27 de desembre del 2019

ELS JOCS DE LA FAM I LA INFLUÈNCIA ROMANA I MITOLÒGICA (II)

Seguint amb la influència que va tenir la cultura romana i grega dins d'aquesta trilogia literària, ens trobem amb:
  •  La Cornucòpia
La Cornucòpia, traduït literalment "corn de l'abundància", ve de la tradició de la taula del dia d'acció de Gràcies, provenint de la mitologia grega. El corn, originalment, ve de la cabra que l'infant Zeus va usar per beure. A la història de la infància de Zeus, es diu que va ser enviat a una cova per protegir-se del seu pare, Cronos, que se'l volia menjar. A alguna versió es diu que va ser cuidat per una cabra, Amaltea, que a vegades apareixia una nimfa amb el mateix nom que l'alimentava de la llet de la cabra. Per ocultar els plors de l'infant, Amaltea va demanar als Curetes que anessin a la cova i fessin molt soroll, aconseguint amagar aquest del pare que el buscava.

                                              Feedinf child jupiter Nicolas Poussin

Pels Jocs de la Fam, doncs, la Cornucòpia és una gran caverna que representa l'ideal de la cornucòpia conegut durant l'època d'acció de Gràcies. Aquesta proveeix tot el que els tributs necessiten per guanyar, o almenys per sobreviure als jocs. Això també dona un toc interessant als jocs, ja que tot el que passa hi influeix la tria dels objectes que estan dins la Cornucòpia. A la boca d'aquesta cova hi ha menjar i armes, i està al centre del lloc on es fa l'inici de les proves.


Cornucòpia dels Jocs de la Fam
  • El lideratge
Zeus és el fill de Cronos i el déu més poderós de tots els déus; germà de Posidó, Hades i la deessa Hera, la seva dona. Com a déu del cel, el llamp és la seva arma més potent. Aquest respon a la crida que es va fer de la batalla dels grecs a la Guerra de Troia, per la qual cosa van honrar a Aquil·les. 
A través de la Ilíada, actua com a supervisor: assegura que hi van han esdeveniments perduts, com la mort de Hèctor i evita que Troia caigui a les mans d'Aquil·les. Fins i tot permet que el seu propi fill mortal es mori de manera que el destí no es faci realitat. 
En lloc de juga amb els humans, Zeus hauria de mantenir-se fora de la situació o prendre el control de tot i fer-los parar.

El president Snow obliga a tots els districtes a enviar dos tributs cada any per lluitar als Jocs de la Fam. Bàsicament, està matant a nens innocents, i en prou feina cuida i alimenta els districtes cada any. Aquest president hauria de mantenir l'ordre de Panem, i en realitat el nombre de morts i de la manera que està governant la nació no li importa.
President Snow, dels Jocs de la Fam
  • Panem/Roma
L'Imperi Romà tenien incorporats una barreja de persones de diferents ètnies, ja que gran part del món formava part de l'imperi, i això va portar a que un dels objectiu dels déus dels territoris romans fos conservar tots els rituals religiosos.

En aquesta trilogia de llibres, el país de Panem que és governat pel capitoli, es forma de 12 districtes els quals cada un té una indústria diferent. Hi viuen famílies sota rígides lleis, amb por cap a els governants i els guàrdies que imposen les lleis a la força.
  • Katniss i Artèmis
Als Jocs de la Fam, Katniss (la protagonista) és una arquera que caça per donar menjar a la seva família. És independent i té una actitud forta, no vol casar-se o tenir fills. Salta les balles que separen el districte 12 del bosc per caçar, que és on s'hi troba més a gust. 
Àrtemis és la deessa de la caça, els boscos i els animals salvatges, i no vol casar-se amb cap home. És una deessa independent, que depèn d'ella mateixa per seguir endavant. També és coneguda per ser la protectora dels nens.
Katniss va oferir-se voluntària per protegir la infància de la seva germana, i a més, durant els jocs protegeix a una la Rue, una nena d'uns 12 anys. 

Katniss a la pel·lícula dels Jocs de la Fam
Estàtua de la deessa Artèmis
Alba Riera
2n batx

4 comentaris:

Anònim ha dit...

He llegit aquesta entrada atreta pel títol, doncs soc molt fan dels "Jocs de la fam". I la sorpresa ha estat la relació tan brutal que has fet de diferents aspectes de la trilogia amb el mon romà, començant per com relaciona la presidència de Snow amb els emperador Romans i el país del Panem o el capitoli dels jocs de la fam i la llei de la imposició.
Sobretot he quedat al·lucinada de com presenta a Katniss com Àrtemis, una visió realista i acurada.

Anònim ha dit...

M'he decidit a llegir aquesta entrada, perquè tenia la intriga de veure amb què havies relacionat la influència romana amb els jocs de la fam, ja que m'agrada la saga. Una entrada molt interessant, és curiós veure les relacions, no m'ho havia plantejat mai.

Laura Font ha dit...

Entrada molt original i interessant. M'ha agradat que dos conceptes que a primeres poden semblar molt diferents es puguin relacionar d'una manera tan natural. Els jocs de la fam tenen mots missatges ocults sobretot estètics que es transmeten de manera clara, això fa que siguin unes pel·lícules uns llibres rics en missatges.

Maria Teresa Valls ha dit...

Em sembla molt interessant l'entrada! M'ha agradat molt veure aquestes similituds, ja que veient les pel·lícules no se m'havien acudit. Tinc una curiositat, el nom de Panem, el país distòpic on tenen lloc els llibres, també té un origen romà. Prové de l'expressió "panem et circenes". Bàsicament, la frase fa referència a quan un governant és limita a donar pa (menjar) i circs (entreteniment) a la població perquè estiguin contents i no es fixin en cap aspecte del seu mandat. Si tens el poble entretingut i alimentat no es queixaran.
Això també reflecteix la similitud entre els governants de Panem i els de la societat romana.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts