VESTIMENTA GREGA

La vestimenta grega va arribar a ser molt senzilla, tant, que gairebé era la mateixa per homes i dones. No es feia servir roba interior, excepte una faixa de tela que les dones l'utilitzaven per subjectar el pit. 
Per començar la vestimenta grega no tenia costures, era dropejada. Eren teles de forma rectangular que embolicaven el cos, subjectes a les espatlles amb agulles i per la cintura utilitzaven un cinturó o un cordó, i així formaven una túnica. Al principi utilitzaven la llana, però va anar canviant a l'ús del cotó, el lli i la seda, això els permetria formar un  vestidor més ampli, així la llana va passar a ser utilitzada com abrics en les estacions més fredes de l'any. 
A Grècia estava molt mal vista la vestimenta amb colors, així que se solien vestir amb tons crus, beix o ivori. 
Gairebé sempre portaven el cap descobert, però de vegades el portaven cobert amb una mena de gorra anomenada "pileo", o bé un barret de feltre amb ales que l'anomenaven "petaso". Llavors per el calçat utilitzaven una sandàlia de cuir i trenada fins els turmells per petites corretges. 



 

                                                               Vestimenta grega

Sandàlia de cuir

Vestits de la vestimenta grega: 
Peple: Utilitzada per les dones (fins l'any 500 AC), era una túnica de llana lligada a les espatlles amb un fermall, que podia ser oberta per un costat o tancada. 
Quitó: Derivada del peple, estava feta de cotó o lli, envoltava el cos i se subjectava a les espatlles amb una agulla, així quedava obert per un dels costats. Aquest vestit s'utilitzava tant per homes com per dones, tot i que solia quedar més llarg a les dones que als homes. 
Himatió: Aquest era un mantell el qual s'utilitzava per posar a sobre del quitó, es col·locava per l'espatlla esquerra i es recollia pel costat oposat. I en cas de guerra, aquest es canviava per una capa anomenada "clàmide". Era una peça de roba que s'utilitzava tant en homes com en dones. 

Peple, Quitó, Himatión. Vestimenta grega dones.

Joies: 
La dona grega era elegant, majestuosa i encantadora.  Potser per aquest motiu mostraven molt interès per les joies de l'estil grec. En canvi els homes feien servir menys quantitat de joies, només en ocasions especials usaven les diademes i mes sovint utilitzaven els anells. Les joies que es consideraven més boniques eren les de l'estil Olimp diví, aquests joies solien ser de color beix, daurat i blanc. 
La principal funció d'aquestes joies era ressaltar la bellesa humana sobretot la de les dones. Aquestes solien portat collarets, braçalets, arcades i anells de forma habitual. En canvi quant es tractaven d'esdeveniments especials utilitzaven les diademes i  cinturons de baix bust. 

Joies gregues

Pentinats: 
El cabell de color ros era considerat atractiu, ja que molts dels seus déus tenien el cabell ros daurat. Tant homes com dones portaven el cabell amb rínxols llargs. Els homes i dones de totes les classes socials més baixes utilitzaven pentinats senzills. 
Dones: Normalment portaven el cabell per la barbeta o una mica més llarg. Usaven monyo o rodet baix, i de vegades en alguns estils s'adornaven amb bandes, xalines i xarxes. Les trenes les feien servir per estètica. 
Homes: Tant els homes com els nens portaven el cabell llarg, però quan els nens arribaven a l'adolescència se'ls tallava el cabell fins que siguessin adults en què se'l tornaven a deixar llarg. Les barbes les portaven com a símbol de maduresa i de saviesa. Utilitzaven les diademes al cap en cas de cerimònies. 

Pentinats d'homes i dones de l'antiga Grècia


Judit Contreras
1r Batx

Comentaris

Meryem Merimi ha dit…
Em sembla una entrada molt interessant! Ens permet imaginar-nos com eren realment les vestimentes gregues. Però, una pregunta: té semblances la vestimenta grega amb la romana
Anònim ha dit…
M’ha ajudat molt per la meva tasca de CCSS moltes gràcies
Carla Erra ha dit…
És interessant anar mirant l'evolució d'aquesta al llarg del temps, ja que moltes coses canvien molt. Especialment m'ha cridat l'atenció que vestir de colors estés mal vist, perquè a moltes pel·lícules on et mostren aquesta època, moltes dones van vestides de colors.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES