 

Hi havia poetes, com Teognis o Anacreont que es definien a ells mateixos com pederastes, tot i que cadascun tenia una visió diferent. En el cas de Teognis, creia que la pedeàstia era política i pedagògica i que servia a l'elit masculina per traspassar els seus valors i la seva saviesa. Per contra, Anacreont, tenia idees menys idealistes i divulgava com a virtut, tenir un nombre reduït d'amants. 

La relació erastes-eromenos era fonamental pel sistema social i educatiu. La funció principal d'aquesta relació era la introducció del jove en la societat i responsabilitats adultes. Volien que el mentor ensenyés al jove i li donés regals de tant en tant, com armadures, equipament militar, o instruments musicals o de caça. La relació podia estar basada tant en desig i amor, principalment sexual, com en interessos polítics de les famílies. Aquestes relacions eren obertes i públiques i es veuen reflectides en molts mites.


Zeus i Ganímedes, Anton Raphael Mengs

La diferència entre aquestes relacions i les de noies i homes, era que els nois, en general, eren festejats i podien triar la seva parella, en canvi les noies no podien triar, sinó que els matrimonis eren concertats pel pare i el pretendent, i gairebé sempre tenia beneficis econòmics o polítics. 



Silvia Kanuteh Rubio
2n batx

Comentaris

Anònim ha dit…
Em sembla una entrada molt interessant i original ja que no crec que en parli gaire gent, em quedo sorpresa de ue la pederàstia fos com una cosa normal. En l'època en la que ens trobem hi ha moltes opinions sobre l'atracció sexual de cadascú, és a dir pots ser homosexual, heterosexual o bisexual; en aquells temps, estaven classificats també? El normal és que tothom estigués amb els dos gèneres? O més aviat només es sentien atrets per un de gènere? Una altra pregunta és si la pederàstia es portava a terme d'amagat, era tan normal que no s'amagava o depenia de les families?
Anònim ha dit…
Una entrada molt interessant! M'he quedat sorpresa i confusa amb la pederàstia a l'antiga Grècia. Trobaven normal tenir actes sexuals gent adulta amb adolescents? Era una simple excusa, penso jo, això de voler-los introduir a la societat d'aquesta manera... En aquella època estava tan normalitzat que fins i tot es feia públic?
Anònim ha dit…
Una entrada molt interessant.
Mai havia sentit a parlar sobre la pederàstia a l’antiga grècia, i m’ha sorprès que tinguéssin tant normalitzat que un adult tingues relacions sexuals amb un adolescent, i que fins i tot aquestes relacions es féssin públiques.
Anònim ha dit…
És un tema molt curiós, aquest. Tot i que avui dia seria impossible per nosaltres trobar una relació així com a una cosa normal, es deia que el mentor havia de transmetre la seva saviesa i coneixements al noi o nen. Per aquesta mateixa raó, les dones no solien tenir permeses aquests tipus de relacions, ja que se les considerava éssers inferiors i totalment emocionals, i per tant deien que no tenien cap mena de coneixements per transmetre als més joves.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)