10 de desembre del 2019

PAX

Els romans la van divinitzar amb el nom de Pax, mentre els grecs, que la van anomenar Irene, també.

Pax era filla de Júpiter i Iustitia. Va ser reconeguda com a deessa durant l'època Augusta. Se l'associa amb la primavera.

Pax té en una mà la Banya de l'Abundància i en l'altra mà una branca d'olivera. D'aquesta manera els romans simbolitzaven la pau com una condició virtuosa on la convivència humana fa possible la riquesa, la prosperitat i la glòria.


                                                       Pax
  • ARA PACIS
L'any 13 a.C. el Senat romà va decidir construir un altar en senyal d'agraïment a l'emperador AugustL'Ara Pacis va ser inaugurat 4 anys més tard.

Aquest monument realitzat amb marbre, celebra la pau a l'àrea mediterrània establerta per l'emperador després de les seves victorioses campanyes a Hispània i la Gàl·lia. La seva impressionant decoració constituïda per diversos relleus mostren la família d'August. A més, podem apreciar diferents al·legories relacionades amb la fundació de Roma. 


Està ubicat al Camp de Mart, una àmplia zona fora de les muralles de la ciutat que donava entrada a Roma a través de la via Flaminia.

Les legions hi practicaven els rituals de purificació quan tornaven d'una batalla. 

A partir del segle II d.C. aquest monument va caure en l'oblit. Va ser cobert pel fang del Tíber quan creixia i les transformacions urbanes van determinar la seva pèrdua definitiva. 


Al segle XX, l'Ara Pancis va ser rescatat dels fonaments d'un edifici renaixentista i va ser traslladat des del Camp Marzio fins a la ribera de Tíber i el van col·locar davant del mausoleu  d'August, que és on es troba actualment. 


Actualment, l'Ara Pacis és un monument molt significatiu de l'Antiga Roma que funcionava com un temple pel sacrifici d'animals sagrats on participaven únicament sacerdots i vestals. 


                                                  Ara Pacis 



A continuació, uns Slideshares on explica amb més profunditat tots els detalls de l'Ara Pacis:




Paula Torras
1r batx

3 comentaris:

Judith Rodríguez ha dit...

Pax és germana de Concòrdia i Disciplina, és també una de les Hores, és a dir la personificació o deessa de l'ordre de la naturalesa i de les estacions, tot i que després les Hores com a tal foren considerades com a deesses de l'ordre en general i de la justícia.
Molt interessant!

Bruna Villegas ha dit...

Pax és una de les deesses més importants tant en la mitologia romana com en la mitologia grega, tot i que no és de les més conegudes. Va ser el segle I aC quan va començar el seu culte i, deixa'm afegir que els romans, en temps de guerra i conflictes, li demanaven que restablís l'ordre a la ciutat. Bona feina!

Meryem Merimi ha dit...

M'ha semblat una entrada molt interessant! Una curiositat que sé és que, de Pax, va sorgir un concepte: Pax romana, que és una expressió en llatí utilitzada per a referir-se al llarg període d'estabilitat que va viure l'Imperi romà, caracteritzat tant per la seva calma interior com per la seva seguretat exterior.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts