17 de desembre del 2019

TESEU I EL MINOTAURE

En aquells moments, Asterió concentrava tot el poder de l'illa de Creta. Zeus, va fer que Europa es casés amb Asterió, i tot seguit, el rei va adoptar els seus fills, on entre ells hi havia Minos.
Un cop el rei va morir, els déus van concedir a Minos tot el poder de l'illa, ja que els seus germans no l'ajudaven. A causa d'això, els déus també li oferirien tot allò que li fes falta. Així doncs, Minos va demanar a Posidó un toro, que més tard, sacrificaria en nom seu, per donar-li les gràcies.

Anaven passant els dies, i Minos encara no havia fet el sacrifici, ja que aquell toro li semblava el més esplèndid de tots i li feia pena matar-lo. Minos, al final va decidir de matar un toro que no fos el regalat per Posidó, creient que no se n'adonaria. Posidó, se'n va adonar, i com a càstig va fer que Afrodita despertés cap a Pasífae, filla del sol (governava amb Minos), que comencés a despertar un enorme desig sexual cap al toro de Posidó. Finalment Pasífae es va quedar embarassada i va engendrar al minotaure, una criatura amb cap de toro i cos d'home. Minos, es va quedar sorprès i al veure que anava creixent més i s'anava fent cada vegada més agressiu, va ordenar que construïssin un enorme laberint on només ell sabia la sortida.

Cada quatre anys era tradició celebrar uns jocs esportius. Un dia, en aquests jocs, es va enfrontar el campió d'Atenes amb el fill de Minos, i el campió va perdre. Els atenencs, es van sentir humiliats, matant així al fill del rei de Creta. Minos es va enfadar i li va declarar la guerra a Atenes i va acabar apoderant-se de les seves terres. Com a càstig als habitants d'Atenes, va condemnar cada any a entregat set nois i set noies per ser devorats pel Minotaure.

Un dia Teseu, el príncep d'Atenes, va demanar formar part dels escollits, per així intentar una vegada més, vèncer la bèstia i portar pau al poble. Teseu va dir al seu pare, el rei Egeu, que si guanyava, es posaria la vela blanca al vaixell, en senyal de victòria, en canvi si perdia, la vela seria negra, mostrant la seva derrota.

Un cop van arribar a l'illa de Creta, Teseu es va presentar davant del rei Minos, i va conèixer a la seva filla Ariadna, la qual es va enamorar. Ella va admirar el seu coratge i la seva valentia, és per això que va decidir ajudar-lo i li va donar suport. teseu i Ariadna van prometre casar-se un cop l'hagués matat. Va fer el següent: li va donar un cabdell  de fil, el qual el va lligar a la porta del laberint, així un cop hagués matat el minotaure, podria sortir sense cap dificultat. I així ho va fer, va matar el minotaure i va sortir juntament amb els altres escollits. 


Teseu i el Minotaure. Antonio Cánova, 1781
Un cop mort el Minotaure, Teseu va salpar amb Ariadna de camí cap a Atenes, i van fer una parada a l'illa de Nassos, on ella es va quedar adormida i Teseu, no la va despertar al continuar el viatge ja que creia que no li corresponia. Ja arribant a Atenes, el rei egeu esperava ansiosament l'arribada del vaixell, i el color de la vela li diria si el seu fill era mort o no. Però teseu va cometre el pitjor error i es va deixar de canviar el color de les veles. Aleshores va arribar amb les veles negres, de les anteriors derrotes i va fer que el pare s'endugués una decepció tant gran que es tirés des del penya-segat provocant el seu suïcidi.

El nom de l'actual Mar Egeu que envolta Grècia prové d'aquest mateix mite, en honor el rei Egeu, qui va llençar-se a aquest mateix mar.

Mar Egeu

Carla Erra
1r Batx

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts